25 دليل براي مهاجرت به لينوكس

Eris

New Member
25 دليل براي مهاجرت به لينوكس
25 دليل براي مهاجرت به لينوكس

دنياي كامپيوتر و ارتباطات - بسياري از نهادهاي دولتي، موسسات آموزشي و تجاري در گوشه و كنار جهان به سرعت در حال انتقال سيستم ‌عامل رايانه‌هاي خود از ويندوز مايكروسافت به لينوكس مي‌باشند. آنها برنامه‌هاي كاربردي خود را نيز از نرم‌افزار تجاري به نرم‌افزار آزاد منتقل مي‌كنند. براي انجام اين كار حداقل 25 دليل قانع‌كننده وجود دارد:

1. از آنجايي كه لينوكس همانند ديگر نرم‌افزارهاي آزاد، تحت مجوز نرم‌افزار آزاد بوده در نتيجه به رايگان در اختيار همه افراد قرار دارد. اين محصول را مي‌توان به رايگان از اينترنت دريافت كرده يا با پرداخت هزينه اندكي خريداري نمود. به علاوه از يك رونوشت آن مي‌توان بر روي هر تعداد رايانه‌اي كه وجود دارد استفاده نمود. اين ويژگي دقيقاً برخلاف ويندوز مايكروسافت بوده زيرا براي نصب آن بر روي هر رايانه در حدود 100 دلار يا بيشتر بايد پرداخته شود.

2. از آنجايي كه لينوكس، نرم‌افزاري آزاد مي‌باشد، در نتيجه در كد منبع آن مي‌توان هرگونه تغييري به وجود آورد. در صورتي كه نسخه تغيير يافته مجدداً در خارج از سازمان توزيع نشود مي‌توان آنرا به صورت پنهاني نگهداري نمود. اين مورد نيز برخلاف ويندوز مايكروسافت بوده زيرا ايجاد تغيير در ويندوز امكان‌پذير نمي‌باشد. كد منبع، نسخه اصلي يك برنامه بوده كه توسط برنامه‌نويس و با استفاده از زبانهاي برنامه‌نويسي نوشته شده و هنوز توسط مترجم به شكلي كه مستقيماً برايCPU رايانه قابل درك باشد تغيير پيدا نكرده است. وجود كد منبع براي ايجاد تغيير در يك برنامه ضروري مي‌باشد. اين امكان كه بتوان با آزادي كامل به بررسي و تغيير كد منبع پرداخته و اين تغييرات را به خارج از سازمان منتقل نكرد براي بسياري از سازمانها حائز اهميت است.

3. در اينترنت پشتيباني بسيار خوبي از لينوكس انجام شده به عنوان مثال در گروه‌هاي خبري. برخي از افراد اين طور بيان مي‌كنند كه اين پشتيباني حداقل به اندازه پشتيباني از سيستم ‌عامل اختصاصي كه به ازاي دريافت مبلغي انجام مي‌شود خوب است. همچنين مي‌توان در صورت تمايل از پشتيباني تجاري لينوكس نيز استفاده نمود. نمونه‌هايي از پشتيبانيهاي انجام شده از سيستم عامل شامل كمك به سفارشي كردن، نصب برنامه‌هاي جديد براي برطرف كردن نقايص و خطرات امنيتي مي‌باشد. خوشبختانه نياز به دو مورد آخر در رابطه با لينوكس اندك است.

4. احتمال اينكه در آينده پشتيباني در لينوكس بنا بر دلايلي مانند به روز نبودن آن متوقف شود كم است. زيرا كد منبع هميشه در دسترس افرادي بوده كه آن را از طريق اينترنت، به رايگان پشتيباني مي‌كنند و يا در دسترس شركتهايي قرار داشته كه اين كار را به ازاي دريافت مبلغي انجام مي‌دهند. برخلاف اين ويژگي، پشتيباني از ويندوز مايكروسافت و ديگر محصولات اختصاصي كه كد منبع آنها در دسترس عموم قرار ندارد كار دشواري است.

5. در رابطه با به روز نبودن و مهجور شدن لينوكس، دغدغه‌هاي اندكي وجود دارد زيرا معماري يونيكس كه لينوكس بر اساس آن ارائه شده بيش از 35 سال است كه بررسي و به روز شده و ثابت كرده كه بسيار كارآمد، مطمئن و قدرتمند مي‌باشد. انجام به روزرساني همچنان ادامه داشته اما نسخه‌هاي جديد نيز با معماري مبتني بر يونيكس سازگار هستند.

