موتورهاي جستجو چگونه كار مي‌كنند؟

Mikhak

Active Member
موتورهاي جستجو از برنامه‌اي به نام عنكببوت (Spider) كه با نامهاي خزنده (Crawler) و روبات (Robot) هم شناخته مي‌شود استفاده مي‌كنند. خزنده‌ها در وب مي‌خزند و پيوندها را دنبال مي‌كنند. صفحات وب را پيدا مي‌كنند و در موتورهاي جستجو ايندكس مي‌كنند.

اما دايركتوريها توسط انسان ساخته مي‌شوند. ويراستارها سايتها را بررسي و طبقه‌بندي مي‌كنند. دايركتوريها بر خلاف موتورهاي جستجو كه ممكن است تمام صفحات سايت را ايندكس كنند معمولا فقط يك صفحه را ايندكس مي‌كنند.

اينترنت، خصوصا وب (Web) منبع عظيمي از اطلاعات است كه روزبه روز بر حجم آن افزوده ميشود. ميليونها صفحه كه اطلاعات فراواني از موضوعات مختلف را در بر دارند، در حال حاضر بر روي سرويس دهنده هاي (Server) مختلف جا خوش كرده اند و اين در حالي است كه هر روز ميليونها صفحه نيز به آنها، افزوده مي شود.

جنبه مثبت وب اين است كه اطلاعات فراواني را در موضوعاتي بسيار گسترده، ارائه ميدهد، اما جنبه منفي آن، اين است كه اگر كاربري دنبال موضوعي خاص باشد، كدام صفحه را بايد بخواند؟ از ميان اين حجم عظيم اطلاعات موجود، كدام صفحه نياز او را برآورده مي كند؟

در چنين مواقعي كاربران به سراغ موتورهاي جستجوگر ميروند. آمارهاي رسمي نشان مي دهند كه افراد بسياري، سفر در دنياي وب را با موتورهاي جستجوگر آغاز ميكنند.

موتور جستجوگر سايتي است كه با گرفتن عبارتي مختصر، كاربر را با ليستي از سايت ها روبرو ميكند كه به موضوع مورد علاقه او مرتبط ميباشند.

موتور جستجوگر سايتي است كه براي كمك به كاربران در يافتن اطلاعات موجود در سايتهاي ديگر طراحي شده است. بسياري از آنها در ابتدا تنها پروژه هاي دانشگاهي بوده اند نظير Google ، Altavista ، Yahoo و Inktomi .

وقتي يك كاربر عبارتي را جستجو ميكند، موتور جستجوگر ليستي از سايت ها را ارائه ميكند كه تعداد آنها از چند هزار تا چند ميليون متغير ميباشد.

سايت هايي كه موتور جستجوگر به عنوان نتايج جستجويش ارايه ميكند، بر حسب ميزان ارتباط با عبارت جستجو شده به ترتيب صعودي به نزولي ليست ميشوند.

به عبارت ديگر سايتي كه به عنوان اولين سايت در نتايج جستجو معرفي شده است، مرتبط ترين سايت با عبارت جستجو شده از ديد آن موتور جستجوگر بوده است.

نكته جالب توجه آن است كه مردم هنوز هم علاقه دارند كه تنها 10 سايت اول را در نتايج جستجو مرور كنند و از بقيه سايت ها صرف نظر مي كنند.

هر چه بر محبوبيت وب افزوده مي گردد، نياز به بايگاني كردن اطلاعات آن نيز بيشتر ميشود. موتور جستجوگر نيز در واقع اين اطلاعات را بايگاني كرده و در زمان مورد نياز به سرعت در اختيار كاربران قرار ميدهد.

بدون موتور جستجوگر، وب تنها به بخش كوچكي از موفقيت امروزش دست مييافت. موتور جستجوگر، اينترنت را به رسانه اي قابل استفاده براي همه كرده است چراكه از هيچ كس توقع نميرود تعداد زيادي از آدرس هاي وب را به ياد داشته باشد.

آنچه كه موتورهاي جستجوگر انجام مي دهند- با درجات متفاوتي از موفقيت- فراهم كردن يك وسيله جستجوي ساده است. حال اين سوال مطرح ميشود كه آيا نتايج جستجوي تمام موتورهاي جستجوگر رضايت بخش مي باشد؟

خير. بسياري از موتورهاي جستجوگر نتايجي را ارائه ميدهند كه اصلا مورد نياز كاربران نميباشد. اينجاست كه “دقت در ارائه نتايج” نيز براي موتورهاي جستجوگر مطرح ميشود. امروزه به موتورهاي جستجوگري نياز است كه اطلاعات را با سرعت و دقت بالا ارائه كنند.

اگر عبارت يكساني در تمام موتورهاي جستجوگر، جستجو شود هيچ كدام از آنها نتايج يكساني را ارائه نميدهند و با نتايج كاملا متفاوتي روبرو ميشويم. تفاوت در ارائه نتايج جستجو در موتورهاي جستجوگر از تفاوت آنها در الگوريتمها و بايگاني دادهشان ناشي ميشود. حتي اگر همه آنها از بايگاني داده يكساني نيز استفاده كنند، بازهم نتايج جستجويشان متفاوت خواهد بود.

موتور جستجوگر براي ردهبندي صفحات وب از الگوريتم خاصي استفاده ميكند كه فوقالعاده سري ميباشد.

