نگاهی به cpu های AMD

saalek110

Well-Known Member
حالا می‌خواهیم یاد بگیریم اسم‌های عجیب و غریب CPU ها را رمزگشایی کنیم. این دقیقاً مثل همان کاری است که با اسم مین‌بردها کردیم.

جلسه دوم CPU:
رمزگشایی اسم پردازنده‌ها

چرا اسم CPU ها این‌قدر عجیب است؟

چون شرکت‌ها (Intel و AMD) از یک قانون نام‌گذاری پیروی می‌کنند که توش عدد و حرف‌ها معنی خاصی دارن.

اگر این قانون را بلد باشی، با یک نگاه به اسم پردازنده، می‌فهمی:

. برای چه کاری ساخته شده
· مال کدوم نسله
· قدرتش تقریباً چقدره

اول: نام‌گذاری AMD .....اسم‌های AMD این شکلی هستن:

Ryzen 5 7600X
بیایید تکه‌تکه‌اش کنیم:

۱. Ryzen: اسم برند پردازنده‌های AMD است. (مثل نام خانوادگی)

۲. عدد ۵: سطح و کلاس پردازنده را نشان می‌دهد:

· Ryzen 3: اقتصادی و ضعیف‌تر

· Ryzen 5: میان‌رده و پرفروش (مناسب گیم و کار معمولی)

· Ryzen 7: قدرتمند (مناسب گیم سنگین و رندر)

· Ryzen 9: حرفه‌ای و پرچم‌دار (مناسب کارهای خیلی سنگین)

۳. عدد ۷۶۰۰: این عدد ۴ رقمی، نسل و مدل دقیق را نشان می‌دهد:

· رقم اول (۷): نسل پردازنده. این‌جا ۷ یعنی نسل ۷۰۰۰ (جدیدترین نسل AMD با سوکت AM5).

· رقم دوم (۶): سطح قدرت داخل همون نسل. هر چی بالاتر، قوی‌تر.

· دو رقم آخر (۰۰): معمولاً صفر هستن یا تغییرات جزئی رو نشون می‌دن.

۴. حرف آخر (X): ویژگی خاص پردازنده:

· X: نسخه سریع‌تر و پرمصرف‌تر

· بدون حرف: نسخه معمولی و کم‌مصرف‌تر

· G: دارای گرافیک داخلی قوی‌تر

· F: بدون گرافیک داخلی (فقط برای Intel رایج‌تره)

· X3D: نسخه مخصوص گیمینگ با حافظه کش خیلی زیاد (مثل 7800X3D)

مثال‌های واقعی AMD:

· Ryzen 5 7600: میان‌رده، نسل جدید، ۶ هسته، مناسب گیم.

· Ryzen 7 7700X: قدرتمند، ۸ هسته، مناسب گیم و رندر.

· Ryzen 9 7900X: حرفه‌ای، ۱۲ هسته، مناسب رندر سنگین.

· Ryzen 7 7800X3D: غول گیمینگ، با کش فوق‌العاده زیاد.

جمع‌بندی رمزگشایی نام CPU:.........برای AMD:

· Ryzen 3 / 5 / 7 / 9 = سطح قدرت

· عدد اول نسل = نسل (۷ یعنی جدید)

· حرف آخر = ویژگی خاص (X یعنی سریع‌تر)

حالا دیگه وقتی اسمی مثل Ryzen 5 7600 رو ببینی، دقیقاً می‌فهمی که:

· AMD هست
· میان‌رده‌ست
· نسل جدید (۷۰۰۰)
· مناسب گیم و کار نیمه‌حرفه‌ای

saalek110

Well-Known Member
سالک: من فعلا می خوام ، مین بورد am5 بگیرم ، چون تو گفتی چند سال پشتیبانی میشه......خوب ، پس فکر کنم باید cpu های AMD استفاده کنم دیگه و از CPU های اینتل دیگه نمی تونم استفاده کنم
.
....سالک: یک سری میگن مین بوردی بگیر که رم ddr4 را پشتیبانی کنه ، شاید رم ddr4 ارزون تر باشه....ولی من اینجا فرض کردم من یک سالک پولدارم و برام ddr5 بهتره چون جدیدتره...کلا اینکه مین بورد پشتیبانی از رم ddr4 آیا الان بخاطر گرونی رم ddr5 کار درستی است یا نه بحث دارد و من هم مسلط به سخت افزار نیستم که نظر کارشناسی بدهم...فقط اینجا به این نکته اشاره کدم تا این نکته حواستون باشه و خودتون تحقیق کنید

دقیقاً همینطوره. ....سوکت AM5 مخصوص پردازنده‌های AMD هست و با پردازنده‌های اینتل سازگار نیست. پس اگه مادربردی با سوکت AM5 بگیری، باید از CPUهای AMD استفاده کنی.

