ادامه مطلب از پست قبلی:
همین یک تمرین واقعی Speaking است.
بعد میتوانید از ChatGPT بخواهید کمکتان کند همین جواب را کمی بهتر کنید:
جوابم رو خیلی سخت نکن. فقط یک یا دو عبارت سادهتر و بهتر به من یاد بده که دوباره جواب بدم.
بعد دوباره با ویس جواب بدهید.
از ChatGPT بخواهید مثل معلم با شما تمرین کند، نه مثل یک Native خیلی سریع!
یکی از درخواستهای رایج این است:
Talk to me like a native speaker.
اما اگر سطح شما پایینتر است، این درخواست ممکن است تمرین را بیدلیل سخت کند.
بهتر است دقیقاً سطح خودتان را مشخص کنید:
سطح من A2 است. مثل یک معلم زبان با من مکالمه کن. انگلیسی ساده و طبیعی استفاده کن و کمی بالاتر از سطح من برو، ولی نه آنقدر سخت که بیشتر صحبتها را نفهمم.
اگر سطح خودتان را نمیدانید هم میتوانید بگویید:
سطحم رو دقیق نمیدونم. فعلاً با سؤالهای ساده شروع کن. اگر دیدی راحت جواب میدم، کمکم سؤالها و لغات رو سختتر کن.
یک سؤال در هر مرحله؛ نه ده سؤال با هم
اگر میخواهید مکالمه تمرین کنید، از ChatGPT نخواهید یک لیست بلند از سؤالها به شما بدهد.
بگویید:
درباره زندگی روزمره با من انگلیسی صحبت کن. هر بار فقط یک سؤال بپرس. بعد از جواب من، بر اساس چیزی که گفتم سؤال بعدی رو بپرس.
مثلاً:
ChatGPT: What time do you usually wake up?
You: Around 7.
ChatGPT: Is it easy for you to wake up at 7?
You: No! It’s difficult for me.
ChatGPT: Why?
حتی با همین جملههای ساده هم دارید یک مکالمه واقعی را تمرین میکنید.
از ChatGPT بخواهید فوراً اشتباهتان را اصلاح نکند!
اگر ChatGPT بعد از هر جمله فوراً حرفتان را قطع کند و تمام اشتباهات را بگوید، خیلی زود تمرکز شما از «صحبت کردن» به «اشتباه نکردن» منتقل میشود.
بهتر است بگویید:
وقتی دارم جواب میدم وسط حرفم اصلاحم نکن. بذار حرفم تموم بشه. بعد فقط اشتباهات مهمم رو بگو.
یا برای تمرین دقیقتر:
اگر اشتباه کردم، اول جواب درست رو نگو. یک راهنمایی کوچیک به من بده و بذار خودم دوباره امتحان کنم.
مثلاً شما میگویید:
Yesterday I go to work.
ChatGPT میتواند به جای گفتن جواب، یادآوری کند:
You’re talking about yesterday. Check the verb “go”.
حالا خودتان فرصت دارید بگویید:
Yesterday I went to work.
این بسیار ارزشمندتر از دیدن فوری جواب است.
عبارتهایی را که در کلاس یا دوره یاد گرفتهاید با ChatGPT تمرین کنید
یکی از بهترین کاربردهای ChatGPT این است که مطالبی را که قبلاً یاد گرفتهاید، وارد مکالمه کند.
فرض کنید امروز این عبارت را یاد گرفتهاید:
I’m not really feeling it.
معنی عبارت را میدانید، اما حالا باید بتوانید در موقعیت مناسب از آن استفاده کنید.
به ChatGPT بگویید:
امروز عبارت “I’m not really feeling it” رو یاد گرفتم. میخوام با ویس تمرینش کنم. چند موقعیت مکالمهای ساده برای سطح A2 بساز که بتونم خودم از این عبارت استفاده کنم. جواب رو به جای من نگو.
مثلاً ChatGPT ممکن است بگوید:
Your friend: Do you want to go out for dinner tonight?
حالا نوبت شماست که با صدای خودتان جواب بدهید:
I’m tired. I’m not really feeling it tonight.
این دقیقاً همان چیزی است که باعث میشود یک عبارت از «لغتی که میشناسم» تبدیل شود به «عبارتی که میتوانم در مکالمه استفاده کنم».
اگر جمله ساختن برایتان سخت است، کمک بگیرید؛ اما جواب کامل نگیرید.
برای زبانآموز مبتدی گاهی حتی شروع کردن جمله هم سخت است. اینجا ChatGPT میتواند کمک کند.
فرض کنید میخواهید درباره آخر هفته صحبت کنید اما نمیدانید از کجا شروع کنید.
