سالک: به زبان ساده تر بگو ، من اگر روی lxde کار کنم ، اگر در آینده بخوام روی xfce یا lcqt کار کنم ، چند درصد کارم راحت تر است تا اینکه اصلا روی lxde کار نکرده باشم؟
اگر کار با LXDE را بلد باشید، شروع کار با XFCE یا LXQt حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد برایتان راحتتر خواهد بود نسبت به کسی که اصلاً با هیچ کدام کار نکرده است.
چرا درصد قابل توجهی راحتتر است؟
چون مفاهیم اصلی شخصیسازی در همه این محیطها یکسان است و شما قبلاً این منطق را درک کردهاید:
· میدانید که دسکتاپ قابل تنظیم است.
· با مفهوم منو (Menu)، پنل (Panel)، تصویر زمینه و مدیر پنجره آشنا هستید.
· میدانید که میتوانید آیتمهایی به نوار وظیفه اضافه یا از آن حذف کنید.
· احتمالاً با جستجو برای یافتن تنظیمات در منوها یا ابزارهای گرافیکی مخصوص آن محیط (مثلاً LXAppearance) آشنا شدهاید.
این شالوده ذهنی، بزرگترین سرمایه شماست. برای کسی که تازه شروع میکند، فهمیدن همین مفاهیم پایه بیشترین زمان را میبرد.

چرا ۱۰۰٪ نیست؟
چون ابزارها، منوها و محل دقیق تنظیمات متفاوت است. دقیقاً مانند این است که شما رانندگی با یک خودروی پژو را بلد باشید. اگر بخواهید با یک تیبا یا هیوندایی رانندگی کنید:
· ۶۰-۷۰٪ راحتترید: اصل کار (فرمان، دنده، ترمز، گاز) یکسان است.
· ۳۰-۴۰٪ چالش دارید: باید محل دقیق کلید چراغها، برف پاککن، تنظیم صندلی و منوهای سیستم صوتی جدید را پیدا کنید.
حتماً. در اینجا اطلاعات همان جدول، بهصورت متنی ساده و قابل کپی برای شما آمده است:
محیط دسکتاپ: LXDE
· ابزار اصلی تنظیمات: lxappearance و تنظیمات پنل
· ساختار پنل/نوار وظیفه: پنل ساده (با نام LXPanel)
· مدیر پنجره پیشفرض: Openbox
· محل ذخیره تنظیمات شما: پوشه ~/.config/lxpanel/
محیط دسکتاپ: XFCE
· ابزار اصلی تنظیمات: Settings Manager (که غنیتر و کاملتر است)
· ساختار پنل/نوار وظیفه: پنل قابل تنظیم با پلاگینهای مختلف
· مدیر پنجره پیشفرض: Xfwm
· محل ذخیره تنظیمات شما: پوشه ~/.config/xfce4/
محیط دسکتاپ: LXQt
· ابزار اصلی تنظیمات: LXQt Settings
· ساختار پنل/نوار وظیفه: پنلی با ظاهر مدرنتر
· مدیر پنجره پیشفرض: معمولاً Openbox
· محل ذخیره تنظیمات شما: پوشه ~/.config/lxqt/
---
نکته کلیدی برای شما
کار با LXDE به شما میآموزد که چگونه فکر کنید و منطق پشت شخصیسازی یک دسکتاپ سبک را درک کنید. وقتی به XFCE یا LXQt بروید، دیگر نمیپرسید "آیا اصلاً میشود فلان چیز را تغییر داد؟"، بلکه فقط میپرسید "این تنظیم در این محیط جدید، دقیقاً کجا قرار دارد؟". این همان ۶۰ تا ۷۰ درصد آسانتر شدن کار است.
اگر میخواهید یک مقایسه سریع دیگر بین سبکی، امکانات یا مصرف رم این محیطها داشته باشید، خوشحال میشوم کمک کنم.
خلاصه:
مهارت شما در LXDE، یادگیری XFCE یا LXQt را از صفر به سطح متوسط میبرد. شما دیگر یک مبتدی محض نخواهید بود، اما برای کار روان با محیط جدید، نیاز دارید کمی وقت بگذارید و منوها و ابزارهای جدیدش را بشناسید. این فرآیند بسیار سریعتر از یادگیری از پایه خواهد بود.