علت درد ساق پا هنگام خواب چیست؟

چند عامل زیر – همراه با فیزیولوژی فردی شما – می‌تواند دلیل این باشد که چرا نیمه شب از درد پا بیدار می‌شوید. به موارد زیر دقت کنید.

عدم کشش بعضی عضلات خاص​

برخی محققان نظریه پردازی کرده‌اند که سبک زندگی مدرن ما در بوجود آمدن این درد، سهیم است. در حالی که اجداد باستانی ما زمان زیادی را به حالت چمباتمه زدن می‌گذرانند – وضعیتی که باعث کشش تاندون‌ها و عضلات پا می‌شود – زندگی عصر حاضر ما نیاز به آن را برطرف کرده است. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد سبک زندگی بی‌تحرک ما که زمان زیادی را در حالت نشسته صرف می‌کنیم، باعث کاهش طول و تحرک عضله و تاندون می‌شود و ممکن است منجر به گرفتگی و درد شود.

خوابیدن در وضعیت نامناسب​

کارشناسان مشاهده کرده‌اند علت درد ساق پا هنگام خواب می‌تواند در اثر خوابیدن در حالت نامناسب، که پا اغلب در وضعیت «خم شدن کف پا» قرار دارد – به این معنی که انگشتان پا از شما دور شده و عضلات ساق پا در حالت کوتاه‌تری قرار می‌گیرند، باشد. هنگامی که پا برای مدت طولانی در این حالت قرار می‌گیرد، حتی حرکات کوچک پا نیز می‌تواند باعث گرفتگی شود. خوابیدن به پهلو، در حالی که پاها روی تخت است یا در موقعیت دیگری قرار دارد که انگشتان شما را خنثی نگه می‌دارد – نه اینکه از شما دور شود – ممکن است موقعیت بهتری برای این عضلات باشد.

مشاغل عامل بروز واریس کدام‌اند؟ چگونه کار، شما را در معرض خطر ابتلا به واریس قرار می‌دهد؟ کدام نوع واریس با شغل در ارتباط است؟ ریسک تغییر شغل

تغییر فصل​

تحقیقات نشان داده که گرفتگی شب هنگام پا بیشتر در فصل زمستان دیده می‌شود. گرچه برای همه افراد صدق نمی‌کند، اما تکرار این گرفتگی‌ها در اواسط ماه ژانویه به اوج می‌رسد. این گرفتگی‌های عضلانی ناشی از مسائل عصبی است – نه اختلالات عضلانی. آزمایشات الکترومیوگرام نشان داده است که اعصابی که از ستون فقرات به پایین ساق پا می‌روند باعث ایجاد این گرفتگی‌ها می‌شوند.

پس علت درد ساق پا هنگام خواب در تابستان چیست؟ رشد و ترمیم اعصاب ممکن است در تابستان بیشتر فعال شود زیرا میزان ویتامین D بدن بیشتر است. بدن شما از قرار گرفتن در معرض آفتاب ویتامین D تولید می‌کند. در تابستان، هنگامی که سطح ویتامین D شما در حال اوج گرفتن است، بدن شما ممکن است ترمیم عصبی را سرعت دهد، که این می‌تواند باعث ایجاد گرفتگی پا شود.

مصرف برخی داروها​

یکی دیگر از مطالعات، داروهای ادرار آور (ازجمله داروهای فشار خون بالا مانند کلورپرس و تالیتون، به عنوان مثال اثرات ادرار آور دارند) و داروهای آسم (به طور خاص، گیرنده‌های بتا با آدرنالاسیون طولانی مدت یا LABA) را به عنوان علت درد ساق پا هنگام خواب تشخیص داده است. طبق این مطالعه ممکن است این قبیل داروها، اثر تحریکی بر روی سلول‌های عصبی و گیرنده‌های حرکتی داشته باشند که این می‌تواند باعث گرفتگی عضلات شود.

کمبود آب بدن​

برخی شواهد نشان می‌دهد که کمبود آب بدن باعث درد ساق پا می‌شود. یک الگوی فصلی مشخص در تعداد گرفتگی عضلات بدن وجود دارد، که با تعداد بیشتر در تابستان و تعداد کمتر در زمستان مشخص می‌شود.

بیماری واریس​

درد ساق پا هنگام خواب می‌تواند از علت واریس ناشی شود. حتی برخی افراد که از درد پای شبانه رنج می‌برند و هیچ علامت ظاهری از واریس ندارند، ممکن است پس از مراجعه به پزشک و بررسی وضعیت، مشخص شود که بیماری واریس دارند. با مصرف دارو و انجام مراقبت‌های ویژه واریس، درد ماهیچه ساق پا کاهش و بهبود می‌یابد.


امروزه درمان واریس پا روش‌های مدرن و بدون نیاز به جراحی برای بیماران ممکن است و این روش‌ها علائم و نشانه‌های واریس بطور قابل ملاحظه‌ای بهبود می‌دهند.

سندرم پای بیقرار​

در برخی موارد، سندرم پای بیقرار هم با درد شبانه ساق پا همراه است. افراد مبتلا به این سندرم، در تکان دادن پا بیشتر از گرفتگی و درد عضله ساق، احساس ناراحتی را تجربه می‌کنند. واریس می‌تواند یکی از علل سندرم پای بیقرار باشد. مراجعه به پزشک متخصص و مصرف دارو و انجام دستورالعمل‌های مرتبط، کمک زیادی در بهبود این مساله خواهد داشت.

دیسک کمر​

برخی از افرادی که واریس خفیفی دارند، فکر می‌کنند درد ساق پای‌شان از همین بیماری واریس نشات گرفته، در صورتی که با مراجعه به دکتر ارتوپد متوجه می‌شوند که درد موجود در ماهیچه ساق پای آنها در اثر فشار و صدمه عصبی در ناحیه کمرشان است. جالب است بدانید این بیماران کمر درد ندارند و فشاری که بر ناحیه کمر آنها وارد می‌شود، باعث ایجاد درد ساق پای آنها شده است. گاهی اوقات این قبیل افراد درد پای شبانه را با مور مور و گزگز تجربه می‌کنند. برای شناسایی و تفکیک درد واریس از دیسک کمر پیشنهاد می‌کنیم با مطالعه مقاله: درد واریس چگونه است؟ با این علائم بیشتر آشنا شوید.

برخی از شرایط خاص سلامتی​

دیابت، فشار خون بالا، آرتروز، بیماری‌های عصبی و افسردگی نیز با گرفتگی و درد پا ارتباط دارند. همانطور که در بالا ذکر شد در برخی موارد، داروهای مصرفی، علت درد ساق پا هنگام خواب هستند. تحقیقات نشان می‌دهد برخی از این شرایط – یعنی دیابت و بیماری‌های عصبی – می‌توانند باعث بر هم خوردن یا حتی از بین بردن اعصاب شما شوند که ممکن است منجر به گرفتگی پا شود.

سایر مواردی که منجر به درد ساق پا می‌شود​

  • دوران قاعدگی
  • سیگار کشیدن
  • ورود به دوره سالمندی و پیری
  • بارداری
  • ایستادن در تمام طول روز
  • کمبود مواد مغذی
  • تمرینات سخت ورزشی

منبع: علت درد ساق پا نوشته: دکتر مهرداد اقدسی متخصص درمان واریس
 

جدیدترین ارسال ها

بالا