چند نکته مهم:

۱. کدوم CPUهای AMD روی AM5 کار می‌کنن؟

· سری Ryzen 7000 (مثل 7600، 7700X، 7800X3D، 7950X)
· سری Ryzen 8000 (مثل 8500G، 8600G)
· سری Ryzen 9000 (مثل 9600X، 9700X، 9800X3D، 9950X) — نسل جدید

۲.
چرا AM5 انتخاب خوبیه؟

· AMD قول داده حداقل تا ۲۰۲۷ (و احتمالاً بیشتر) از سوکت AM5 پشتیبانی کنه

· یعنی می‌تونی بعداً بدون عوض کردن مادربرد، CPU قوی‌تر بذاری
· این برخلاف اینتل هست که تقریباً هر ۲ نسل سوکت رو عوض می‌کنه

۳. در مقابل، اگه اینتل بخوای:

· سوکت‌های فعلی اینتل مثل LGA1700 (نسل ۱۲/۱۳/۱۴) یا LGA1851 (نسل Core Ultra 200) هستن
· عمر سوکت اینتل معمولاً کوتاه‌تره

saalek110

Well-Known Member
سالک: بیا فعلا فرص کن من خیلی خرپولم و برای بازی می خوام

عالی! پس فرض می‌کنیم بودجه محدودیت نیست و هدف اصلی گیمینگ هست.

برای گیمینگ خالص روی AM5، بهترین انتخاب الان ایناست:

بهترین برای گیمینگ: Ryzen 7 9800X3D

· نسل جدید با فناوری 3D V-Cache
· عملاً قوی‌ترین CPU گیمینگ دنیا فعلاً
· تو بازی‌ها حتی از بعضی CPUهای گرون‌تر اینتل هم جلو می‌زنه
· قیمتش بالاست ولی ارزشش رو داره

گزینه دوم: Ryzen 7 7800X3D

· نسل قبل ولی هنوز فوق‌العاده قوی
· قیمت بهتر، عملکرد گیمینگ نزدیک به 9800X3D
· اگه اختلاف قیمت زیاد باشه، هنوز انتخاب هوشمندانه‌ایه

اگه کارهای دیگه هم می‌کنی: Ryzen 9 9950X3D

· هم گیمینگ عالی، هم رندر و کارهای سنگین

· اگه فقط بازی می‌کنی، نیازت نیست

نکات مهم برای ست کردن:

قطعه.................. پیشنهاد
مادربرد................... X670E یا X870E (چیپست بالا، برای 9800X3D)
رم.......................... 32GB DDR5-6000 CL30 (Sweet Spot ای ام دی)
خنک‌کننده................. AIO 360mm یا ایرکولر قوی (X3Dها گرم می‌شن)
گرافیک......................؟. هرچی بودجه اجازه داد، مثل RTX 5080/5090 یا RX 9070 XT

سوال مهم: رزولوشن مانیتورت چیه؟ 1080p، 1440p یا 4K؟ چون این روی انتخاب CPU و GPU تأثیر می‌ذاره.

saalek110

Well-Known Member
سالک: اگر بازی ساده و سبک فقط می کنم ولی رندر کارم چی...خیلی هم پولدارم

برای ترکیب «گیمینگ سبک + رندر + بودجه نامحدود»، انتخاب واضح و منطقی
Ryzen 9 9950X3D است. این پردازنده دقیقاً برای افرادی مثل شما ساخته شده که هم بازی می‌کنند و هم کارهای سنگین رندرینگ انجام می‌دهند.

چرا 9950X3D بهترین انتخاب برای شماست؟

این CPU یک «هیولا»ی ۱۶ هسته‌ای است که هم در بازی و هم در رندر، عملکرد درجه یک دارد:

· در بازی: عملکردی کاملاً برابر یا حتی کمی بهتر از 9800X3D (بهترین CPU گیمینگ دنیا) دارد . برای بازی‌های سبک، کاملاً Overkill محسوب می‌شود.
· در رندر: به لطف ۱۶ هسته و ۳۲ رشته، در کارهای رندرینگ (مثل Blender و Cinebench) تا ۴۳٪ سریع‌تر از 9800X3D عمل می‌کند . حتی از مدل 9950X (بدون X3D) هم در برخی رندرها جلوتر است .

