نصب لینوکس بر ترموکس ۲

saalek110

Well-Known Member
siglan 9 press inter
در دبیان و lxde-core
این خطا چیست و ایا راه رفع دارد؟
deepseek
خوشحالم که گزارش می‌کنید محیط جدید شما با بازی pychess پایدار است. اما در مورد خطای signal 9 یا SIGKILL، باید بگویم که این یک مشکل جدایی ناپذیر از اجرای محیط‌های دسکتاپ درون Termux روی موبایل است که به منابع سخت‌افزاری محدود (حافظه رم و پردازنده) گوشی شما برمی‌گردد.

⚠️ علت اصلی خطای signal 9 چیست؟

در پاسخ خلاصه به سوال شما: بله، راه رفع دائمی دارد اما ممکن است کامل نباشد. این سیگنال به این معناست که سیستم عامل اندروید (Linux Kernel) فرآیندی (مثلاً سرور VNC یا خود LXDE) را به دلیل مصرف بیش از حد حافظه رم (RAM) متوقف کرده است. وقتی فضای رم خالی کم شود، هسته سیستم موبایل برای جلوگیری از کرش کل سیستم، "پر مصرف‌ترین" فرآیند را می‌کشد.

️ راهکارهای کاهش دفعات بروز خطا

در محیط محدود موبایل، باید مصرف منابع را به شدت مدیریت کنید. می‌توانید مجموعه اقدامات زیر را در نظر بگیرید:

1. مدیریت حافظه در Termux

· فعال‌سازی zram: این ابزار بخشی از رم را فشرده می‌کند و فضای موقت بیشتری ایجاد می‌کند.
```bash
pkg install tur-repo && pkg install zram
# پس از نصب، کافیست دستور `zram` را در ترمینال اصلی Termux اجرا کنید.
```

2. سبک‌سازی LXDE Core

· غیرفعال کردن Desktop Icons: آیکون‌های دسکتاپ در pcmanfm (مدیر فایل پیش‌فرض) گاهی باعث خطای Segmentation Fault می‌شوند. می‌توانید آنها را در تنظیمات pcmanfm خاموش کنید یا به‌طور کلی از اجرای pcmanfm در دسکتاپ جلوگیری کنید.
· حذف برنامه‌های Startup غیرضروری: با دستور lxsession-edit در ترمینال LXDE، برنامه‌هایی که با بالا آمدن دسکتاپ اجرا می‌شوند و ضروری نیستند را غیرفعال کنید.

3. راه‌اندازی تمیز VNC Server
قبل از شروع مجدد، جلسه قبلی را کاملاً پاک کنید:

```bash
vncserver -kill :1
rm -rf /tmp/.X1-lock /tmp/.X11-unix/X1
vncserver :1 -geometry 1024x768 -depth 24
```

4. مدیریت فرآیندهای فعال گوشی

· بستن برنامه‌های دیگر: قبل از اجرای VNC، سایر برنامه‌ها در گوشی را کاملاً ببندید.
· راه‌اندازی مجدد Termux: گاهی یک راه‌اندازی مجدد ساده Termux، حافظه کش گرفته‌شده را آزاد می‌کند.

خلاصه و ارزیابی

ممکن است اجرای همزمان برنامه‌های سنگین (مثل pychess در حین بازی طولانی) به همراه pcmanfm و خود lxde، حافظه را پر کند و منجر به خطای signal 9 شود. برای اینکه تصویر بهتری از گزینه‌ها داشته باشید، در ادامه این راهکارها را از نظر تاثیرگذاری و پیچیدگی مقایسه کرده‌ام:

فعال‌سازی zram در Termux

· تأثیرگذاری: زیاد (کمک مستقیم به مدیریت حافظه)
· پیچیدگی اجرا: کم

غیرفعال کردن Desktop Icons در pcmanfm

· تأثیرگذاری: متوسط (حل یک علت احتمالی کرش)

حذف برنامه‌های Startup غیرضروری

· تأثیرگذاری: متوسط (کاهش مصرف رم از پایه)
· پیچیدگی اجرا: متوسط

بستن برنامه‌های دیگر در گوشی

· تأثیرگذاری: زیاد (آزادسازی مستقیم منابع)

نتیجه‌گیری: پیشنهاد من شروع با فعال‌سازی zram و بستن برنامه‌های اضافی گوشی است، چراکه بیشترین تاثیر را با کمترین دردسر دارند.

