چطور با chatgpt زبان تمرین کنیم؟

saalek110

Well-Known Member
تعیین سطح رایگان از طریق سایت
خانه
مقالات آموزشی انگلیسی
چطور با ChatGPT زبان انگلیسی تمرین کنیم؟ راهنمای کاربردی و قدم‌به‌قدم
الهام لواسانی
الهام لواسانی
مقالات آموزشی انگلیسی ۲۱ مرداد ۱۴۰۵ زمان خواندن: ۱۱ دقیقه
اگر از ChatGPT برای یادگیری زبان استفاده می‌کنید، یک نکته را از همین ابتدا بدانید:

برای تمرین زبان لازم نیست زبانتان خیلی خوب باشد و حتی لازم نیست تمام صحبتتان با ChatGPT به انگلیسی باشد.حتی اگر در سطح مبتدی هستید، می‌توانید توضیحات، درخواست‌ها و سؤال‌هایتان را فارسی بگویید و از ChatGPT بخواهید تمرین را متناسب با سطح شما به انگلیسی جلو ببرد.مثلاً خیلی ساده به فارسی بگویید:

من سطح A2 هستم. می‌خواهم مکالمه انگلیسی تمرین کنم. سؤال‌ها را خیلی ساده و یکی‌یکی از من بپرس. اگر متوجه سؤالت نشدم، به فارسی برایم توضیح بده، ولی جواب را به جای من نگو.

همین کافی است.

فهرست مطالب
نکات استفاده هوشمندانه از ChatGPT
قرار نیست برای استفاده از ChatGPT اول «انگلیسی خوبی» داشته باشید. اتفاقاً می‌توانید از آن کمک بگیرید تا قدم‌به‌قدم توانایی تولید زبانتان بیشتر شود.

اول از همه: اگر هدفتان Speaking است، با ویس تمرین کنید!
این شاید مهم‌ترین نکته این مقاله باشد: اگر هدفتان تقویت مکالمه است، تا جای ممکن تمرین اصلی را با صدا و Voice انجام دهید، نه فقط با تایپ. تایپ کردن و صحبت کردن دو مهارت متفاوت هستند.

وقتی تایپ می‌کنید، وقت دارید فکر کنید، جمله را پاک کنید، دوباره بنویسید و حتی املای کلمات را ببینید. اما در مکالمه واقعی باید در همان لحظه کلمه پیدا کنید، جمله بسازید و منظورتان را منتقل کنید.

پس اگر می‌خواهید Speaking شما بهتر شود:

سؤال ChatGPT را بشنوید.
جوابتان را با صدای خودتان بگویید.
حتی اگر جواب خیلی کوتاه است، باز هم صحبت کنید.
بعد از تمام شدن جوابتان Feedback بگیرید.
مثلاً اگر تازه‌کار هستید، کافی است بگویید:

من A1 یا A2 هستم. با من یک مکالمه صوتی خیلی ساده انگلیسی شروع کن. هر بار فقط یک سؤال بپرس و برای جواب دادن به من زمان بده. لازم نیست دستور شما به ChatGPT انگلیسی باشد. هدف این است که شما انگلیسی صحبت کنید، نه اینکه حتماً تمام دستورهایتان را هم انگلیسی بنویسید.

اگر چیزی را نفهمیدید، فارسی بپرسید!
بعضی از زبان‌آموزها تصور می‌کنند اگر وسط تمرین انگلیسی چیزی را نفهمیدند، نباید فارسی صحبت کنند.

چنین قانونی وجود ندارد.

فرض کنید ChatGPT سؤالی از شما پرسیده و شما متوجه نشده‌اید. خیلی راحت بگویید:

این سؤال رو متوجه نشدم. خیلی ساده به فارسی توضیح بده منظورت چی بود، بعد دوباره سؤال رو به انگلیسی ازم بپرس.

یا مثلاً:

این عبارت یعنی چی؟ فارسی توضیح بده، ولی بعدش مکالمه رو دوباره انگلیسی ادامه بده.