6. كاربران لينوكس ملزم به انجام به‌روز‌رساني نيستند، زيرا از نسخه‌هاي قديمي‌تر همچنان پشتيباني شده، نسخه‌هاي جديدتر نيز به رايگان موجود بوده و با نسخه‌هاي قديمي نيز سازگار هستند. توليدكنندگان محصولات اختصاصي تمايل دارند كه كاربران داراي نسخه‌هاي قديمي‌تر را مجبور كنند تا محصولات جديدتري را خريداري نمايند.

7. در صورتي كه كاربر نسخه رايگاني انتخاب نمايد براي انجام به‌روز‌رساني نيازي به پرداخت هزينه مربوط به مجوز ندارد. به علاوه هزينه مربوط به دريافت سخت‌افزار، آموزش و تغيير برنامه‌ها (هزينه به‌روز‌رساني) به علت سازگاري نسخه‌هاي جديد با نسخه‌هاي قديمي، ناچيز مي‌باشد.

8. براي تمديد اعتبار مجوز لينوكس هيچ‌گونه ضوابط سفت و سختي وجود ندارد. اما در رابطه با ويندوز مايكروسافت، تعداد زيادي از كاركنان يك شركت بزرگ بايد به صورت تمام وقت به بررسي اين مساله كه آيا رايانه‌هاي مورد استفاده بر اساس ضوابطEULA (قرارداد مجوز كاربر) هستند يا خير بپردازند. اما كاربران لينوكس از بازرسي انجام شده توسط BSA (اتحاديه نرم‌افزار تجاري) هيچ‌گونه واهمه‌اي ندارند.

9. لينوكس داراي امنيت بسيار زيادي بوده و به ندرت تحت تاثير ويروس، تروجان و برنامه‌هاي مخرب ديگري كه وجود دارند قرار مي‌گيرد؛ زيرا يونيكس و محصولات وابسته به آن (مانند لينوكس) از ابتدا با در نظر گرفتن مسائل امنيتي طراحي شده‌اند. به عنوان مثال كاربر معمولاً به عنوان يك كاربر ريشه از سيستم استفاده نكرده در نتيجه حتي در صورت به وجود آمدن اختلال، او از فايلهاي سيستم اصلي محافظت مي‌كند. به علاوه در اكثر اين محصولات از ديواره آتش قدرتمندي نيز استفاده شده است. در دسترس بودن كد منبع به افراد اين امكان را مي‌دهد كه از گوشه و كنار جهان به بررسي ميزان امنيت اين محصول بپردازند.

10. لينوكس در برابر خرابي سيستم بسيار مقاوم بوده و به ندرت به راه‌اندازي مجدد نياز دارد. اين مساله براي شركتهاي بزرگي كه حتي خرابي چند ثانيه‌اي نيز هزينه‌هاي سنگيني را براي آنها به وجود مي‌آورد حائز اهميت مي‌باشد. دليل اين مساله اين است كه لينوكس با استفاده از تاريخچه 35 ساله سيستم ‌عاملهاي شبيه يونيكس به صورت سيستم ‌عامل قدرتمند و با ثباتي طراحي شده است.

11. اگرچه تعداد برنامه‌هاي كاربردي موجود براي لينوكس به اندازه برنامه‌هاي موجود براي ويندوز مايكروسافت نبوده اما اين تعداد به سرعت در حال افزايش مي‌باشد. اكثر برنامه‌هاي كاربردي لينوكس، نرم‌افزار آزاد بوده و داراي قابليتهاي مشابه يا بهتر از قابليتهاي برنامه‌هاي كاربردي مربوط به ويندوز مايكروسافت هستند. در حقيقت كاربران در اكثر مواقع مي‌توانند بدون خريداري نرم‌افزارهاي تجاري، برنامه‌هاي مورد نياز خود را به رايگان از طريق اينترنت دريافت نمايند.

12. محصولات متعددي از لينوكس وجود دارند كه هر يك داراي قابليتهاي منحصر به فرد خود بوده اما با ديگر محصولات موجود كاملاً سازگار مي‌باشد. تنوع اين محصولات به كاربر اين امكان را مي‌دهد كه محصول متناسب با نيازمنديهاي خود را انتخاب كند. بدين معنا كه اگر يكي از ارائه‌دهندگان محصول لينوكس از عرصه تجارت خارج شود توليدكنندگان متعدد ديگري وجود دارند كه مي‌توان از محصولات آنها استفاده نمود. به علاوه اين مساله رقابت سالمي را ميان ارائه‌دهندگان به وجود آورده و به بهبوده كيفيت و عملكرد لينوكس نيز كمك مي‌كند. در صورتي كه انجام انتخاب، دشوار باشد مي‌توان از محصولاتي مانند Suse يا Red Hat استفاده نمود.