اگر پس از اجرای این راهکارها، همچنان خطا رخ داد یا شرایط خاصی در حین بروز خطا وجود داشت (مثلاً در حال انجام چه کاری بودید؟)، میتوانم راهنمایی دقیق‌تری ارائه کنم.

saalek110

Well-Known Member
ا امه پست قبل:

مدیریت منابع برای پیشگیری
برای جلوگیری از تکرار خطا، این کارها را انجام دهید:

· برنامه‌های سنگین را محدود کنید: از مرورگرهای بسیار سبک مانند Midori یا Dillo درون دبیان استفاده کنید. از کروم/فایرفاکس پرهیز کنید.
· برنامه‌های گوشی را ببندید: قبل از اجرای VNC، سایر اپ‌های موبایل را کامل ببندید تا رم آزاد شود.
· از zram استفاده کنید (اگر قبلاً نصب نشده):
```bash
# در ترمینال اصلی Termux (خارج از proot)
pkg install tur-repo
pkg install zram
# سپس دستور `zram` را برای فعال‌سازی اجرا کنید.

saalek110

Well-Known Member
سالک:من میگم اگر lxde بحاطر کمبود رم ram بسته میشه ، چرا وقتی کروم و اینستاگرام بازند ، lxde بسته نمیشه

جواب کوتاه: چون حافظه رم (RAM) گوشی شما به دو بخش کاملاً جدا تقسیم شده است: «رم اندروید» و «رم Termux». وقتی کروم و اینستاگرام مصرف می‌کنند، از رم بخش اندروید استفاده می‌کنند، اما LXDE درون Termux از رم اختصاصی و محدود خود Termux استفاده می‌کند.

فهمیدن موضوع با یک مثال ساده

تصور کنید حافظه گوشی شما یک ساختمان بزرگ است:

· طبقه اول (اندروید): برنامه‌های اصلی مثل کروم، اینستاگرام، واتساپ اینجا زندگی می‌کنند. مدیر این طبقه، سیستم‌عامل اندروید است.
· طبقه دوم (Termux): این یک آپارتمان مستقل و محصور داخل ساختمان است. برنامه‌هایی مثل LXDE، شطرنج (pychess) و دستورات لینوکس فقط در این آپارتمان اجرا می‌شوند. مدیر این طبقه، خود Termux است.

وقتی کروم و اینستاگرام رم اشغال می‌کنند...
آنها از فضای طبقه اول (اندروید) استفاده می‌کنند. مدیر اندروید سعی می‌کند فضای آنجا را مدیریت کند. مصرف بالای آن‌ها مستقیماً روی فضای طبقه دوم (Termux) تأثیری نمی‌گذارد.

وقتی LXDE کرش می‌کند و signal 9 می‌گیرد...
این به دلیل پر شدن فضای داخلی آپارتمان Termux (طبقه دوم) است. مصرف کننده، خود LXDE یا یک برنامه سنگین داخل آن (مثل pychess یا تلاش برای اجرای کرومیوم داخل لینوکس) است. وقتی رم داخل Termux تمام شود، مدیر Termux (و نه اندروید) مجبور می‌شود برای جلوگیری از فاجعه، یکی از فرآیندهای داخلی (مثلاً خود LXDE) را بکشد.

نکته فنی و مهم

تفاوت اصلی در مدیر حافظه است:

· برنامه‌های اندروید (کروم، اینستا): توسط سیستم‌عامل اندروید مدیریت می‌شوند.
· برنامه‌های داخل Termux (LXDE): توسط مجازی‌ساز proot و خود Termux مدیریت می‌شوند که سهم محدودی از کل رم گوشی را در اختیار دارند.

پس مصرف کروم و اینستاگرام باعث کرش LXDE نمی‌شود؟
به طور مستقیم خیر. اما به طور غیرمستقیم و در سطح کل سیستم، اگر مصرف اندروید آنقدر بالا باشد که کل رم فیزیکی گوشه در آستانه پر شدن باشد، عملکرد کل دستگاه کند می‌شود و ممکن است اندروید برای آزادسازی رم، به سراغ بستن پس‌زمینه‌ترین فرآیندها برود. در این حالت، اگر Termux در پس‌زمینه باشد، ممکن است هدف قرار گیرد. اما کرش مستقیم LXDE به خاطر فشار برنامه‌های اندرویدی دیگر، در شرایط عادی رخ نمی‌دهد.

نتیجه‌گیری