این روش مخصوصاً برای زبان‌آموزان سطح پایین بسیار کاربردی است. فارسی می‌تواند نقش زبان کمکی را داشته باشد. قرار نیست به خاطر نفهمیدن یک توضیح انگلیسی، کل تمرین متوقف شود.

اما یک دام مهم: از ChatGPT نخواهید به جای شما انگلیسی تولید کند!
اینجا مرز مهمی وجود دارد.

فارسی صحبت کردن با ChatGPT مشکلی ندارد؛ اما اگر هر بار ایده‌تان را فارسی بگویید و از ChatGPT بخواهید جواب کامل انگلیسی را برایتان بسازد، بخش مهم تمرین را از دست می‌دهید. مثلاً ChatGPT می‌پرسد:

What do you usually do after work?

نگویید:

می‌خوام بگم بعد از کار میرم خونه، غذا می‌خورم و استراحت می‌کنم. جواب انگلیسیشو برام بنویس.

اول با هر مقدار انگلیسی که بلد هستید تلاش کنید:

After work… I go home… and eat dinner… and rest.

عالی است! حتی اگر جمله شما ساده باشد.

حالا می‌توانید بپرسید:

من می‌خواستم بگم بعد از کار میرم خونه، شام می‌خورم و یکم استراحت می‌کنم. چیزی که گفتم درست بود؟ اگر لازم است اصلاحش کن.

یعنی قانون ساده این است:

اول خودت تلاش کن، بعد از ChatGPT کمک بگیر.

برای سطح پایین، جواب کوتاه کاملاً قابل قبول است.
اگر A1 یا A2 هستید، قرار نیست از روز اول یک دقیقه بدون توقف انگلیسی صحبت کنید.

ممکن است ChatGPT بپرسد:

What do you usually do on weekends?

و شما فقط بتوانید بگویید:

I stay home. I watch movies. Sometimes I go out with my friends.

saalek110

Well-Known Member
ادامه مطلب از پست قبلی:

همین یک تمرین واقعی Speaking است.

بعد می‌توانید از ChatGPT بخواهید کمکتان کند همین جواب را کمی بهتر کنید:

جوابم رو خیلی سخت نکن. فقط یک یا دو عبارت ساده‌تر و بهتر به من یاد بده که دوباره جواب بدم.

بعد دوباره با ویس جواب بدهید.

از ChatGPT بخواهید مثل معلم با شما تمرین کند، نه مثل یک Native خیلی سریع!

یکی از درخواست‌های رایج این است:

Talk to me like a native speaker.

اما اگر سطح شما پایین‌تر است، این درخواست ممکن است تمرین را بی‌دلیل سخت کند.

بهتر است دقیقاً سطح خودتان را مشخص کنید:

سطح من A2 است. مثل یک معلم زبان با من مکالمه کن. انگلیسی ساده و طبیعی استفاده کن و کمی بالاتر از سطح من برو، ولی نه آن‌قدر سخت که بیشتر صحبت‌ها را نفهمم.

اگر سطح خودتان را نمی‌دانید هم می‌توانید بگویید:

سطحم رو دقیق نمی‌دونم. فعلاً با سؤال‌های ساده شروع کن. اگر دیدی راحت جواب می‌دم، کم‌کم سؤال‌ها و لغات رو سخت‌تر کن.

یک سؤال در هر مرحله؛ نه ده سؤال با هم

اگر می‌خواهید مکالمه تمرین کنید، از ChatGPT نخواهید یک لیست بلند از سؤال‌ها به شما بدهد.

بگویید:

درباره زندگی روزمره با من انگلیسی صحبت کن. هر بار فقط یک سؤال بپرس. بعد از جواب من، بر اساس چیزی که گفتم سؤال بعدی رو بپرس.

مثلاً:

ChatGPT: What time do you usually wake up?

You: Around 7.

ChatGPT: Is it easy for you to wake up at 7?

You: No! It’s difficult for me.

ChatGPT: Why?

حتی با همین جمله‌های ساده هم دارید یک مکالمه واقعی را تمرین می‌کنید.

از ChatGPT بخواهید فوراً اشتباهتان را اصلاح نکند!