بگویید:
میخوام درباره آخر هفتهام انگلیسی صحبت کنم ولی جمله ساختن برام سخته. چند کلمه یا شروع جمله ساده بهم بده، ولی جواب کامل برام ننویس.
مثلاً میتواند به شما بدهد:
I usually…
On Fridays, I…
Sometimes I…
I like…
I don’t usually…
حالا شما با استفاده از همین تکهها جواب خودتان را میسازید.
به مرور باید مقدار این کمک کمتر شود.
وقتی یک کلمه را بلد نیستید، مکالمه را متوقف نکنید.
یکی از مهارتهای مهم Speaking این است که اگر یک کلمه را نمیدانید، بتوانید با کلمات سادهتر منظورتان را منتقل کنید.
مثلاً کلمه kettle یادتان نیست.
میتوانید بگویید:
What’s the word for… the thing… we use for hot water… for tea?
جمله کامل و بینقص نیست، اما شما توانستید منظورتان را منتقل کنید.
حتی میتوانید از ChatGPT بخواهید این مهارت را با شما تمرین کند:
گاهی یک کلمه ساده انتخاب کن و از من بخواه بدون گفتن خود کلمه، با انگلیسی ساده توضیحش بدم. اگر گیر کردم، راهنمایی کن.
Role-play کنید؛ مخصوصاً برای موقعیتهای واقعی
ChatGPT برای شبیهسازی موقعیتهای واقعی بسیار کاربردی است.
مثلاً میتوانید تمرین کنید:
سفارش دادن در رستوران
خرید کردن
صحبت با همکار
مصاحبه کاری
رزرو هتل
معرفی خودتان
پرسیدن آدرس
مکالمه تلفنی
صحبت در فرودگاه
مثلاً:
بیا Role-play کنیم. تو فروشنده باش و من مشتری. سطح من A2 هست. مکالمه رو ساده شروع کن، هر بار منتظر جواب من بمون و جواب من رو به جای من نگو. آخر مکالمه اشتباهات مهمم رو بگو.
و باز هم بهتر است این تمرین را با ویس انجام دهید.
بعد از اصلاح، حتماً دوباره با ویس جواب بدهید!
یکی از اشتباهات رایج این است:
زبانآموز صحبت میکند → ChatGPT اصلاح میکند → زبانآموز اصلاح را میخواند → تمرین تمام میشود.
یک مرحله بسیار مهم جا افتاده است:
دوباره صحبت کردن.
بعد از دریافت اصلاحات بگویید:
حالا دوباره همون سؤال رو ازم بپرس. میخوام این بار با ویس جواب بهتری بدم و از چیزهایی که یاد گرفتم استفاده کنم.
این بار سعی کنید همان ساختار یا عبارت جدید را خودتان تولید کنید.
یک چرخه ساده بسازید:
Speak → Feedback → Speak Again
یک تمرین ۱۵ دقیقهای که تقریباً برای هر سطحی جواب میدهد.
۵ دقیقه اول: فقط صحبت کنید
از ChatGPT بخواهید متناسب با سطح شما یک موضوع ساده انتخاب کند و سؤالها را یکییکی بپرسد. جوابها را با ویس بدهید. اگر A1 هستید شاید هر جواب فقط یک یا دو جمله باشد. هیچ اشکالی ندارد.
۵ دقیقه دوم: اشتباهات و عبارتهای جدید
از ChatGPT بخواهید فقط مهمترین مشکلاتتان را بگوید و دو یا سه عبارت مناسب سطح شما پیشنهاد کند. اگر توضیحات انگلیسی را متوجه نمیشوید، بگویید:
این قسمت رو فارسی و خیلی ساده توضیح بده.
۵ دقیقه آخر: دوباره صحبت کنید
حالا همان سؤالها یا موضوع مشابه را دوباره تمرین کنید و سعی کنید از اصلاحات و عبارتهای جدید استفاده کنید.
باز هم با ویس؛ نه با تایپ.
پرامپت آماده برای زبانآموزان سطح A1 و A2
اگر سطح زبانتان پایین است، لازم نیست پرامپت انگلیسی پیچیدهای بنویسید. همین متن فارسی را برای ChatGPT بفرستید:
میخوام باهات انگلیسی Speaking تمرین کنم. سطح من A1/A2 هست.
مثل یک معلم زبان با من کار کن، نه اینکه فقط جواب آماده بهم بدی.
هر بار فقط یک سؤال ساده انگلیسی بپرس و منتظر جواب من بمون.
من سعی میکنم با ویس و با انگلیسی جواب بدم.
اگر متوجه سؤالت نشدم و فارسی پرسیدم، خیلی ساده به فارسی توضیح بده و بعد دوباره مکالمه رو انگلیسی ادامه بده.
