سی و چهارمین دور از مسابقات برنامه‌نویسی برگزار شد: ایران در مکان سی و ششم

PhonieX

مدیر انجمن <A href="forum.majidonline.com/forums/6


سی و چهارمین دور از مسابقات برنامه‌نویسی یا همان ACM، امسال نیز همچون سال‌های گذشته برگزار شد.

به گزارش دنیای اقتصاد دور نهایی این مسابقات یکم تا ششم فوریه و با حضور 103 تیم از کشورهای مختلف جهان در دانشگاه‌ هاربین چین برگزار شد. در این دور از مسابقات تیم ایران برعکس سال‌های گذشته که حداقل در میان پانزده تیم اول قرار داشت، نتوانست جایگاهی بهتر از سی و ششم را کسب کند. هرچند مسوولان تیم‌های ایرانی شرکت‌کننده در این مسابقات نیز از نتایج راضی نیستند؛ اما آنچه به گفته آن‌ها در این بین ارزشمند است حضور در میان 103 دانشگاه برتر جهان و شرکت در یک مسابقه بین‌المللی بزرگ است.
سیر نزولی رتبه
مسابقات جهاني برنامه‌نويسي (ACM) كه هر سال يك بار در كشورهاي مختلف برگزار مي‌شود، مسابقه‌اي است كه در آن دانشجويان شركت‌كننده در قالب گروه‌ها و تيم‌هاي سه نفره و با حضور يك سرپرست به رقابت مي‌پردازند، در اين رقابت دانشجويان با استفاده از يك دستگاه كامپيوتر به حل مساله‌هاي دشوار مي‌پردازند، دانشجوياني كه بتوانند اين مسائل را در حداقل زمان ممكن حل كنند، به عنوان برنده مسابقه معرفي مي‌شوند. حداكثر زمان براي حل مسائل 5 ساعت در نظر گرفته شده است. همچنين مسائل مطرح شده در اين مسابقات به زبان انگليسي ارائه مي‌شود. در اين مسابقه به ازاي هر سوالي كه توسط دانشجويان پاسخ داده شود بادكنكي به رنگ مشخص داده می‌شود.
محيط برگزاري مسابقات نرم‌افزار PC2 است كه در محيط شبكه‌هاي اختصاصي مسابقات، ارتباط بين كليه تيم‌ها، داوران و مسوولان برگزاري مسابقات و تابلوهاي نمايش نتايج، ارتباط برقرار مي‌كند. اين نرم‌افزار استاندارد مسابقات جهاني است و تيم‌‌هاي شركت‌كننده در مسابقه جهاني نيز در چنين محيطي به رقابت مي‌پردازند.
یحیی تابش، رییس مرکز محاسبات دانشگاه شریف و از مدیران اجرایی مسابقه برنامه‌نویسی دانشجویی ACM در توضیح این مسابقه علمی می‌گوید: «این مسابقه یکی از معتبرترین مسابقات علوم کامپیوتری دنیا است و جوایزی که به برگزیدگان این مسابقه تعلق می‌گیرد، همانند جوایز نوبل در دیگر حوزه‌ها است. این مسابقه 34 دوره برگزار شده که در حال حاضر سیر رشد و تکامل خود را طی می‌کند.» به گفته تابش این مسابقه به دو بخش مقدماتی و نهایی تقسیم می‌شود که بخش مقدماتی آن در نواحی مختلف دنیا برگزار و تیم‌های دانشگاهی در منطقه‌های مختلف در آن شرکت می‌کنند. مرحله مقدماتی مسابقات ACM با حضور 2 هزار نفر برگزار شد که در نهایت 103 تیم به مرحله نهایی راه پیدا کردند. در این دور سه تیم دانشگاهی با در اختیار داشتن یک کامپیوتر باید چندین مساله را حل کنند. تابش در توضیح نوع این مسائل می‌گوید: «این مسائل مربوط به ایده‌های صنعتی، توسعه‌ای و تکنولوژیکی است و به نوعی یک ایده کاربردی که منجر به طراحی یک الگوریتم و در نهایت نیز پیاده‌سازی آن می‌شود.»
وی در ادامه در خصوص حضور تیم‌های ایرانی در این مسابقات می‌افزاید: «دانشگاه شریف به مدت 11 سال متولی و برگزار‌کننده این مسابقه در سطح منطقه بوده که در آن بیش از 100 تیم دانشگاهی داخلی شرکت کرده‌‌اند؛ ولی حضور تیم‌های منطقه‌ای در آن بسیار کم بوده؛ چراکه متاسفانه آن‌ها اهمیت و استقبال لازم را به این نوع مسابقه ندارند.» تابش در خصوص رتبه پایین ایران در میان دیگر تیم‌ها مطرح جهان نیز این گونه توضیح می‌دهد که تیم امیرکبیر و تیم شریف در این دور توانست از میان 12 سوال ارائه شده تنها 4 سوال را به طور کامل جواب دهد و دو سوال را نیز به صورت ناقص تمام کرد و همین امر باعث کسب رتبه 36 برای ایران شد.