اگر ChatGPT بعد از هر جمله فوراً حرفتان را قطع کند و تمام اشتباهات را بگوید، خیلی زود تمرکز شما از «صحبت کردن» به «اشتباه نکردن» منتقل می‌شود.

بهتر است بگویید:

وقتی دارم جواب می‌دم وسط حرفم اصلاحم نکن. بذار حرفم تموم بشه. بعد فقط اشتباهات مهمم رو بگو.

یا برای تمرین دقیق‌تر:

اگر اشتباه کردم، اول جواب درست رو نگو. یک راهنمایی کوچیک به من بده و بذار خودم دوباره امتحان کنم.

مثلاً شما می‌گویید:

Yesterday I go to work.

ChatGPT می‌تواند به جای گفتن جواب، یادآوری کند:

You’re talking about yesterday. Check the verb “go”.

حالا خودتان فرصت دارید بگویید:

Yesterday I went to work.

این بسیار ارزشمندتر از دیدن فوری جواب است.

عبارت‌هایی را که در کلاس یا دوره یاد گرفته‌اید با ChatGPT تمرین کنید

یکی از بهترین کاربردهای ChatGPT این است که مطالبی را که قبلاً یاد گرفته‌اید، وارد مکالمه کند.

فرض کنید امروز این عبارت را یاد گرفته‌اید:

I’m not really feeling it.

معنی عبارت را می‌دانید، اما حالا باید بتوانید در موقعیت مناسب از آن استفاده کنید.

به ChatGPT بگویید:

امروز عبارت “I’m not really feeling it” رو یاد گرفتم. می‌خوام با ویس تمرینش کنم. چند موقعیت مکالمه‌ای ساده برای سطح A2 بساز که بتونم خودم از این عبارت استفاده کنم. جواب رو به جای من نگو.

مثلاً ChatGPT ممکن است بگوید:

Your friend: Do you want to go out for dinner tonight?

حالا نوبت شماست که با صدای خودتان جواب بدهید:

I’m tired. I’m not really feeling it tonight.

این دقیقاً همان چیزی است که باعث می‌شود یک عبارت از «لغتی که می‌شناسم» تبدیل شود به «عبارتی که می‌توانم در مکالمه استفاده کنم».

اگر جمله ساختن برایتان سخت است، کمک بگیرید؛ اما جواب کامل نگیرید.

برای زبان‌آموز مبتدی گاهی حتی شروع کردن جمله هم سخت است. اینجا ChatGPT می‌تواند کمک کند.

فرض کنید می‌خواهید درباره آخر هفته صحبت کنید اما نمی‌دانید از کجا شروع کنید.

بگویید:

می‌خوام درباره آخر هفته‌ام انگلیسی صحبت کنم ولی جمله ساختن برام سخته. چند کلمه یا شروع جمله ساده بهم بده، ولی جواب کامل برام ننویس.

مثلاً می‌تواند به شما بدهد:

I usually…

On Fridays, I…

Sometimes I…

I like…

I don’t usually…

حالا شما با استفاده از همین تکه‌ها جواب خودتان را می‌سازید.

به مرور باید مقدار این کمک کمتر شود.

وقتی یک کلمه را بلد نیستید، مکالمه را متوقف نکنید.

یکی از مهارت‌های مهم Speaking این است که اگر یک کلمه را نمی‌دانید، بتوانید با کلمات ساده‌تر منظورتان را منتقل کنید.

مثلاً کلمه kettle یادتان نیست.

می‌توانید بگویید:

What’s the word for… the thing… we use for hot water… for tea?

جمله کامل و بی‌نقص نیست، اما شما توانستید منظورتان را منتقل کنید.

حتی می‌توانید از ChatGPT بخواهید این مهارت را با شما تمرین کند:

گاهی یک کلمه ساده انتخاب کن و از من بخواه بدون گفتن خود کلمه، با انگلیسی ساده توضیحش بدم. اگر گیر کردم، راهنمایی کن.

Role-play کنید؛ مخصوصاً برای موقعیت‌های واقعی

ChatGPT برای شبیه‌سازی موقعیت‌های واقعی بسیار کاربردی است.