⚠️ نکته‌ای که باید بدانید: مدیریت هسته‌ها (Core Parking)

چون 9950X3D دو چیپلت (CCD) دارد (یکی با کش ۳D برای بازی و یکی برای کارهای عمومی)، گاهی ویندوز درست تشخیص نمی‌دهد و بازی را روی چیپلت اشتباه می‌فرستد که باعث افت فریم می‌شود .
راه‌حل: کافیست در بایوس مادربرد گزینه «Prefer Cache» را فعال کنید تا همیشه از هسته‌های کش‌دار برای بازی استفاده کند و مشکل حل شود .

️ پیشنهاد ست کردن سیستم

برای اینکه این CPU را در رندر و بازی اذیت نکنید، بقیه قطعات را اینطور بچینید:

· مادربرد: X870E (برای پشتیبانی کامل و VRM قوی).
· خنک‌کننده: AIO 360mm (این CPU زیر بار رندر تا ۲۳۰ وات توان می‌کشد و به خنک‌کننده قوی نیاز دارد) .
· رم: ۳۲GB یا ۶۴GB DDR5-6000 CL30 (نقطه شیرین ای‌ام‌دی).
· گرافیک: هرچقدر پول دارید خرج کنید (RTX 5090 یا مشابه).

saalek110

Well-Known Member
سالک:اگر هیچ وقت بازی نکنم و از بازی متنفر باشم و پولدار باشم و رندرکار ، چی؟

اگه بازی کاملاً حذف بشه و فقط رندر و پول هم مسئله نباشه، معادله به کل عوض میشه. توی این حالت، Ryzen 9 9950X3D که قبلاً گفتم دیگه بهترین گزینه نیست؛ باید بری سراغ پلتفرم Threadripper.

اینجا دو مسیر کاملاً متفاوت داری که بسته به حجم پروژه‌هات انتخاب میشن:

گزینه حرفه‌ای و «معقول» برای رندر سنگین: Threadripper 9000 (سری HEDT)

اگه رندرکاری حرفه‌ای داری ولی نمیخوای وارد قلمرو سرورها بشی، این انتخاب درسته.

· مدل پیشنهادی: Ryzen Threadripper 9980X با ۶۴ هسته / ۱۲۸ رشته .
· چرا این؟ توی بنچمارک‌های رندر مثل Blender و Corona، این CPU عملاً یک هیولاست و چند برابر 9950X3D سرعت داره . مثلاً توی تست Cinebench R23 مولتی‌کور، حدود ۱۱۳,۵۳۸ امتیاز می‌گیره، در حالی که 9950X3D حدود ۳۵,۰۰۰ امتیاز داره .
· مادربرد: باید از چیپست TRX50 استفاده کنی که مخصوص همین سری ۹۰۰۰ غیر PRO هست .

گزینه «من پولدارم و آخرین قدرت رو می‌خوام»: Threadripper PRO 9000 WX

اگه رندرکار در سطح استودیوهای هالیوودی هستی یا با داده‌های عظیم (AI، شبیه‌سازی، رندرهای چند روزه) کار می‌کنی، این انتخاب میشه.

· مدل پیشنهادی: Ryzen Threadripper PRO 9995WX با ۹۶ هسته / ۱۹۲ رشته و ۳۸۴ مگابایت کش L3 .
· چرا این؟ این دیگه CPU نیست، یک نیروگاه پردازشی برای فیلمسازی و رندرهای صنعتیه. حتی جایزه‌ای از آکادمی علوم تصویری هالیوود هم به خاطر قدرت این پردازنده‌ها گرفته .
· مادربرد: فقط با چیپست WRX90 کار می‌کنه که قیمتش از ۳۷۴ میلیون تومان شروع میشه .

نکته مهم درباره رم و خنک‌کننده

این پردازنده‌ها با پلتفرم AM5 معمولی زمین تا آسمون فرق دارن:

· رم: باید از رم‌های DDR5 RDIMM با قابلیت ECC استفاده کنی (نه رم‌های گیمینگ معمولی) .
· خنک‌کننده: این CPUها با TDP ۳۵۰ وات خیلی گرم می‌شن. حتماً به یک AIO 360mm یا سیستم خنک‌کننده مخصوص سوکت sTR5 نیاز داری تا زیر بار رندر طولانی، دما رو کنترل کنه .