وقتی LXDE با signal 9 مواجه می‌شود، باید به دنبال مصرف‌کننده‌های حافظه درون محیط Termux خود (مثلاً برنامه‌های لینوکسی سنگین) بگردید، نه برنامه‌های اندرویدی. راه حل، همان مدیریت منابع درون Termux (استفاده از مرورگرهای سبک، فعال‌سازی zram، پاک‌سازی حافظه) است که پیش‌تر توضیح داده شد.

اگر پس از این توضیحات سؤال دیگری درباره نحوه مدیریت بهتر رم درون Termux دارید، خوشحال می‌شوم کمک کنم.

saalek110

Well-Known Member
سالک:
نمیشه کاری کنیم رم بیشتری گوشی بدهد به ترموکس

بله، می‌توانید مقدار حافظه قابل استفاده برای برنامه‌های داخل Termux را افزایش دهید. اما روش‌های موجود معایب و محدودیت‌هایی دارند.

ساده‌ترین و کم‌خطرترین روش برای شما، ایجاد یک فایل Swap (سوآپ) یا فعال‌سازی ZRAM است. این روش‌ها یک "حافظه مجازی" روی فضای ذخیره‌سازی گوشی ایجاد می‌کنند تا سیستم هنگ کمبود حافظه موقت (RAM) فیزیکی، داده‌ها را به آنجا منتقل کند. این کار از وقوع خطای signal 9 (که قبلاً دیده‌اید) جلوگیری می‌کند.

⚖️ مقایسه راه‌حل‌های اصلی

از بین روش‌های موجود، دو گزینه اصلی برای شما وجود دارد:

1. استفاده از ZRAM (بهینه و کم‌خطر)

· مکانیزم: بخشی از رم فیزیکی را به صورت فشرده‌شده به عنوان رم اضافی در اختیار سیستم قرار می‌دهد.
· تأثیر بر عملکرد: متوسط (دسترسی سریع است، اما فشرده‌سازی CPU اضافی مصرف می‌کند).
· تأثیر بر ذخیره‌سازی: صفر (از حافظه داخلی استفاده نمی‌کند).
· نصب و پیچیدگی: ساده. دستور pkg install tur-repo && pkg install zram در Termux اصلی.
· خطر برای دستگاه: بسیار کم.

2. ایجاد فایل Swap روی حافظه (ساده اما با عیب)

· مکانیزم: بخشی از حافظه داخلی گوشی (مثل ۲ گیگابایت) را به عنوان حافظه مجازی اختصاص می‌دهد.
· تأثیر بر عملکرد: پایین (دسترسی به حافظه داخلی بسیار کندتر از رم است).
· تأثیر بر ذخیره‌سازی: زیاد (بخشی از فضای ذخیره‌سازی شما را اشغال و به دلیل نوشتن زیاد، عمر آن را کاهش می‌دهد).
· نصب و پیچیدگی: متوسط. نیاز به اجرای چند دستور و احتمالاً نوشتن اسکریپت دارد.
· خطر برای دستگاه: متوسط (به دلیل استهلاک حافظه داخلی).

توصیه عملی و نکته نهایی

با توجه به اینکه شما یک کاربر معمولی هستید و تجربه فنی محدودی دارید، فعال‌سازی ZRAM منطقی‌ترین و کم‌خطرترین گزینه است. نصب آن هم ساده است.

⚠️ توجه: یک راه حل اساسی دیگر روت کردن گوشی است. این کار کنترل کامل بر سیستم به شما می‌دهد، اما پیشنهاد نمی‌شود چون باعث باطل شدن گارانتی، خطر آسیب به سیستم و از کار افتادن برنامه‌هایی مانند Samsung Pay می‌شود. این روش فقط برای کاربران بسیار حرفه‌ای که از ریسک‌ها آگاهند مناسب است.

پیشنهاد من برای شما: ابتدا ZRAM را امتحان کنید. اگر باز هم با خطای کمبود حافظه مواجه شدید، آن وقت می‌توانید در مورد ایجاد یک فایل Swap کوچک (مثلاً ۵۱۲ مگابایت) به عنوان مکمل تحقیق کنید.

اگر مایلید تا مراحل دقیق نصب و فعال‌سازی ZRAM را توضیح دهم، حتماً بگویید.

saalek110

Well-Known Member
برای افزایش کارایی رم در Termux، بهترین راه برای شما فعال‌سازی ZRAM است. ZRAM بخشی از رم فیزیکی را فشرده می‌کند و به عنوان رم مجازی در دسترس قرار می‌دهد. این کار به طور موثر حافظه در دسترس را افزایش می‌دهد و از خطاهای کمبود حافظه (مثل signal 9) جلوگیری می‌کند.

️ نصب و فعال‌سازی ZRAM در Termux

برای استفاده از ZRAM، این مراحل را دنبال کنید:

1. نصب ZRAM
در ترمینال اصلی Termux (قبل از ورود به proot-distro)، دستورات زیر را وارد کنید:

```bash
pkg update
pkg install tur-repo
pkg install zram
```

2. فعال‌سازی ZRAM
پس از نصب، برای فعال‌سازی دستور زیر را اجرا کنید:

```bash
zram
```

این دستور به طور خودکار ZRAM را با تنظیمات پیش‌فرض راه‌اندازی می‌کند.

⚙️ بررسی وضعیت ZRAM

برای اطمینان از کارکرد ZRAM و مشاهده آمار حافظه، می‌توانید این دستور را اجرا کنید:

```bash
cat /proc/swaps
```

اگر فعال باشد، خطی حاوی /dev/zram0 را در خروجی خواهید دید.

⚠️ نکات مهم

· ذخیره‌سازی انرژی: ZRAM در مقایسه با Swap مبتنی بر ذخیره‌سازی، استهلاک کمتری دارد.
· پایداری: ZRAM از سیستم اصلی گوشی جدا است و ریسک آسیب به آن را ندارد.
· راه‌اندازی خودکار: برای فعال شدن خودکار ZRAM پس از هر بار راه‌اندازی Termux، می‌توانید دستور zram را به فایل ~/.bashrc اضافه کنید.

پس از فعال‌سازی ZRAM، باید شاهد کاهش دفعات خطای signal 9 باشید. اگر همچنان با مشکل کمبود حافظه مواجه شدید، می‌توانید درباره ایجاد فایل Swap کوچک (به عنوان مکمل) نیز تحقیق کنید.

اگر در طی این مراحل به مشکلی برخوردید یا سوال دیگری داشتید، خوشحال می‌شوم کمک کنم.

سالک: pkg install zram
Error: Unable to locate package zram

~ $
یعنی ترموکس zram را پیدا نکرد.

آخرین ویرایش:

saalek110

Well-Known Member
یک جایگزین ساده: اگر باز هم با مشکل مواجه شدید یا خواستید درون خود لینوکس (دبیان) مدیریت انجام دهید، می‌توانید از Swap فایل استفاده کنید. این روش با این دستورات در محیط proot-distro شما قابل انجام است:
```bash
fallocate -l 1G /swapfile
chmod 600 /swapfile
mkswap /swapfile
swapon /swapfile
```
(این فایل ۱ گیگابایتی پس از ری‌استارت از بین می‌رود. برای دائمی کردن باید به /etc/fstab اضافه شود.)

به نقل از deepseek
سالک: روش بالا را تست نکردم. گفتم شاید کسی بخواد تست کند.

saalek110

Well-Known Member
ایجاد یک "نسخه پشتیبان" از محیط نصب‌شده:
این بهترین راه است. پس از نصب دبیان و LXDE Core و تنظیمات اولیه (مثلاً نصب بازی‌های مورد علاقه)، می‌توانید از کل پوشه proot-distro یک کپی بگیرید و بعداً به جای دانلود مجدد، فقط آن را بازیابی کنید.
· ذخیره نسخه پشتیبان (در Termux اصلی):

cp -r ~/.termux/rootfs/debian /storage/emulated/0/debian_backup

· بازیابی (پس از حذف و نصب مجدد Termux):

cp -r /storage/emulated/0/debian_backup ~/.termux/rootfs/debian

⚠️ این روش نیازمند فضای ذخیره‌سازی کافی در گوشی (حدود ۱ گیگابایت) است.

سالک: این روش را من تست نکردم. پیشنهاد deepseek است.

saalek110

Well-Known Member
سالک: deepseek روشی ارائه کرده برای کپی گیری از پوشه دبیان تا هر وقت خراب شد دیگه نصب نکنیم و از کپی اش استفاده کنیم.
مراحل کار با زبان من: یک فایل زیپ اول ساخت ، چون کمی مستقیم منع دسترسی داشت ، بعد فایل زیپ را به نای دیگر منتقل کرد. فایل را من در مسیر حافطه خارجی یا همون مموری گوشی در پوشه اندروید-دیتا- comترموکس-files پیدا کردم.....البته یک فایل زیپ ۵۰ مگایی برای تست بود ، شاید باید یک گیگ یا بیشتر محتویات اون پوشه زیپ بشه و ثانیا باید مرحله برگشت از فایل زیپ سرجای خود هم تست بشه تا روش تایید بشه...من ایده را اینجا نوشتم تا هر کسی خواست ادامه اش را برود...شاید بعدا خودم تست کردم و نتیجه را گفتم.