مثلاً می‌توانید تمرین کنید:

سفارش دادن در رستوران

خرید کردن

صحبت با همکار

مصاحبه کاری

رزرو هتل

معرفی خودتان

پرسیدن آدرس

مکالمه تلفنی

صحبت در فرودگاه

مثلاً:

بیا Role-play کنیم. تو فروشنده باش و من مشتری. سطح من A2 هست. مکالمه رو ساده شروع کن، هر بار منتظر جواب من بمون و جواب من رو به جای من نگو. آخر مکالمه اشتباهات مهمم رو بگو.

و باز هم بهتر است این تمرین را با ویس انجام دهید.

بعد از اصلاح، حتماً دوباره با ویس جواب بدهید!

یکی از اشتباهات رایج این است:

زبان‌آموز صحبت می‌کند → ChatGPT اصلاح می‌کند → زبان‌آموز اصلاح را می‌خواند → تمرین تمام می‌شود.

یک مرحله بسیار مهم جا افتاده است:

دوباره صحبت کردن.

بعد از دریافت اصلاحات بگویید:

حالا دوباره همون سؤال رو ازم بپرس. می‌خوام این بار با ویس جواب بهتری بدم و از چیزهایی که یاد گرفتم استفاده کنم.

این بار سعی کنید همان ساختار یا عبارت جدید را خودتان تولید کنید.

یک چرخه ساده بسازید:

Speak → Feedback → Speak Again

یک تمرین ۱۵ دقیقه‌ای که تقریباً برای هر سطحی جواب می‌دهد.

۵ دقیقه اول: فقط صحبت کنید

از ChatGPT بخواهید متناسب با سطح شما یک موضوع ساده انتخاب کند و سؤال‌ها را یکی‌یکی بپرسد. جواب‌ها را با ویس بدهید. اگر A1 هستید شاید هر جواب فقط یک یا دو جمله باشد. هیچ اشکالی ندارد.

۵ دقیقه دوم: اشتباهات و عبارت‌های جدید

از ChatGPT بخواهید فقط مهم‌ترین مشکلاتتان را بگوید و دو یا سه عبارت مناسب سطح شما پیشنهاد کند. اگر توضیحات انگلیسی را متوجه نمی‌شوید، بگویید:

این قسمت رو فارسی و خیلی ساده توضیح بده.

۵ دقیقه آخر: دوباره صحبت کنید

حالا همان سؤال‌ها یا موضوع مشابه را دوباره تمرین کنید و سعی کنید از اصلاحات و عبارت‌های جدید استفاده کنید.

باز هم با ویس؛ نه با تایپ.

پرامپت آماده برای زبان‌آموزان سطح A1 و A2

اگر سطح زبانتان پایین است، لازم نیست پرامپت انگلیسی پیچیده‌ای بنویسید. همین متن فارسی را برای ChatGPT بفرستید:

می‌خوام باهات انگلیسی Speaking تمرین کنم. سطح من A1/A2 هست.

مثل یک معلم زبان با من کار کن، نه اینکه فقط جواب آماده بهم بدی.

هر بار فقط یک سؤال ساده انگلیسی بپرس و منتظر جواب من بمون.

من سعی می‌کنم با ویس و با انگلیسی جواب بدم.

اگر متوجه سؤالت نشدم و فارسی پرسیدم، خیلی ساده به فارسی توضیح بده و بعد دوباره مکالمه رو انگلیسی ادامه بده.

اگر اشتباه کردم، وسط حرفم نپر. بعد از اینکه جوابم تموم شد، فقط اشتباهات مهم رو اصلاح کن.

اگر نتونستم جمله بسازم، اول چند کلمه، Hint یا شروع جمله بهم بده. جواب کامل رو به جای من نساز.

سطح انگلیسیت رو متناسب با سطح من نگه دار و وقتی دیدی بهتر جواب می‌دم، کم‌کم مکالمه رو سخت‌تر کن.

هر چند دقیقه یک عبارت کاربردی جدید بهم یاد بده و بعد یک موقعیت بساز که خودم مجبور بشم از اون عبارت استفاده کنم.