خلاصه: اگه رندرکاری روزمره داری، 9980X روی پلتفرم TRX50 عالیه. اگه در سطح استودیوی حرفه‌ای و رندرهای بی‌رحمانه‌ای، PRO 9995WX روی WRX90 بهترین چیزیه که پول می‌تونه بخره.

saalek110

Well-Known Member
سالک: قیمت تمامی cpu هایی که تابحال نام بردی را بگو..و لینک فروشنده ایرانی بده.....اینکه گفتم لینک فروشنده بده ، برای این بود که هوش مصنوعی قیمت را از حافظه اش ندهد و قیمت واقعی باشه...ولی چون زحمت داره لینکها را من اینجا نمی ذارم.

قیمت‌های موجود در بازار ایران را برایت جمع‌آوری کردم. یک نکته مهم: Threadripper PRO 9995WX در نتایج جستجو فقط قیمت جهانی (دلار/یورو) داشت و فروشنده ایرانی معتبری براش پیدا نشد. بقیه موارد فروشنده ایرانی دارن.

قیمت و فروشنده در ایران

AMD Ryzen 7 9800X3D

· قیمت: حدود ۸۱,۰۰۰,۰۰۰ تا ۹۷,۰۰۰,۰۰۰ تومان (بسته به نسخه Tray یا Boxed)
· فروشنده: پلازا دیجیتال، کالاهمراه، ترب (فروشگاه‌های مختلف)

AMD Ryzen 7 7800X3D

· قیمت: حدود ۶۰,۶۰۰,۰۰۰ تا ۷۸,۳۰۰,۰۰۰ تومان
· فروشنده: ایمالز (فروشگاه‌های مختلف)، ترب

AMD Ryzen 9 9950X3D

· قیمت: حدود ۱۳۶,۰۰۰,۰۰۰ تا ۲۴۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان (بسته به نسخه Tray یا Boxed)
· فروشنده: ایمالز، رندرکار، سامان پی‌سی، ای کی مال

AMD Ryzen Threadripper 9980X

· قیمت: حدود ۸۷۵,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱,۴۱۸,۷۳۷,۵۰۰ تومان (اغلب به صورت باندل با مادربرد)
· فروشنده: گیم استریت، اگزو گیم، ترب

AMD Ryzen Threadripper PRO 9995WX

· قیمت جهانی: حدود ۱۱,۶۹۹ دلار / ۱۲,۴۵۰ یورو (بدون قیمت ریالی در ایران)
· فروشنده ایرانی: پیدا نشد.

چند نکته درباره این قیمت‌ها

· باندل اجباری: بعضی فروشنده‌ها (مخصوصاً برای Threadripper و 9950X3D) CPU رو فقط همراه با مادربرد می‌فروشن. حتماً قبل از خرید این شرط رو چک کن.
· نسخه Tray یا Boxed: نسخه‌های Tray معمولاً ارزون‌ترن ولی خنک‌کننده و جعبه ندارن و گارانتی‌شون کوتاه‌تره. نسخه‌های Boxed گرون‌ترن ولی خیالت از بابت گارانتی راحت‌تره.
· نوسان قیمت: قیمت‌ها خیلی سریع تغییر می‌کنن. قبل از خرید نهایی، حتماً چند فروشگاه معتبر رو چک کن.

اگه بخوای می‌تونم برای مادربرد و بقیه قطعات ست شده با هر کدوم از این CPUها هم راهنمایی دقیق‌تری بدم.

saalek110

Well-Known Member
سالک: راستش من رندرکار نیستم و زیاد نمی دونم رندر چه دنیایی است..ولی فکر نکنم در ایران کسی اون قیمت نجومی ، پول برای اون cpu میلیاردی بدهد

کاملاً درسته. تصور شما از اینکه «کسی در ایران این پول‌ها را برای CPU نمی‌دهد» منطقیه، چون آن پردازنده‌های میلیاردی (مثل Threadripper PRO) اصلاً برای کاربر خانگی یا حتی رندرکار معمولی ساخته نشده‌اند. آن‌ها برای استودیوهای بزرگ فیلم‌سازی، سازمان‌های دولتی و مراکز داده‌ی صنعتی هستند که درآمدشان با این اعداد هماهنگ است.