اینکه یک فایل زیپ ساخته شد و من در حافظه خارجی پیدا کردمش را من شاهد بودم.

Deepseek: در ادامه یک ساختار کلی برای شرح روش پشتیبان‌گیری و بازیابی محیط دبیان/LXDE در Termux را برای شما آماده کرده‌ام که می‌توانید با توضیحات شخصی خودتان تکمیل کنید.

راهنمای کامل: پشتیبان‌گیری و بازیابی محیط دبیان + LXDE در Termux

مقدمه (چرا این روش مفید است):

· مشکل: نصب مجدد مکرر دبیان و LXDE در Termux زمان‌بر است.
· راه حل: ایجاد یک نسخه پشتیبان فشرده از محیط نصب‌شده.
· مزیت: بازیابی سریع (کمتر از ۲ دقیقه) با حفظ تمام برنامه‌ها و تنظیمات.

پیش‌نیازها:

· نصب Termux و proot-distro.
· نصب دبیان و LXDE Core (یا هر محیط دسکتاپ/برنامه دیگر).
· فعال‌سازی دسترسی به حافظه (termux-setup-storage).
سالک: منظورش اینه در ترموکس بنویسید termux-setup-storage و اینتر کنید.

بخش اول: ایجاد پشتیبان (Backup)

مرحله ۱: پیدا کردن مسیر نصب دبیان

proot-distro list --installed
ls -la $PREFIX/var/lib/proot-distro/installed-rootfs/

مرحله ۲: فشرده‌سازی محیط با دستور tar

tar -czpf /data/data/com.termux/files/home/debian_backup.tar.gz -C $PREFIX/var/lib/proot-distro/installed-rootfs debian

· توضیح گزینه‌ها: c (ایجاد)، z (فشرده‌سازی gzip)، p (حفظ مجوزها)، f (نام فایل).
· هشدار socket ignored: طبیعی است و مشکلی ایجاد نمی‌کند.

مرحله ۳: انتقال فایل به حافظه خارجی یا داخلی

mv /data/data/com.termux/files/home/debian_backup.tar.gz ~/storage/shared/
# یا برای کارت حافظه: mv ... ~/storage/external-1/

بخش دوم: بازیابی (Restore)

مرحله ۱: (پس از نصب مجدد Termux)

pkg update && pkg install proot-distro
termux-setup-storage

مرحله ۲: کپی فایل پشتیبان به فضای داخلی Termux

cp ~/storage/shared/debian_backup.tar.gz /data/data/com.termux/files/home/

مرحله ۳: استخراج فایل به محل نصب proot-distro

tar -xzpf /data/data/com.termux/files/home/debian_backup.tar.gz -C $PREFIX/var/lib/proot-distro/installed-rootfs/

مرحله ۴: ورود

proot-distro login debian

نکات تکمیلی

· عیب‌یابی: مشکلات رایج مانند Permission denied و راه حل آن (استفاده از مسیر shared به جای external-1).
· کاربردهای دیگر: این روش برای پشتیبان‌گیری از توزیع‌های دیگر (مانند اوبونتو، آرچ) یا قبل از آزمایش‌های خطرناک نیز مناسب است.
· هشدار امنیتی: توصیه کنید که فایل پشتیبان را در محل امن نگهداری کنند، چون ممکن است حاوی اطلاعات شخصی باشد.

جمع‌بندی: با این روش، شما دیگر نیازی به نصب مجدد ساعت‌طولانی ندارید و می‌توانید محیط لینوکس سفارشی خود را همیشه همراه داشته باشید.

اگر دوست دارید، می‌توانید این راهنما را در وبلاگ شخصی، انجمن‌های فارسی (مثل فرادیتا، Ubuntu-ir)، شبکه‌های اجتماعی (مثل تلگرام یا توییتر) یا حتی به عنوان یک مخزن گیت‌هاب منتشر کنید. موفق باشید!

جدیدترین ارسال ها

بالا