مار از چی میترسه؟؟

bagline

New Member
یه بار موقعی که توی مزرعه پدربزرگ دستم خورد به یه بوته خار، احساس کردم یه چیزی کنار پام تکون خورد. اون لحظه قلبم ریخت پایین! بعد دیدم یه مار کوچیکه که با سرعت فرار کرد. همون‌جا یه سوال تو ذهنم شکل گرفت: واقعاً مار از چی می‌ترسه؟
برخلاف تصورمون، ترس مار مثل ترس انسان نیست. مارها بیشتر به چیزهایی واکنش نشون میدن که تهدید به‌نظرشون میاد. یعنی هر چیزی که باعث بشه احساس خطر کنن یا محیط براشون ناامن بشه، باعث فرارشون میشه.

صدا و لرزش، دشمن آرامش مار​

%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%DA%86%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D8%AA%D8%B1%D8%B3%D9%87.webp
مارها به صدا حساس نیستن، ولی لرزش زمین براشون مثل آژیر خطره. وقتی راه می‌ریم یا چیزی سنگین روی زمین می‌افته، اون ارتعاش رو از طریق بدنشون حس می‌کنن. همین باعث میشه مار متوجه حضور موجودی بزرگ‌تر بشه و فرار کنه.
تو تجربه‌ای که خودم تو باغ داشتم، وقتی شب‌ها موزیک پخش می‌کردم، دیگه مارها کمتر می‌اومدن سمت حیاط. احتمالاً لرزش و صدای موزیک باعث می‌شد احساس امنیت نکنن. برای همین خیلی از کشاورزها هم معتقدن اگه تو محیط صدا و رفت‌و‌آمد زیاد باشه، مارها اونجا نمی‌مونن.

بوی تند و مزاحم برای مار​

یکی از چیزهایی که واقعاً مارها ازش بیزارن، بوی تنده. مثلاً بوی سیر یا فلفل تند برایشون آزاردهنده‌ست. خیلی‌ها ترکیبی از سیر له‌شده و فلفل رو با آب مخلوط می‌کنن، بعد صافش می‌کنن و اطراف خونه یا باغ اسپری می‌کنن.
من خودم یه بار این ترکیب رو امتحان کردم؛ مخصوصاً اطراف انباری که احتمال می‌دادم مار از اونجا وارد بشه. بعد از چند روز متوجه شدم دیگه نشونه‌ای از حضور مار نیست. احتمال زیاد اون بوی تند باعث شده مسیرش رو عوض کنه.
علاوه بر این، گیاه‌هایی مثل علف لیمو، دارچین، اسطوخودوس و مریم‌گلی هم جزو بوهایی هستن که مارها ازشون خوششون نمیاد. اگه چند تا از این گیاه‌ها رو تو باغ یا گلدون‌های کنار حیاط بکاری، احتمال حضور مار به شکل محسوسی کمتر میشه.

نور زیاد و نبود پناهگاه​

مارها عاشق جاهای تاریک، مرطوب و دنج هستن. یعنی هر جا بشه قایم شد، براشون بهترین پناهگاهه. وقتی نور زیاد باشه یا محل‌هایی مثل چوب‌دون، بوته‌های انبوه و درزهای دیوار از بین بره، مار احساس خطر می‌کنه و محیط رو ترک می‌کنه.
تو تجربه‌ای که تو حیاط خونه‌مون داشتم، وقتی توده‌های چوب و برگ‌های خشک رو جمع کردم، دیگه اثری از مار ندیدم. چون اون فضاهایی که قبلاً پنهون می‌شد، از بین رفته بود.
در واقع، اگه محیط اطراف خونه تمیز و بدون جاهای پنهان باشه، مارها هیچ دلیلی برای موندن ندارن.

نبود غذا، یعنی نبود مار​

مارها معمولاً جایی میرن که غذا باشه. یعنی اگه اطراف خونه موش، قورباغه یا حشرات زیاد باشن، مار هم سر و کله‌ش پیدا میشه. ولی وقتی منابع غذایی رو کم می‌کنی، خودش خودبه‌خود میره دنبال جای دیگه.
یه بار توی باغچه‌ای که موش زیاد بود، مار هم زیاد می‌دیدیم. بعد از اینکه تله گذاشتیم و تعداد موش‌ها کم شد، مارها هم ناپدید شدن. به‌نظرم یکی از مؤثرترین راه‌ها برای دور نگه داشتن مار، کنترل منابع غذاییه.

حیوانات دیگه و دشمنان طبیعی​

مارها دشمن طبیعی زیاد دارن؛ مثل پرندگان شکاری، جغد، روباه، گربه و سگ. حضور این حیوانات باعث میشه مارها احساس خطر کنن و کمتر نزدیک شن.
دوست من که یه سگ نگهبان توی مزرعه‌ش داره، می‌گفت از وقتی سگش رو آورده، دیگه حتی یه مار هم اون اطراف ندیده. احتمالاً صدا و حضور دائمی سگ باعث شده مارها جرئت نکنن نزدیک بشن.

تجربه و نتیجه‌گیری شخصی​

از تجربه‌هایی که خودم داشتم و چیزهایی که تو تحقیقات مختلف خوندم، به این نتیجه رسیدم که مار بیشتر از سه چیز می‌ترسه:
  1. صدا و لرزش زیاد
  2. بوهای تند مثل سیر، فلفل و دارچین
  3. نبود مکان امن یا پناهگاه

یعنی هر جا حس کنه امن نیست یا بوی تند اذیتش می‌کنه، اونجا نمی‌مونه.
به‌نظرم بهترین روش برای دور نگه داشتن مار، ترکیبی از تمیزی محیط، از بین بردن پناهگاه‌ها و استفاده از بوهای طبیعیه. این روش‌ها هم انسانی‌ان، هم مؤثر.

جمع‌بندی​

New-Project-6.jpg

عامل ترس مارتوضیح کوتاهراه مقابله
صدا و لرزشباعث میشه احساس خطر کنهایجاد رفت‌و‌آمد و لرزش در محیط
بوی تندآزاردهنده برای حس بویایی ماراستفاده از سیر، فلفل، علف لیمو
نور زیادپنهان شدن سخت میشهروشن نگه داشتن محیط
نبود غذامحیط غیرجذاب میشهکنترل جوندگان و حشرات
دشمنان طبیعیحس خطر مستقیمحضور سگ یا گربه در محیط

در نهایت، مار هم مثل هر موجود دیگه‌ای دنبال آرامشه. اگه محیطی پر از صدا، نور و بوی تند باشه و جایی برای پنهون شدن نداشته باشه، خودش تصمیم می‌گیره که بره جای دیگه.
به قول یه کشاورز قدیمی: «مار وقتی خودش حس کنه نمی‌تونه تو یه جا راحت نفس بکشه، همون بهتر که بره!»
منبع این مقاله از سایت کویر مگ بود که مجله سبک زندگی بسیار خوبیه.

جدیدترین ارسال ها

بالا