«رندر» دقیقاً چیست؟

برای اینکه تصویر بهتری ازش داشته باشید: رندر یعنی تبدیل یک صحنه‌ی سه‌بعدی به تصویر نهایی دوبعدی .
وقتی یک طراح، مدل یک ساختمان یا یک شخصیت انیمیشن را می‌سازد، آن صحنه تا زمانی که «رندر» نشود، فقط یک سری خط و خش و رنگ‌های خام است. در مرحله‌ی رندر، نرم‌افزار با محاسبات سنگین (مثل محاسبه‌ی برخورد نور، سایه‌ها، انعکاس‌ها و جنس مواد) تصویر نهایی و واقع‌گرایانه را می‌سازد.

· رندر سبک (Real-time): در بازی‌ها یا پیش‌نمایش‌ها اتفاق می‌افتد و گرافیک (کارت گرافیک) کار اصلی را انجام می‌دهد.
· رندر سنگین (Pre-rendering): در ساخت فیلم، انیمیشن و معماری. اینجاست که CPU وارد می‌شود. برای یک انیمیشن، باید هزاران فریم رندر شود که هر فریم ممکن است ساعت‌ها طول بکشد . یک استودیو برای تحویل‌دادن پروژه‌ی یک فیلم به موقع، به قدرت خام وحشتناکی نیاز دارد وگرنه ممکن است ماه‌ها طول بکشد.

واقعیت بازار ایران و قیمت‌های «نجومی»

قیمت‌هایی که در نتایج جستجو دیدید (مثل ۸۷۵ میلیون تا ۱.۴ میلیارد برای Threadripper 9980X) واقعی هستند، ولی همانطور که گفتید، تعداد خریدارانشان در ایران شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد.
در نتایج جستجو، Ryzen 9 9950X3D که پردازنده‌ی قدرتمندی است، قیمتی بین ۱۳۶ میلیون تا ۲۴۵ میلیون تومان دارد . این عدد برای اکثر کاربران حرفه‌ای هم بالاست، چه برسد به مدل‌های Threadripper که در سایت‌های ایرانی به صورت باندل اجباری با مادربردهای فوق‌گران‌قیمت فروخته می‌شوند و خرید تکی‌شان تقریباً غیرممکن است.

پس اگر واقعاً «رندرکار» نیستید و فقط می‌خواستید بدانید دنیای رندر چیست، خیالتان راحت باشد که یک Ryzen 7 9800X3D یا نهایتاً Ryzen 9 9950X3D برای هر کار حرفه‌ای در ایران (از گیمینگ تا رندرهای معمولی) کاملاً کافی و حتی اضافی است. آن CPUهای میلیاردی برای ساخت فیلم‌های هالیوودی یا پروژه‌های عظیم مهندسی در سطح ملی هستند.

سالک: رندرکاران عزیز ، من چون خودم رندرکار نیستم ، نمی دونم باید با هوش مصنوعی چی بحث کنم و بگم کارم در چه حده و نیازم چیه......پس خودتان باید با هوش مصنوعی صحبت کنید و بحث کنید.

saalek110

Well-Known Member
سالک: من یک مدت با یونیتی و udk بازی می ساختم ، اینم رندر است یا ماهیت دیگری دارد؟

سوال خیلی خوبی پرسیدی، چون اینجا دقیقاً یک تفاوت کلیدی وجود داره که خیلی‌ها رو گیج می‌کنه.

کار با Unity و UDK بازی‌سازی است، نه رندر (به اون معنا)

وقتی با Unity یا UDK (Unreal Development Kit) بازی می‌سازی، کاری که می‌کنی در دسته‌ی «توسعه بازی» (Game Development) قرار می‌گیره، نه «رندر» به معنای صنعتی که گفتم.

اما چرا شبیه رندر به نظر میاد؟

چون توی هر دو، نور، سایه، جنس مواد و دوربین نقش دارن. ولی تفاوت fundamental اینجاست:

ویژگی......... بازی‌سازی (Unity/UDK) .................رندر سنگین (فیلم/انیمیشن)
زمان.......... باید در لحظه (Real-time) اجرا بشه .........می‌تونه ساعت‌ها طول بکشه
کیفیت......... فداکاری می‌کنی تا ۶۰ فریم بگیری ...........فداکاری می‌کنی تا واقع‌گرایی حداکثری باشه
سخت‌افزار .............GPU (کارت گرافیک) نقش اصلی رو داره............ CPU + GPU با هم، ولی CPU خیلی سنگین‌تر
خروجی............ فریم‌های متوالی که بازیکن کنترل می‌کنه .............تصویر یا ویدیوی نهایی و ثابت
نمونه....... وقتی تو Unity یه صحنه می‌سازی و Play می‌زنی.......... وقتی همون صحنه رو با نورپردازی سینمایی رندر می‌کنی

یه مثال ملموس

فرض کن توی Unity یه اتاق با یه پنجره ساختی:

· حالت بازی: نور از پنجره میاد تو، سایه‌ها تقریبی‌ان، ۶۰ فریم می‌گیری. این Real-time Rendering هست.
· حالت رندر: همون اتاق رو با موتور رندر مثل V-Ray یا Octane رندر می‌کنی تا هر فوتون نور درست محاسبه بشه. این ممکنه ۱۰ دقیقه برای یک فریم طول بکشه. این Offline Rendering هست.

