موانع و عوامل رشد تحقيقات در ايران (قسمت چهارم و پاياني)

PhonieX

مدیر انجمن <A href="forum.majidonline.com/forums/6
* فناوريهاي نوين
اهميت سرمايه‌گذاري بر روي فناوريهاي نوين، ايجاد فضاي رقابتي و ايجاد قوانين تجارتي در توسعه مبتني بر دانش به هيچ وجه كمتر از عوامل علمي و آموزشي نيست.

با توجه به اهميت علوم و فناوريهاي جديد در توسعه كشورها، سه حوزه فناوري زيستي، فناوري نانو، و فناوري اطلاعات در كشور ما اولويت يافته و سرمايه گذاريهاي قابل توجهي بر روي آنها در حال انجام است.

به عقيده دكتر اخوان، فناوري زيستي به خاطر داشتن زيرساختهاي لازم قابليت تبديل شدن به اولويت اول كشور را دارد. وي برخورداري از بهترين مخزن ژن گياهي و جانوري دنيا را از جمله زيرساختهاي لازم براي توسعه فناوري زيستي بيان مي‌كند.

دكتر اخوان بطور نمونه به موفقيت كوبا در فناوري زيستي اشاره مي‌كند.

اين كشور با سرمايه‌گذاري ‪ ۵‬ميليارد دلاري طي بيش از دو دهه گذشته موفق به عرضه ‪ ۵۵‬محصول مهندسي ژنتيك در بازارهاي جهاني شده است.


* پارك‌هاي فناوري و مراكز رشد
اولين پارك فناوري ‪ ۵۰‬سال پيش در كشور آمريكا تاسيس شد. پاركها و مراكز فناوري به رشد و توسعه مالي و علمي شركتها كمك مي‌كند. وظيفه اصلي اين پاركها تحقيق در مورد مسائل علمي است.

در دنيا هزار پارك فناوري و ‪ ۴‬هزار مركز رشد فناوري وجود دارد. در ايران نيز حدود ‪ ۱۴‬پارك فناوري ايجاد شده است.

به گفته دكتر اخوان در شرايطي كه صنعت حمايتي از پژوهشگران نمي‌كند، مراكز رشد براي حمايت از پژهشگران و صنعتي كردن طرحهاي آنها موثر است.

اين محقق توسعه مراكز علمي را ابزار توسعه پايدار كشورها بيان مي‌كند.


* متولي توسعه علمي كشور
ضعف مديريت يكي از مهمترين تنگناهاي پژوهش و تحقيقات در كشور محسوب مي‌شود و متولي توسعه علمي و پژوهشي نيز نامشخص است و معلوم نيست نخبگان و مخترعان براي باروري طرحهاي خود بايد به كدام نهاد و مرجع علمي مراجعه كنند.

جهش علمي نيازمند مديريت صحيح ظرفيتها و استعدادهاي متراكم موجود در كشور است.

براي ايجاد فضاي پرنشاط علمي درمراكز دانشگاهي و تحقيقاتي مديريت صحيح ضرورت دارد كه انتخاب مديران و تخصيص بودجه و امكانات بر اساس شايسته سالاري انجام شود.

نبود ساز و كار و فرآيند مناسب تصميم‌گيري براي بكارگيري طرح‌هاي پژوهشي، موجب انباشته شدن و خاك خوردن نتيجه تحقيقات در بسياري از كتابخانه‌هاي اداره‌هاي دولتي شده است.

كاربردي كردن پژوهش‌ها، ارتباط مراكز علمي با صنايع، دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي كشور ، كمك به نوآوري و حمايت از تحقيقات از جمله وظايف اين مرجع علمي خواهد بود.

امروزه پژوهش، كليد دانايي و دستاوردهاي آن، زير بناي توسعه همه جانبه و پايدار جوامع در حال رشد محسوب مي‌شود كه مي‌تواند زمينه ساز تحقق جامعه پژوهشي، علمي و دانايي محور باشد.



منبع:irna.ir
 

جدیدترین ارسال ها

بالا