اگر اشتباه کردم، وسط حرفم نپر. بعد از اینکه جوابم تموم شد، فقط اشتباهات مهم رو اصلاح کن.
اگر نتونستم جمله بسازم، اول چند کلمه، Hint یا شروع جمله بهم بده. جواب کامل رو به جای من نساز.
سطح انگلیسیت رو متناسب با سطح من نگه دار و وقتی دیدی بهتر جواب میدم، کمکم مکالمه رو سختتر کن.
هر چند دقیقه یک عبارت کاربردی جدید بهم یاد بده و بعد یک موقعیت بساز که خودم مجبور بشم از اون عبارت استفاده کنم.
اگر سطح B1 یا بالاتر دارید
هرچه سطح شما بالاتر میرود، مقدار فارسی را کمتر کنید و اجازه بدهید بخش بیشتری از تعامل به انگلیسی انجام شود.
مثلاً میتوانید از ChatGPT بخواهید درباره موضوعات مختلف با شما بحث کند، نظر شما را به چالش بکشد، سؤالهای Follow-up بپرسد و بعد از پایان صحبت درباره Fluency، Vocabulary، Grammar و Naturalness به شما Feedback بدهد.
اما حتی در سطوح بالاتر هم اصل تمرین تغییر نمیکند:
شما باید بیشتر از ChatGPT زبان تولید کنید.
چند اشتباه رایج هنگام تمرین زبان با ChatGPT
همه چیز را تایپ نکنید. اگر هدفتان Speaking است، بخش اصلی تمرین باید با ویس باشد.
برای هر چیزی ترجمه آماده نخواهید. اول سعی کنید خودتان منظورتان را منتقل کنید.
از ChatGPT نخواهید جواب Speaking را برایتان بنویسد. Hint و کلمه کمکی بگیرید و خودتان جواب بسازید.
اصرار نکنید همه چیز انگلیسی باشد. اگر توضیحی را نمیفهمید، فارسی کمک بگیرید و دوباره به انگلیسی برگردید.
از سطح خیلی بالاتر شروع نکنید. مکالمه باید کمی چالشبرانگیز باشد، نه غیرقابل فهم.
فقط اصلاحات را نخوانید. بعد از Feedback دوباره همان جمله یا پاسخ را با صدای خودتان بگویید.
از اشتباه کردن فرار نکنید. اگر برای ساختن یک جمله ساده ۳۰ ثانیه فکر میکنید، همان ۳۰ ثانیه بخشی از تمرین شماست.
پس فارسی صحبت کنیم یا انگلیسی؟
جواب کوتاه: هر دو.
بهخصوص اگر در سطح A1 یا A2 هستید، هیچ ایرادی ندارد که برای دادن دستور، پرسیدن معنی، فهمیدن یک نکته یا درخواست توضیح از فارسی استفاده کنید. اما جایی که قرار است Speaking تمرین کنید، سعی کنید خودتان انگلیسی تولید کنید.
مثلاً این کاملاً طبیعی است:
ChatGPT: What do you like to do in your free time?
You: I like… اممم… میخوام بگم پیادهروی کردن چی میشه؟
ChatGPT: You can say “go for a walk.” Now try to make the sentence yourself.
You: I like to go for a walk in my free time.
این یک تمرین بسیار بهتر از این است که از ابتدا بپرسید:
«من دوست دارم تو اوقات فراغتم پیادهروی کنم» رو انگلیسی کن. در حالت اول شما درگیر ساختن زبان شدهاید؛ در حالت دوم فقط ترجمه آماده دریافت کردهاید.
در نهایت، ChatGPT باید همتمرینی شما باشد، نه جایگزین شما
هوش مصنوعی میتواند در چند ثانیه جملهای بهتر از جمله شما بسازد. میتواند جواب Speaking بنویسد، لغت پیشنهاد کند، ترجمه کند و اشتباهاتتان را اصلاح کند.
اما هدف تمرین زبان این نیست که بهترین جمله ممکن روی صفحه ظاهر شود. هدف این است که شما بتوانید آن جمله را بسازید و به زبان بیاورید. پس حتی اگر سطح پایینی دارید، از جملههای ساده شروع کنید. فارسی کمک بگیرید، Hint بگیرید، اشتباه کنید و دوباره تلاش کنید.
و اگر هدف اصلیتان مکالمه است، یک قانون را جدی بگیرید:
کمتر تایپ کنید، بیشتر با ویس حرف بزنید. ChatGPT هرچقدر هم خوب صحبت کند، Speaking شما زمانی پیشرفت میکند که خودتان صحبت کنید.