پس تو رندرکار بودی یا نه؟

اگه با Unity/UDK بازی می‌ساختی، تو برنامه‌نویس/طراح بازی بودی. ولی:

· اگه توی Unity از Light Baking (پخت نور) استفاده می‌کردی، اون یه نوع رندر سبک بود.
· اگه با Cinematic Tools یا Recorder از صحنه‌هات ویدیو می‌گرفتی، اون نزدیک به رندر بود.
· اگه با Blender/Maya/3ds Max مدل می‌ساختی و رندر می‌گرفتی، اون دقیقاً رندر بود.

نکته مهم برای انتخاب CPU

اگه واقعاً به رندر سنگین (مثل V-Ray، Corona، Blender Cycles) علاقه‌مند بشی، اونوقت تعداد هسته‌های CPU حیاتی می‌شه.

ولی برای بازی‌سازی در Unity/UDK، همون 9800X3D یا 9950X3D بهترین انتخابن، چون هم برای ادیتور Unity سریعن، هم اگه بعداً خواستی گیم پلی تست کنی، فریمریت عالی می‌دن.

خلاصه: بازی‌سازی ≠ رندر سنگین. ولی هر دو دنیای جذابی دارن و اگه یه مدت با Unity کار کردی، قطعاً پایه‌ی ذهنی‌ت برای درک رندر آماده‌ست.

آخرین ویرایش:

saalek110

Well-Known Member
سالک: تا اینجا ، یک بحث مقدماتی کردیم که هر کس چه نوع پردازنده amd یی نیاز داره....
ممکن است بعدا جدی تر بحث کنیم....
۱۱ مهر ۱۴۰۵ است امروز.

saalek110

Well-Known Member
سالک: پس من مین بوردم را گفتم که am5 بود فعلا مثلا.......و تا حدی ، پردازنده ام مشخص شد...ولی باید ببینم واقعا قراره با سیستم خودم چکار کنم و قیمتها و پول جیبم را هم ببینم تا ببینم باید چه پردازنده ای را بخرم

دقیقاً همین کار درسته. هیچ‌کس نمی‌تونه قبل از اینکه بدونه دقیقاً قراره چیکار کنه و چقدر پول داره، بهترین CPU رو انتخاب کنه.

بذار یه چارچوب ساده بهت بدم که خودت بتونی تصمیم بگیری:

قدم ۱: کاربرد واقعی رو مشخص کن

از خودت بپرس:

· فقط بازی می‌کنم؟ → 9800X3D کافیه و بهترینه
· بازی + کارهای سنگین (رندر، کد، ادیت ویدیو)؟ → 9950X3D
· فقط کار سنگین، بازی اصلاً؟ → 9950X (بدون X3D) یا حتی Threadripper
· کار روزمره + بازی سبک؟ → 7600 یا 7700 هم کافیه، پول اضافه نده

قدم ۲: بودجه رو شفاف کن

یه سوال مهم: کل بودجه‌ت چقدره؟ چون CPU فقط یه تیکه از پازله:

· CPU: ۳۰٪ بودجه
· مادربرد: ۱۵٪
· رم: ۱۰٪
· گرافیک: ۳۰٪
· خنک‌کننده + پاور + کیس: ۱۵٪

اگه بودجه‌ت مثلاً ۱۰۰ میلیون باشه، خرید CPU ۸۰ میلیونی یعنی بقیه سیستم خیلی ضعیف می‌مونه.