13. لينوكس در رابطه با پيكربندي داراي انعطاف‌پذيري زيادي بوده و اين امكان را فراهم مي‌كند كه فرايند سفارشي‌ كردن به آساني و بدون نياز به تغيير كد منبع انجام شود. به عنوان مثال مي‌توان لينوكس را در حين انجام عمل نصب، پيكربندي كرده تا به عنوان ايستگاه كاري، رايانه روميزي، رايانه كيفي، كارساز وب، كارساز پايگاه داده يا يك ره‌ياب به كار برده شود. به علاوه مي‌توان ظاهر و عملكرد رايانه روميزي (شمايل و گزينگان) را بر اساس علائق كاربر يا نيازمنديهاي او به روشهاي مختلفي پيكربندي كرده و حتي آنها را شبيه ويندوز مايكروسافت نمود. دسترسي آزاد به كد منبع و تغيير آن، قابليت انعطاف‌پذيري فراواني را در رابطه با پيكربندي ارائه مي‌دهد.

14. لينوكس و ديگر نرم‌افزار آزاد موجود از قالبهاي فايل باز استفاده مي‌كنند. اين قالبها براي پردازش واژه‌، صفحات گسترده و ديگر فايلهاي موجود در دسترس بوده و با بسياري از استانداردهاي صنعتي سازگار هستند. توليدكنندگان نرم‌افزار مي‌توانند از اين قالبها براي ارائه برنامه‌هاي سازگار استفاده كنند. اين ويژگي برخلاف قالبهاي مورد استفاده برخي از نرم‌افزارهاي اختصاصي بوده و مشكل انحصاري بودن استانداردهاي اختصاصي را برطرف مي‌كند. همچنين به كاربر اين امكان را مي‌دهد كه حتي در صورت توقف پشتيباني از نرم‌افزار مورد استفاده، از داده‌هاي خود به صورت كامل محافظت نمايد.

15. لينوكس از نظر برخي قابليت‌هاي سخت‌افزاري نيز سريع‌تر مي‌باشد. دليل اين مساله، بهينه‌سازي كد منبع است.

16. لينوكس با ديگر سيستمهاي عامل موجود بسيار سازگار مي‌باشد. به عنوان مثال مي‌تواند داده‌هاي موجود بر روي گرداننده ديسك سخت (HDD) ويندوز را بخواند، بنويسد، پاك نمايد و يا تغيير دهد. لينوكس همچنين مي‌تواند براي كارخواه‌هاي (client) ويندوز به عنوان كارساز(server) ويندوز عمل كرده يا در صورت نياز مستقيماً برنامه‌هاي ويندوز را اجرا نمايد. برخلاف اين مورد، سيستم عامل ويندوز مايكروسافت نمي‌تواند به بخشهاي HDD كه دربرگيرنده سيستمهاي عامل ديگري هستند دسترسي پيدا نموده و ديسك را براي آنها قالب‌بندي كند.

17. به دليل آشكار بودن فرايند توسعه لينوكس و ديگر نرم‌افزار آزاد و در دسترس بودن كد منبع آنها،‌ در رابطه با لينوكس از استانداردهاي اصولي استفاده مي‌شود. لينوكس تاكنون هيچ‌گاه در دادگاه تخطي ايالات متحده محكوم نشده و به دليل تقليد از فناوري ديگر شركتها جريمه‌اي پرداخت نكرده است.

18. در هنگام به‌روز‌رساني نسخه‌هاي جديدتر، لينوكس نياز به جايگزيني يا به‌روز‌رساني سخت‌افزار را كاهش مي‌دهد. زيرا كد لينوكس بسيار كارآمد بوده و امكان اجرا- بر روي رايانه‌هاي قديمي‌تري كه براي نسخه‌هاي جديد ويندوز مناسب نيستند- را فراهم مي‌كند.

19. لينوكس در سكو‌هاي مختلفي اجرا مي‌شود. همچنين داراي اين قابليت است كه بر روي تجهيزات مختلفي مانند ابر رايانه‌ها، روبات‌هاي صنعتي، تجهيزات پزشكي الكترونيكي و تلفن‌ همراه نيز اجرا شود.

20. استفاده از لينوكس در موسسات آموزشي بنا به دلايلي ارجحيت دارد. يكي از اين دلايل اين است كه هيچ نکته‌ پنهاني وجود نداشته (برخلاف نرم‌افزار اختصاصي) و دانش‌آموزان مي‌توانند در كنار يادگيري استفاده از رايانه، به بررسي عملكرد آن نيز بپردازند. بسياري از مدرسين معتقدند كه آموزش اصول علم رايانه بسيار مهمتر از كار با برنامه‌هاي خاصي مانند Word مايكروسافت مي‌باشد. دليل اين مساله اين است كه اصول علم رايانه براي مدت زمان مديدي معتبر خواهد ماند و اين در حالي است كه برنامه‌هاي كاربردي خاص به ويژه برنامه‌هاي اختصاصي كه با استانداردهاي صنعتي مطابقت ندارند به صورت مداوم در حال تغيير بوده و ممكن است كه كنار گذاشته شوند.