25-02.JPG


هرچند این نتیجه یکی از ضعیف‌ترین نتیجه‌ها طی چند سال گذشته است؛ اما بنا بر اظهارات تابش، همیشه نتیجه نمی‌تواند ملاک قرار بگیرد. وی در ادامه می‌افزاید: «حضور در یک مسابقه بین‌المللی و قرار گرفتن در میان 103 تیم برگزیده نیز می‌تواند بسیار ارزشمند باشد. گذشته از این حضور و رقابتی که بین شرکت‌كنندگان رخ می‌دهد، برگزاری این مسابقه اهمیت‌های دیگر نیز برای تیم‌های شرکت‌کننده از جمله ایران دارد.
به عنوان مثال در کنار این مسابقه سمینارهای تخصصی برگزار می‌شود که بسیار مفید و آموزنده است و باعث می‌شود که با تکنولوژی‌های روز دنیا بیشتر آشنا و از مسیر پیشرفت تکنولوژی نیز مطلع شویم.
همچنین این مسابقه باعث نوعی یادگیری رقابتی می‌شود، یعنی برای شرکت در این مسابقه دانشجویان مطالبی را یاد می‌گیرند که در هیچ جایی آن را آموزش نمی‌دهند.»
بی‌توجهي بخش دولتی
بنا بر اظهارات شرکت‌کنندگان در مسابقه ACM، دولت ایران برعکس دیگر کشورهای پیشرفته جهان آنچنان که باید به ترغیب و تربیت افراد برای شرکت در این گونه مسابقات رغبت نشان نمی‌دهد.
رییس مرکز محاسبات دانشگاه شریف در خصوص همکاری‌های دولت به شرکت کنندگان در این مسابقه می‌گوید: «در کشورهای پیشرفته دنیا برای این مسابقه بسیار اهمیت قائل هستند، بنابراین برای رشد و تربیت افراد از مقطع دبیرستان شروع به فعالیت می‌کنند و به همین بهانه دست به توسعه منابع انسانی در حوزه آی‌تی خود می‌زنند؛ اما در ایران کاملا برعکس است.
حتی از طرف نهادهای دولتی به تیم‌های دانشگاهی هم کمک چندانی نمی‌شود و اگر شرکت‌های خصوصی همچون همکاران سیستم ما را برای شرکت در این مسابقات همیاری نمی‌کردند، مشخص نبود که ما بتوانیم در این مسابقه بین‌المللی شرکت کنیم یا خیر». وی در ادامه می‌افزاید: «ما از دو سال گذشته با توجه به مشکلات فراوان توانستیم بین چند دبیرستان کشور مسابقاتی مشابه مسابقه ACM‌ برگزار کنیم و با دادن مسائل کاربردی سعی در آشنا کردن آن‌ها با این مسابقه و محیط آن داشتیم؛ اما مطمئن نیستیم که با شرایط موجود و کمبود‌هایی که وجود دارد می‌توانیم به کار خود ادامه بدهیم.»‌
بنا بر اظهارات تابش، برای کسب مقام و موفقیت در این مسابقه بین‌المللی احتیاج به حمایت‌های بخش دولتی و خصوصی است و باید دولت از مراحل قبل دانشگاه مجموعه فعالیت‌هایی را برای آشنایی دانش‌آموزان علاقه‌مند به علوم کامپیوتر انجام دهد.
در واقع دولت با قرار دادن آن‌ها در مسیر یادگیری دست به توسعه آی‌تی و توسعه منابع نیروی انسانی در این حوزه بزند تا در نتیجه برنامه‌نویسان کامپیوتری ماهری را وارد بازار کار کند.






منبع
 

جدیدترین ارسال ها

بالا