⏳ قدم ۳: زمان خرید رو در نظر بگیر

· الان می‌خری؟ → قیمت‌ها رو چک کن، شاید صبر کنی بهتر باشه
· چند ماه دیگه؟ → ممکنه نسل جدید بیاد یا قیمت‌ها تغییر کنه
· عجله داری؟ → برو سراغ گزینه‌های موجود و مطمئن

قدم ۴: سازگاری با بقیه قطعات

· مادربردت دقیقاً چه مدلیه؟ (چیپست B650, X670, X870؟)
· رم DDR5 داری یا باید بخری؟
· پاورت چند واته؟
· کیست جا برای خنک‌کننده بزرگ داره؟

پیشنهاد عملی

یه جدول ساده برای خودت بکش:

گزینه.......... قیمت............ کاربرد .................مزیت .................عیب
7600......... ~۱۵م......... بازی سبک + روزمره ......ارزون، کم‌مصرف....... برای رندر سنگین ضعیف
7700........... ~۲۵م ..........بازی + کار متوسط .........تعادل خوب .......نه برای رندر جدی
9800X3D ~۸۰م ............بازی حرفه‌ای ..................بهترین FPS........... گرون، برای رندر معمولی
9950X3D ~۱۳۶م.............+ بازی + رندر............ همه‌کاره................... خیلی گرون

---

سوال کلیدی ازت: الان دقیقاً چه کاری با سیستم انجام می‌دی؟ و اگه بخوای یه عدد بگی، حداکثر چقدر می‌تونی برای CPU خرج کنی؟ با این دو تا جواب، می‌تونم دقیق بگم کدوم گزینه برات منطقیه و کدوم پول هدر دادنه.

آخرین ویرایش:

saalek110

Well-Known Member
سالک: ۷۶۰۰ در بازار ایران چنده؟

قیمت Ryzen 5 7600 در بازار ایران الان حدود ۲۷ تا ۳۲ میلیون تومان هست (بسته به نسخه Tray یا Boxed و فروشنده) .

محدوده قیمت‌های فعلی

· ارزان‌ترین‌ها (حدود ۲۷.۷ تا ۲۸.۵ میلیون): نسخه‌های Tray بدون باکس که معمولاً ارزان‌ترن .
· گران‌ترها (حدود ۳۰ تا ۳۲.۵ میلیون): نسخه‌های با گارانتی معتبرتر یا بسته‌بندی متفاوت .

⚠️ نکته مهم قبل از خرید

چند فروشنده نوشتن که این CPU رو فقط به صورت باندل همراه با مادربرد می‌فروشن . حتماً قبل از سفارش این شرط رو چک کن که الکی هزینه اضافه برای مادربرد اجباری ندی.

---

راستی، با توجه به اینکه قبلاً گفتی بازی سبک می‌کنی ولی رندر هم برات مهمه، 7600 برای بازی سبک کاملاً خوبه، ولی اگه رندر جدی و طولانی داشته باشی، ۶ هسته‌اش ممکنه یه کم کم بیاره. اگه دوست داری، بگو چه نرم‌افزاری برای رندر استفاده می‌کنی تا ببینیم 7600 برات کافیه یا بهتره یه پله بالاتر بری.

saalek110

Well-Known Member
سالک: پس قیمت cpu ها تا حدی دستم اومد و فهمیدم هر کدام برای چی خوبه....حالا رندر را فعلا فراموش کن....چون من فهمیدم شاید هیچ وقت کار رندر نکنم....اگر سیستم را فقط برای بازی بخ ام....باز همون cpu که بالا گفتی ، برای همه بازیها کافیه ؟ یا اگر بودجه ام بیشتر باشه ، توصیه بهتری می کنی؟

بله، برای فقط بازی، همون Ryzen 7 9800X3D که قبلاً گفتم نه تنها کافیه، بلکه همچنان بهترین انتخاب ممکن برای گیمینگ محسوب می‌شه. حتی اگه بودجه‌ت بیشتر باشه، خرید CPU گران‌تر برای بازی خالص، پول هدر دادنه.

چرا 9800X3D بهترینه؟

بر اساس رتبه‌بندی‌های معتبر جهانی، این پردازنده در سال 2026 هم جایگاه بهترین CPU گیمینگ رو حفظ کرده. تکنولوژی 3D V-Cache اینتل و AMD رو توی بازی‌ها با اختلاف فاحش (گاهی تا 30-35%) پشت سر می‌ذاره. حتی مدل‌های جدیدتر مثل 9850X3D هم فقط حدود 3-4% سریع‌ترن، ولی قیمتشون بالاتره و به صرفه نیست.