الگوريتم نيز مجموعه اي از دستورالعمل ها است كه موتور جستجوگر به كمك آن تصميم ميگيرد كه سايت ها را چگونه در خروجياش مرتب كند.

براي اينكه سايت ها با هم مقايسه شوند و بر حسب ميزان ارتباط با موضوع جستجو شده، مرتب شوند، موتور جستجوگر، الگوريتم را بر مجموعهاي از پارامترها اعمال ميكند. پارامترهاي مورد توجه موتور جستجوگر نيز همانند الگوريتم آنها ناشناخته ميباشد و اين ناشناخته ها جذابيت دنياي موتورهاي جستجوگر را دوچندان ميكنند.

اهميت موتور جستجوگر در چيست؟

كساني كه تجربه اي در تجارت الكترونيك دارند، ، سه عامل را براي موفقيت در دنياي تجارت Online ضروري مي دانند:

· آوردن بيننده به سايت

· آوردن بيننده به سايت

· آوردن بيننده به سايت

فرقي نميكند كه سايت چه ميفروشد وچه خدماتي ارايه مي دهد: اگر سايتي به دنبال فروش كالا يا خدمات و كسب درآمد يا محبوبيت است، بايد بيننده داشته باشد.

تعداد بينندگان هر سايت، برگ برنده آن براي كسب موفقيت در دنياي وب ميباشد. سايتي كه بيننده ندارد، بدون شك مرگي Online را تجربه ميكند. مرگي كه متاسفانه كسي را هم نمي توان به مراسم ختمش دعوت نمود!

سوال اساسي ديگري كه مطرح ميشود اين است كه چگونه ميتوان كاربران را به سايت آورد و بر بينندگان آن افزود؟

با تبليغات؟ شايد. اما همه ميدانند كه تبليغات هزينه بر است و بايد هزينه هاي كلاني را براي اجاره فضا يا زمان در رسانه هاي مختلف پرداخت و بدتر اينكه اغلب نيز جواب نميدهند.

آيا راه ديگري نيز وجود دارد؟

همان طور كه گفته شد كاربران براي يافتن اطلاعات مورد نيازشان از موتورهاي جستجوگر كمك ميگيرند:

· 93 درصد خريداران، از آنها براي يافتن سايتهاي مورد علاقهشان استفاده ميكنند. (منبع: Forrester Research)

· 57 درصد از كاربران اينترنت، هر روز جستجو ميكنند و 46 درصد اين جستجوها براي كالا يا خدمات است. (منبع: SRI )

· 85 درصد ترافيك هدفمند در اينترنت را موتورهاي جستجوگر باعث ميشوند. (منبع: 7the www user survey-Georgia Institute of Technology)

همانگونه كه آمارها نشان ميدهند موتورهاي جستجوگر ابزار مناسبي هستند كه خريداران به كمك آنها، كالا يا خدمات مورد نياز خود را مييابند. البته تنها رده هاي بالاي نتايج جستجو هستند كه مورد توجه كاربران قرار مي گيرند و آنها به سايتهاي ليست شده در اين رتبه ها مراجعه مي كنند. اين رفتار كاربران پيام بسيار واضحي دارد:

سايتهايي كه در رتبه هاي بالا قرار نمي گيرند، بينندگان چنداني هم نخواهند داشت.

با دقت در اين رفتار كاربران، اهميت كسب رتبه هاي بالا در موتورهاي جستجوگر روشن تر ميشود.

نكته مهم ديگر اين كه بينندگاني كه موتورهاي جستجوگر روانه سايتها ميكنند، علاقه مندان به سايت مورد نظر ميباشند و اين در حالي است كه هزينه چنداني صرف آوردن اين بينندگان به سايت، نشده است.

متخصصين بسياري در تلاشاند تا الگوريتم و پارامترهاي مورد توجه موتورهاي جستجوگر را شناسايي كنند تا بتوانند به كمك آنها به رتبه هاي بالاتري دست يابند و شانس خود را در كسب درآمد بيشتر، افزايش دهند.

البته به موازات آنها، موتورهاي جستجوگر نيز روزبه روز الگوريتم هاي خود را هوشمندتر كرده و بر اقدامات امنيتي براي حفاظت از الگوريتمهايشان ميافزايند.

Google در حالي كه پنجمين سال حياتش را تجربه ميكند، هم چنان حرف اول را در دنياي موتورهاي جستجوگر ميزند. نتايجي كه اين موتور جستجوگر ارائه ميدهد از سرعت و دقت فراواني در مقايسه با ساير هم نوعانش برخوردار است.

Google با معرفي مفهوم جديدي از وب و طراحي يك الگوريتم دقيق، دنياي جستجو را با ورودش متحول ساخته است، به طوريكه امروزه كسب رده هاي بالا در Google آرزوي هر دارنده سايتي است كه از مرگOnline مي هراسد.

در واقع چيزي كه باعث شده تا Google، به عنوان بهترين موتور جستجوگر خوانده شود، آن است كه نميتوان با تقلب به رده هاي بالا در آن رسيد، بلكه واقعا بايد آن رده ها را بدست آورد. سايت ها در صورت دسترسي به اين رتبه هاي بالا، در آنجا خواهند ماند، اما نكته آن است كه بايد آن رتبه ها را بدست آورند. قرار گرفتن در بايگاني Google و كسب رده هاي بالا در آن چندان هم ساده نيست، چراكه در غير اين صورت،Google ديگر ارزشي نمي داشت.
 
آخرین ویرایش:

جدیدترین ارسال ها

بالا