دکتر فرشته آذرکهن، دندانپزشک و متخصص سلامت دهان، در گفتگوی اختصاصی با ما به سوالات رایج کاربران درباره درمان خانگی دندان درد پاسخ میدهد!
دکتر آذرکهن: با سلام. من بیش از ۱۵ سال است که در زمینه دندانپزشکی عمومی و ترمیمی فعالیت دارم و تمرکز اصلیام روی پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان است. همچنین در پروژههای تحقیقاتی مرتبط با درمانهای طبیعی دندان درد مشارکت کردهام.
سیر و پیاز هر دو خاصیت ضد میکروبی قوی دارند. اگر دندان درد ناشی از عفونت باشد، قرار دادن سیر لهشده با نمک روی دندان میتواند موقتاً عفونت را کنترل کند. اما توجه کنید این روش برای همه مناسب نیست؛ مثلاً اگر لثه شما زخم است، سیر ممکن است باعث سوزش شود!
بله! متاسفانه برخی افراد قرص آسپرین را مستقیم روی لثه میگذارند که باعث سوختگی شیمیایی بافت نرم دهان میشود! اگر میخواهید از مسکن استفاده کنید، ایبوپروفن یا استامینوفن به صورت خوراکی گزینه بهتری است.
قطعاً خیر! این روشها فقط مُسکنهای موقت هستند. مثلاً اگر دندان شما پوسیده است، تا زمانی که عصبکشی یا پرکردن انجام ندهید، درد دوباره بازمیگردد. حتی برخی عفونتها ممکن است به استخوان فک یا گردن سرایت کنند!
درد عصبی معمولاً بهدلیل تحریک عصب دندان ایجاد میشود. در خانه میتوانید از کمپرس گرم (مثل حوله گرم روی گونه) استفاده کنید. اما اگر درد مداوم است، ممکن است نیاز به درمان ریشه (عصبکشی) داشته باشید.
بله! کورکومین موجود در زردچوبه خاصیت ضدالتهابی قوی دارد. مخلوط زردچوبه با آب یا عسل را میتوانید روی لثه ملتهب بمالید.
مقدمه: یک درد آشنا، یک راهکار علمی
دندان درد یکی از تجربه های مشترک بسیاری از افراد است که گاهی در ساعات غیرقابل پیشبینی مثل نیمه شب سراغمان میآید. برای بررسی موثرترین روشهای خانگی تسکین دندان درد، به سراغ دکتر فرشته آذرکهن، دندانپزشک با سابقه و عضو انجمن دندانپزشکی ایران رفتیم. در این مصاحبه، ایشان نه تنها به درمانهای فوری اشاره میکنند، بلکه هشدارهای مهمی را هم برای پیشگیری از خطرات احتمالی مطرح میکنند.بخش اول: معرفی دکتر فرشته آذرکهن
مصاحبه گر: خانم دکتر، ابتدا کمی درباره تخصص و تجربه خود در حوزه دندانپزشکی برای خوانندگان ما بگویید.دکتر آذرکهن: با سلام. من بیش از ۱۵ سال است که در زمینه دندانپزشکی عمومی و ترمیمی فعالیت دارم و تمرکز اصلیام روی پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان است. همچنین در پروژههای تحقیقاتی مرتبط با درمانهای طبیعی دندان درد مشارکت کردهام.
بخش دوم: پرسش و پاسخ درباره درمانهای خانگی
۱. کاربران میپرسند: در مواقع اورژانسی دندان درد، چه روشهای خانگی واقعاً جواب میدهند؟
دکتر آذرکهن:- اولین توصیه استفاده از میخک است. روغن یا پودر میخک حاوی ماده ای به نام اژنول است که مانند یک بیحس کننده طبیعی عمل میکند.
- روش دوم غرغره آب نمک گرم است. این کار التهاب لثه را کاهش میدهد و باکتریها را از بین میبرد.
- اگر دسترسی به این مواد ندارید، یک کیسه یخ روی گونه بگذارید. سرما باعث بیحسی موقت عصب های دندان میشود.