اگه بودجه بیشتر شد چی؟

اگه واقعاً پول اضافه داری، دو مسیر داری که هیچکدوم برای بازی صرف نمی‌شه:

۱. Ryzen 9 9950X3D (حدود ۱۳۶ تا ۲۴۵ میلیون تومان):
این CPU برای بازی با 9800X3D کاملاً برابر و هم‌سطحه. تفاوتش فقط تو کارهای رندر و چندرشته‌ای هست که گفتی فراموشش کنم. پس پول اضافه براش = هدر دادن برای بازی خالص.

۲. خرج کردن روی کارت گرافیک:
اگه واقعاً پول اضافه داری، به جای CPU، پول رو بذار روی گرافیک قوی‌تر (مثل RTX 5090). این کار به مراتب تأثیرش روی FPS و کیفیت بازی بیشتر از ارتقای CPU هست. یه 9800X3D با گرافیک توپ، تجربه‌ای می‌ده که با هیچ CPU دیگه‌ای نمی‌تونی بگیری.

جمع‌بندی

برای بازی خالص روی پلتفرم AM5:

· 9800X3D: بهترین انتخاب، بدون رقیب، با منطق‌ترین قیمت (حدود ۸۱ تا ۹۷ میلیون تومان)
· 9950X3D: اگه فقط پول اضافه داری و می‌خوای بخوای بعداً شاید رندر کنی، ولی برای بازی الان هیچ سودی برات نداره

پس تا وقتی که قطعاً فقط بازی می‌کنی، همون 9800X3D رو بخر و بقیه بودجه رو بذار برای گرافیک یا یه مانیتور باکیفیت.

saalek110

Well-Known Member
سالک:اگر گیمر باشم و بخوام با یونیتی و udk هم بازی سازی کنم و بخواهم صحنه های بزرگ بسازم چی؟

اگر بخواهی هم بازی کنی و هم با Unity و UDK صحنه‌های بزرگ بسازی، انتخاب CPU یه کم پیچیده‌تر میشه. چون حالا دو تا نیاز متفاوت داری:

· بازی: بیشترین فریم رو با 9800X3D می‌گیری.
· بازی‌سازی (صحنه‌های بزرگ): تعداد هسته‌ها برای کامپایل کد و بیلد پروژه حیاتی میشه .

چرا 9800X3D برای «صحنه‌های بزرگ» کافی نیست؟

وقتی صحنه بزرگ می‌سازی، نرم‌افزار مدام داره شیدرها و کدها رو کامپایل (Compile) می‌کنه یا نورپردازی رو بیک (Bake) می‌کنه . این فرآیندها چند هسته‌ای هستن و به شدت به تعداد هسته‌های CPU وابسته‌ان .

· 9800X3D: ۸ هسته داره. برای بازی عالیه ولی تو بیلد پروژه‌های بزرگ، ممکنه معطلت کنه .
· 9950X3D: ۱۶ هسته و ۳۲ رشته داره. همون قدرت بازی 9800X3D رو داره، ولی موقع بیلد کردن صحنه‌های بزرگ، سرعتش دو برابر میشه .

توی انجمن‌های تخصصی هم به صراحت گفتن: «برای پروژه‌های بزرگ، 9950X3D بردار تا موقع بیلد تایم معطل نشی» .

پس چی بخری؟

اگر کارت اینه..................... بهترین انتخاب .............چرا؟
بازی + صحنه‌های بزرگ (نوعی که داری می‌سازی) .........Ryzen 9 9950X3D........... هم تو بازی بهترینه، هم موقع بیلد کردن پروژه‌های سنگین یونیتی/UDK سریع‌تره
فقط بازی (بازی‌سازی برایت مهم نیست) ............Ryzen 7 9800X3D ..............ارزون‌تره و برای بازی خالص هیچ فرقی با 9950X3D نداره

⚠️ یک نکته مهم درباره صحنه‌های بزرگ

اگر واقعاً می‌خوای تو Unity/UDK صحنه‌های بزرگ بسازی، رم هم به همون اندازه CPU مهمه. استاندارد توصیه‌شده برای توسعه‌دهنده‌های جدی ۳۲ گیگابایت به بالاست و برای پروژه‌های خیلی سنگین UE5، حتی ۶۴ گیگابایت توصیه شده . پس وقتی بودجه رو داری، حتماً رم رو هم در نظر بگیر.

برام جالبه بدونم اون صحنه‌های «بزرگ» که می‌خوای بسازی، بیشتر تو یونیتی هستن یا UDK؟ چون UDK (همون Unreal Engine) به منابع سخت‌افزاری سخت‌گیرتره و این ممکنه روی انتخاب نهایی رم و CPU تأثیر بذاره.

جدیدترین ارسال ها

بالا