21. براي سازمانهاي دولتي، لينوكس موجب وضوح داده‌ها مي‌شود زيرا داده‌ها را در قالبي كه با استانداردهاي صنعتي مطابقت دارد ذخيره مي‌كند. اين ويژگي برخلاف قالب نرم‌افزارهاي تجاري مي‌باشد. نگهداري داده‌هاي غير محرمانه در قالب استاندارد به افراد اين امكان را مي‌دهد كه بدون نياز به خريداري نرم‌افزار اختصاصي گران قيمت به اين داده‌ها دسترسي پيدا كنند. به علاوه نگهداري داده‌هاي محرمانه در قالب استاندارد، بسيار مطمئن‌تر از نگهداري آنها در قالب اختصاصي مي‌باشد.

22. در لينوكس و ديگر نرم‌افزارهاي آزاد موجود در رابطه با وجود "backdoor"، نگراني اندكي وجود دارد زيرا كد منبع در دسترس مي‌باشد. backdoor، ‌روشي براي دسترسي به رايانه از راه دور مي‌باشد. بسياري از دولتها و شركتها‌ي خارجي نگران اين مساله هستند كه برنامه‌هاي اختصاصي backdoor داشته باشند كه توليدكنندگان اين برنامه‌ها و ديگر دولتها با استفاده از آن بتوانند به اطلاعات محرمانه آنها دسترسي پيدا كنند.

23. استفاده و پشتيباني از لينوكس موجب افزايش رقابت سالم در صنعت نرم‌افزاري مي‌شود. وجود چنين رقابتي باعث پيشرفت فني، بهبود عملكرد و كاهش هزينه نرم‌افزار متن‌باز و اختصاصي مي‌شود. تجربه نشان داده كه حق انحصاري موجب ارائه محصولاتي با كيفيت پائين و قيمت بالا شده و در نظام سياسي اختلالاتي را به وجود مي‌آورد.

24. لينوكس و ديگر نرم‌افزارهاي آزاد موجود نه تنها به محصولات اختصاصي رسيده‌اند بلكه به سرعت در حال پيشرفت و توسعه نيز مي‌باشند. اين روند با افزايش ميزان تقاضا براي دريافت چنين محصولاتي و با مشاركت بيشتر سازمانها و افراد، سريع‌تر مي‌شود.

25. لينوكس به كاربران اين امكان را مي‌دهد كه با بررسي، تغيير، گسترش و توزيع مجدد كد منبع به پيشرفت فناوري نرم‌افزار كمك نمايند. اين مورد بسيار متداول بوده و نمونه بارز آن IBM مي‌باشد. نتيجه اين كار به انجمن نرم‌افزارها بازگشته و در نوع خود يك مزيت به حساب مي‌آيد.

26. در حقيقت براي گرايش سازما‌ها به لينوكس و ديگر نرم‌افزار آزاد موجود بيش از 25 دليل وجود دارد. دليل بيست و ششم اين است كه لينوكس در مقايسه با ويندوز به يکپارچه‌سازي گرداننده ديسك سخت نياز ندارد. توزيع داده‌ها در بخشهاي غيرمتمركز گرداننده ديسك سخت موجب كند شدن عملكرد رايانه مي‌شود. انجام عمل يكپارچه‌سازي، كار دشواري نبوده اما انجام آن به صورت دوره‌اي شايد آزاردهنده باشد. در صورتي كه سيستم ‌عامل به خوبي طراحي شده باشد نيازي به انجام اين کار نمي‌باشد.
شرايطي وجود دارند كه شايد مهاجرت سازمانها از لينوكس به ويندوز بهتر ‌باشد:
1. سازمانهايي كه داراي عملكرد محدودي بوده و داراي مجوز معتبر ويندوزي هستند كه بدون استفاده باقيمانده است. آنها مي‌توانند با جايگزين كردن مسئول ويندوز به جاي متخصصين لينوكس در هزينه‌هاي خود صرفه‌جويي كنند.
2. در شرايطي كه مايكروسافت مجموعه ارزان قيمتي را به يك سازمان ارائه دهد، اين مجموعه شامل مجوز بلندمدت با هزينه اندك، آموزش و پشتيباني رايگان مي‌شود. اين شرايط به نفع مايكروسافت بوده زيرا شهرت خوبي را براي آن به همراه دارد.

کد:

ترجمه: مهرنوش رقابي – [email protected]
ويرايش: زهرا احمدي - [email protected]
 

جدیدترین ارسال ها

بالا