۲. برخی از کاربران از سیر یا پیاز برای دندان درد استفاده میکنند. نظر شما چیست؟
دکتر آذرکهن:سیر و پیاز هر دو خاصیت ضد میکروبی قوی دارند. اگر دندان درد ناشی از عفونت باشد، قرار دادن سیر لهشده با نمک روی دندان میتواند موقتاً عفونت را کنترل کند. اما توجه کنید این روش برای همه مناسب نیست؛ مثلاً اگر لثه شما زخم است، سیر ممکن است باعث سوزش شود!
۳. روشهایی مثل چای نعنا یا روغن نارگیل چقدر علمی هستند؟
دکتر آذرکهن:- نعنا حاوی منتول است که درد را تسکین میدهد. من خودم به بیمارانم توصیه میکنم کیسه چای نعنای سرد شده را روی دندان بگذارند.
- روغن نارگیل هم با کشیدن در دهان (Oil Pulling)، به پاکسازی باکتریها کمک میکند. اما این روش باید روزانه و حداقل ۱۰ دقیقه انجام شود تا موثر باشد.
۴. کاربران درباره استفاده از آسپرین روی دندان سوال میکنند. آیا این روش خطرناک است؟
دکتر آذرکهن:بله! متاسفانه برخی افراد قرص آسپرین را مستقیم روی لثه میگذارند که باعث سوختگی شیمیایی بافت نرم دهان میشود! اگر میخواهید از مسکن استفاده کنید، ایبوپروفن یا استامینوفن به صورت خوراکی گزینه بهتری است.
بخش سوم: هشدارهای اورژانسی از زبان دکتر آذرکهن
۱. چه زمانی باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
دکتر آذرکهن:- اگر درد بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت ادامه داشت.
- اگر همراه با درد، تب، تورم شدید صورت یا تنگی نفس دارید. اینها نشانه های گسترش عفونت هستند!
- اگر دندان شکسته یا لق شده است. این موارد نیاز به اقدام فوری دارند.
۲. آیا درمانهای خانگی میتوانند جایگزین دندانپزشک شوند؟
دکتر آذرکهن:قطعاً خیر! این روشها فقط مُسکنهای موقت هستند. مثلاً اگر دندان شما پوسیده است، تا زمانی که عصبکشی یا پرکردن انجام ندهید، درد دوباره بازمیگردد. حتی برخی عفونتها ممکن است به استخوان فک یا گردن سرایت کنند!
بخش چهارم: راهکارهای طلایی پیشگیری
۱. به عنوان متخصص، چه عادتهایی را برای جلوگیری از دندان درد توصیه میکنید؟
دکتر آذرکهن:- مسواک زدن ۲ دقیقهای، دو بار در روز با خمیردندان فلوراید دار.
- استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید! ۸۰٪ پوسیدگیها از بین دندانها شروع میشوند.
- کاهش مصرف نوشابه، قهوه و شیرینیجات.
- معاینه دوره ای هر ۶ ماه یکبار، حتی اگر درد ندارید!
بخش پنجم: پاسخ به سوالات خاص کاربران
۱. کاربری پرسیده: دندان درد عصبی چیست و چطور درمان میشود؟
دکتر آذرکهن:درد عصبی معمولاً بهدلیل تحریک عصب دندان ایجاد میشود. در خانه میتوانید از کمپرس گرم (مثل حوله گرم روی گونه) استفاده کنید. اما اگر درد مداوم است، ممکن است نیاز به درمان ریشه (عصبکشی) داشته باشید.
۲. آیا زردچوبه واقعاً روی دندان اثر ضد درد دارد؟
دکتر آذرکهن:بله! کورکومین موجود در زردچوبه خاصیت ضدالتهابی قوی دارد. مخلوط زردچوبه با آب یا عسل را میتوانید روی لثه ملتهب بمالید.
نکته پایانی از دکتر آذرکهن:
«همیشه پیشگیری بهتر از درمان است! بسیاری از دندان دردها با چکاپ های منظم قابل پیشگیری هستند. اما اگر درد به سراغتان آمد، روشهای خانگی را هوشمندانه و با آگاهی به کار بگیرید و در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.»
آخرین ویرایش: