بخاطر این تاخیر عذرخواهی میکنم.
یه چند روزی نمیتونستم درست و حسابی به انجمن سر بزنم.
در مورد گفته ی دوستتون باید بگم که منم تقریبا تاییدش میکنم و علتش رو بصورت مفصل در زیر براتون توضیح میدم.
قبل از هر چیز بهتره بدونیم اصلا چه فرقی بین تصاویر 8 بیت و 16 بیت وجود داره به همین خاطر اصلا باید بدونیم تعریف
این بیت در فتوشاپ چی هست و چه کاربردی داره؟
این بحث یکمی پیچیده ست پس با دقت بخونیدش تا متوجه موضوع بشید.
تصاویر در فتوشاپ میتونن 1 ، 8 ، 16 یا 32 بیتی باشن. البته این به معنا نیست که تصاویر 2 یا 4 بیتی وجود ندارن.
تصاویر 1 بیتی در واقع فقط از 2 رنگ تشکیل شدن و فرمول به دست آوردن تعداد رنگهای تصاویر 1 بیتی عبارتست از
2 به توان 1 یا همون 2×1 که مساوی با 2 میشه. در واقع تصاویر 1 بیتی فقط از 2 رنگ مشکی و سفید تشکیل میشن.
تصاویر 2 بیتی عبارتند از تصاویری شامل 2 به توان 2 رنگ. یا در واقع 2×2 رنگ که مساوی 4 رنگ میشن.
همینطور تصاویر 4 بیتی که شامل 2 به توان 4 یا همون 2×2×2×2 رنگ یا همون 16 رنگ میشن.
با توجه به موضوعی که بالا گفتم در واقع یک تصویر 8 بیتی شامل 2 به توان 8 رنگ میشه.
یا در واقع شامل 2×2×2×2×2×2×2×2 رنگ یا همون 256 رنگ میشه.
حالا لازمه این موضوع رو بگم که کلیه ی تصاویری که ما میبینیم از 3 رنگ اولیه ی قرمز (R) سبز (G) آبی (B) تشکیل شدن.
شاید براتون سوال باشه که مگه میشه یک تصویر با این همه رنگ مختلف فقط از این 3 تا رنگ تشکیل بشه؟!
جواب اینه که کلیه ی رنگهایی که ما بصورت دیجیتالی میبینم یا مستقیما از ترکیب این 3 رنگ ساخته میشن یا از ترکیب سایه های
اونها. هر کدوم از این 3 رنگ خودشون شامل 2 به توان 8 یا همون 256 سایه هستن. پس در واقع در یک تصویر دیجیتالی ما میتونیم 256×256×256 رنگ
یا تقریبا 16.8 میلیون رنگ داشته باشیم!
جالب اینجاست که چشم انسان در بهترین حالت ممکن قادر نیست بیشتر از یکی 2 میلیون رنگ رو تشخیص بده!
پس متوجه میشیم که در یک تصویر 8 بیتی بطور ماکزیمم فقط 16.8 میلیون رنگ قادر به نمایش هست.
اما در حالتی که شما یک تصویر 16 بیتی داشته باشید در واقع میتونید برای هر یک از 3 رنگ RGB به میزان 2 به توان 16 سایه ی مختلف
یا در واقع 65536 سایه داشته باشید! که با یک حساب ساده متوجه میشیم که یک تصویر در حالت 16 بیتی میتونه به میزان
65536 × 65536 × 65536 رنگ یا تقریبا 281 تیریلیون رنگ داشته باشه!!!
حالا سوال اینجاست که ما قبلا گفتیم که چشم انسان بیشتر از یکی 2 میلیون رنگ رو نمیتونه تشخیص بده.
پس اصلا چه نیازی به وجود حالتهای 16 و حتی 32 بیتی هست؟!
جواب اینه که هر چقدر میزان بیت یا بطور صحیح تر ، عمق عکس بیشتر بشه ، اون عکس طبیعتا از تعداد سایه ها (Shades) بیشتری
پشتیبانی میکنه و این موضوع باعث میشه که رنگها بصورت روان تر و بهتر به هم تبدیل بشن. این تبدیل رنگ رو در فتوشاپ اصطلاحا به
اسم گرادیانت میشناسیم. اگر دقت کرده باشید یک گرادیانت از تبدیل یک رنگ به رنگ دیگه تشکیل شده. هر چقدر میزان عمق عکس
بیشتر باشه این تبدیل روان تر و بهتر ایجاد میشه.
مثلا عکس اول یک تصویر با عمق رنگ 8 بیت رو نشون میده و عکس دوم همون تصویر با عمق رنگ 16 بیت رو.
میبینید که در تصویر دوم رنگ مشکی چقدر روان تر به رنگ سفید تبدیل شده.
حالا چه نتیجه ای میشه از این موضوع گرفت؟
نتیجه این میشه که اگر شما در ابتدا برای تصویرتون عمق رنگ 8 بیت رو انتخاب کنید ، میزان رنگهایی که اون داکیومنت قابل به نمایش
و ذخیره سازی هست حدود 16.8 میلیون رنگ خواهد بود.
اما اگر اون داکیومنت رو با عمق 16 بیت ایجاد کنید ، قادر به نمایش و ذخیره سازی 281 تیریلیون رنگ خواهد بود!
پس طبیعیه که حالت دوم تعداد رنگ بیشتر و در واقع تعداد ترکیبهای بیشتری از رنگهای اولیه یا RGB رو میتونه ساپورت کنه.
اما سوال اصلی که من بخاطرش در ابتدای توضیحاتم گفتم که حرف دوستتون رو
تقریبا قبول دارم اینجاست که ، مگه شما چه تعداد
ترکیب رنگ میخواید درست کنید که نیاز به عمق 16 بیت داشته باشید؟
و مورد آخری هم که باید اشاره کنم اینه که اگر احیانا از عمق 16 بیت برای کارهاتون استفاده کردید دقت کنید که تصویر رو با فرمت
JPG ذخیره نکنید. چون فرمت JPG فقط قادر به ذخیره ی تصویر با عمق 8 بیت هست و حتی اگر داکیومنت اولیه ی شما هم 16 یا 32 بیت
بوده باشه ، باز هم با عمق رنگ 8 بیت ذخیره میشه.
به همین خاطر سعی کنید کارهای با عمق رنگ 16 بیت رو بصورت فایل PSD به چاپخونه تحویل بدید.
موفق باشید.