طراحی سایت یا پورتال؟

موضوع پورتال در حوزه طراحی وب‌سایت طی چند سال اخیر به چالش‌جدی برای طراحان وب‌سایت تبدیل شده است چراکه با استفاده از آنها هر شخص بدون داشتن کوچک‌ترین تخصصی در زمینه طراحی وب‌سایت می‌تواند در زمان بسیار کوتاهی سایت موردنظرش را طراحی و تولید کنید. حال تفاوت کار متخصصانی که دوره‌های متعدد را طی کرده‌اند و ضمن دیدن آموزش‌های لازم و کسب تجربه طراحی وب‌سایت می‌کنند با کسانی که تنها با استفاده از یک پورتال‌پیش ساخته و بعضا ظرف چند ساعت سایتی را طراحی و تولید می‌کنند، چیست؟
امروزه در دنیا طراحی و تولید وب‌سایت تخصصی مجزا تلقی شده و افراد ضمن طی کردن دوره‌های مربوطه (که البته کم هم نیست) مدرک مناسب دریافت می‌کنند.
پروسه طراحی وب‌سایت همانند نرم‌افزار‌های تحت ویندوز پروسه‌ای تیمی و چند مرحله‌ای است چراکه کسانی که قصد تولید وب‌سایت دارند علاوه بر داشتن تخصص در زمینه برنامه‌نویسی تحت وب‌باید با اصول و قواعد طراحی گرافیکی تحت وب که با طراحی مجله، پوستر و موارد مشابه متفاوت است، آشنا باشند. برای ملموس‌تر شدن این تفاوت کافی است که چند سایت معتبر خارجی و چند سایت معتبر داخلی را با هم مقایسه کنید.
در طراحی با پورتال چه می‌گذرد
پورتال‌ها همانطور که می‌دانید ابزار‌های آماده‌ای با امکانات متنوع در اختیار کاربران هستند که با امکان انتخاب تم اولیه و تغییرات جزیی شخص می‌تواند سایت مورد نظر خود را تولید کند. طبق قاعده هر ابزار آماده‌ای ضمن ساده‌کردن مراحل تولید بخشی از خدمات را هم محدود می‌کند، یعنی پورتال‌ها اجازه تغییرات در بخش‌هایی را که خود تعریف کرده‌اند به کاربر می‌دهند، به عنوان مثال پورتال‌ها تعداد محدودی تم اولیه طراحی کرده‌اند (یا همان قالب کلی) که کاربر بعد از انتخاب هر یک از آنها می‌تواند جزییات مربوطه را مثل لوگو، عکس و رنگ تغییر داده و سایت مورد‌نظر را تولید کند.
معایب پورتال‌ها

  1. محدودکردن کاربر که توضیح داده شد.
  2. یکی از اصول اصلی طراحی وب‌سایت طراحی ظاهری براساس اصول و قواعدCIW است که در پورتال‌ها غیر‌قابل پیاده‌سازی است. اصولی مانند پایین بودن حجم صفحات تولیدی، رنگ‌بندی و ترکیب‌بندی اصولی و طراحی‌های غیر‌کلاسیک مانند دایره، بیضی و موارد مشابه و...
  3. عدم پیشرفت در این حوزه و صرفا مصرف‌گرایی که در توضیح می‌توان به نوعی چالش‌بین سیستم عامل‌هایopen Source و ویندوز مایکروسافت اشاره کرد که در حال حاضر کشور‌های پیشرفته سیستم عامل مایکروسافت را کنار گذاشته و به سیستم‌های سورس باز- که وابستگی به مایکروسافت ندارد- روی آورده‌اند.
  4. ورود افراد غیر‌متخصص و سودجو به این حوزه و در نتیجه تولید سایت‌های با کیفیت پایین‌و مشکلات فراوان.
  5. منزوی شدن متخصصان در این حوزه چراکه سفارش‌دهندگان اغلب فرق بین این دو را نمی‌دانند و در نتیجه عدم پیشرفت این صنعت در داخل کشور و فرار مغز‌ها در این حوزه.
  6. حذف سود کلانی که با استفاده از این صنعت می‌تواند عاید کشور شود چراکه با توجه با هزینه پایین نیروی انسانی در کشورمان بسیاری از سفارش‌دهندگان خارجی به شرط رعایت اصولی که ذکر شد مایلند تولید سایتشان در کشورمان انجام شود تا هزینه کمتری برایشان داشته باشد.
در جمع‌بندی بحث به این نکته هم باید اشاره شود که پورتال ابزاری است که اگر در دست متخصصان این حوزه قرار گیرد، می‌تواند مثر‌ثمر باشد چراکه نیاز گروه‌های خاصی از سفارش‌دهندگان را می‌تواند مرتفع کند مانند کسانی که سایت‌های مشخص و کلاسیک در کمترین زمان می‌خواهند اما در غیر این صورت حاصلی جز وضعیت فعلی صنعت تولید وب‌سایت در کشورمان- که حتی سازمان‌های بزرگ دولتی متاسفانه سایتشان با استفاده از پورتال‌ها مانند پرتال رایگانphpnuke می‌شود- نخواهد داشت.

 

جدیدترین ارسال ها

بالا