اگر سطح B1 یا بالاتر دارید

هرچه سطح شما بالاتر می‌رود، مقدار فارسی را کمتر کنید و اجازه بدهید بخش بیشتری از تعامل به انگلیسی انجام شود.

مثلاً می‌توانید از ChatGPT بخواهید درباره موضوعات مختلف با شما بحث کند، نظر شما را به چالش بکشد، سؤال‌های Follow-up بپرسد و بعد از پایان صحبت درباره Fluency، Vocabulary، Grammar و Naturalness به شما Feedback بدهد.

اما حتی در سطوح بالاتر هم اصل تمرین تغییر نمی‌کند:

شما باید بیشتر از ChatGPT زبان تولید کنید.

چند اشتباه رایج هنگام تمرین زبان با ChatGPT

همه چیز را تایپ نکنید. اگر هدفتان Speaking است، بخش اصلی تمرین باید با ویس باشد.

برای هر چیزی ترجمه آماده نخواهید. اول سعی کنید خودتان منظورتان را منتقل کنید.

از ChatGPT نخواهید جواب Speaking را برایتان بنویسد. Hint و کلمه کمکی بگیرید و خودتان جواب بسازید.

اصرار نکنید همه چیز انگلیسی باشد. اگر توضیحی را نمی‌فهمید، فارسی کمک بگیرید و دوباره به انگلیسی برگردید.

از سطح خیلی بالاتر شروع نکنید. مکالمه باید کمی چالش‌برانگیز باشد، نه غیرقابل فهم.

فقط اصلاحات را نخوانید. بعد از Feedback دوباره همان جمله یا پاسخ را با صدای خودتان بگویید.

از اشتباه کردن فرار نکنید. اگر برای ساختن یک جمله ساده ۳۰ ثانیه فکر می‌کنید، همان ۳۰ ثانیه بخشی از تمرین شماست.

پس فارسی صحبت کنیم یا انگلیسی؟

جواب کوتاه: هر دو.

به‌خصوص اگر در سطح A1 یا A2 هستید، هیچ ایرادی ندارد که برای دادن دستور، پرسیدن معنی، فهمیدن یک نکته یا درخواست توضیح از فارسی استفاده کنید. اما جایی که قرار است Speaking تمرین کنید، سعی کنید خودتان انگلیسی تولید کنید.

مثلاً این کاملاً طبیعی است:

ChatGPT: What do you like to do in your free time?

You: I like… اممم… می‌خوام بگم پیاده‌روی کردن چی میشه؟

ChatGPT: You can say “go for a walk.” Now try to make the sentence yourself.

You: I like to go for a walk in my free time.

این یک تمرین بسیار بهتر از این است که از ابتدا بپرسید:

«من دوست دارم تو اوقات فراغتم پیاده‌روی کنم» رو انگلیسی کن. در حالت اول شما درگیر ساختن زبان شده‌اید؛ در حالت دوم فقط ترجمه آماده دریافت کرده‌اید.

در نهایت، ChatGPT باید هم‌تمرینی شما باشد، نه جایگزین شما

هوش مصنوعی می‌تواند در چند ثانیه جمله‌ای بهتر از جمله شما بسازد. می‌تواند جواب Speaking بنویسد، لغت پیشنهاد کند، ترجمه کند و اشتباهاتتان را اصلاح کند.

اما هدف تمرین زبان این نیست که بهترین جمله ممکن روی صفحه ظاهر شود. هدف این است که شما بتوانید آن جمله را بسازید و به زبان بیاورید. پس حتی اگر سطح پایینی دارید، از جمله‌های ساده شروع کنید. فارسی کمک بگیرید، Hint بگیرید، اشتباه کنید و دوباره تلاش کنید.

و اگر هدف اصلی‌تان مکالمه است، یک قانون را جدی بگیرید:

کمتر تایپ کنید، بیشتر با ویس حرف بزنید. ChatGPT هرچقدر هم خوب صحبت کند، Speaking شما زمانی پیشرفت می‌کند که خودتان صحبت کنید.

جدیدترین ارسال ها

بالا