سوالات: تاپیک بهینه سازی موتور جستجو (seo)

تاپیک سوالات: بهینه سازی موتور جستجو (seo)

بنام خدا
قصد داریم با ایجاد این تاپیک شما را با موتورهای جستجو، ترفند های بهینه سازی و دیگر مسائلی که در زمینه seo میباشد آشنا کنیم.
توجه نمائید که: 1- رعایت قوانین تاپیک الزامی است. 2- سوالات شما باعث رشد تاپیک می شود.

قابل توجه کاربران عزیز:
1- سوالات باید در زمینه مشخص شده باشند.
2- از ایجاد هرگونه اسپام (تشکر، نقل قول) جلوگیری نمائید.
3- این تاپیک محلی مناسب برای تبلیغات شما نمی باشد.
4- از سوالات تکراری پرهیز نمائید.
5- برای تشکر از نویسنده تنها روی تشکر کلیک نمائید.

به امید بهینه سازی برتر
 
آخرین ویرایش:
ایجاد و بروز نگه داشتن یک نقشه سایت

ایجاد و بروز نگه داشتن یک نقشه برای وب سایتتون می تونه نقش مفیدی رو برای افزایش آمار از گوگل و رنک شما داشته باشه.
روبات گوگل و دیگر روبات ها همیشه قبل از هرکاری سایت شما رو جستجو می کند تا ببیند آیا شما از نقشه سایت (site map) استفاده می کنید یا نه!
روبات ها طوری برنامه ریزی شدند که برای هر سایت حداقل 1 دقیقه و حد اکثر 5 دقیقه زمان کنار بگذارند.
حالا اگر سایت شما دارای قالبی سنگین و پر محتوا باشه، حتما روبات نمی تونه توی اون محدوده زمانی که مشخص شده، صفحات سایت شما رو ایندکس کنه.
خوب حالا برای کمک به وب سایت داران یک برنامه site map نوشته شده که به شما کمک می کنه تا بهتر و زودتر صفحات سایتتون ایندکس بشه.
پس سعی کنید برای وب سایتتون از یک نقشه استفاده کنید.

توجه: نگران نباشید اگر سیستم شما دارای این بخش نیست. چون سایت های فراوانی هستند که می توانند برای سایت شما یک نقشه ایجاد کنند. مانند: www.xml-sitemaps.com که یکی از بهترین سایت ها میباشد.
 
ساخت یک robots.txt

گوگل به کسانی که هاست دارند و روی هاستشون سیستمی نصب کردند، گفته که حتما برای وب سایت خودتون یک robots.txt داشته باشید.
توسط این فایل بسیار کم حجم که ساخت آن هم به دست خودتان هست، می توانید به روبات ها بگوئید که:
1- چه آدرسی رو ایندکس کنه یا نه
2- یا روباتی رو به طور کامل برای ایندکس کردن صفحات وب سایت شما منع کنید.
3- زمان ورود روبات ها رو تنظیم کنید.
4- و ...

توجه: در فایل robots.txt فایل ها یا فولدر های امنیتی (ادمین، کانفیگ و ...) را قرار ندهید.

تنظیم درست این فایل موجب بهبود رنک شما در گوگل و یا در دیگر موتور های جستو می شود.

روش ساخت robots.txt
1- یک فایل تکست با نام robots ایجاد کنید.
2- در آن فایل ها و یا فولدر هایی که می خواهید روبات ها بیشتر روی آنها متمرکز شوند را با این کد (برای مثال):
Allow: /index.php/​
3- و فایل هایی که می خواهید روبات ها از ایندکس کردن ان ها صرف نظر کند (برای مثال):
Disallow: /index.php/​

اگر شما نمی دانید درون این فایل چه چیزی قرار دهید بهتر است از سایت هایی مشابه www.seochat.com/seo-tools/robots-generator/ استفاده کنید.
 
چگونه وب سایتی سالم داشته باشیم؟

خوب خودتون خوب می دونید سایتی که با دوز و کلک بالا نیاد برترین سایت از نظر کاربران و موتور های جستجو به حساب میاد.
گوگل هم پیشنهاد کرده که بگذارید رتبه شما به روال خودش بالا بره. اگر از چیزی استفاده کنید که رنک شما و یا آمارتون از گوگل رو افزایش میده، مطمئن باشید که گوگل شما رو شناسایی و از لیستش حذف می کنه بعد دیگه راهی برای جبران باقی نمی مونه.
من پیشنهاد می کنم بجای اینکه دنبال ترفند برای افزایش رنک یا آمار باشید، برید و مقاله های گوگل رو مطالعه کنید تا بدونید که سایتی سالم یعنی چی!

در زیر براتون چند مطلب درباره چگونگی داشتن وب سایتی سالم آورده ام:
1- هرگز متنی یا چیزی رو از گوگل توسط ترفند های مخفی سازی مخفی نکنید.
2- استفاده از متا تگ ها. مانند متا تگ کلمات کلیدی و ...
3- بهینه سازی مطالب سایت واقعا مفید هست در افزایش امار از گوگل. منظور از بهینه سازی مطالب این است که مطالبی که دارای محبوبیت هستند را به صفحه اول وب سایتتون انتقال دهید.
4- انتخاب درست عنوان سایت واقعا مفید هست. بعضی جاها ذکر شده که استفاده از کلمات کلیدی در عنوان سایت می تونه آمارتون رو افزایش بده. این ترفند جز زشتی چیزی نداره. شما باید در عنوانتون اول آدرس سایتتون رو وارد کنید و بعد با استفاده از یک "-" توضیح مختصری از موضوع سایتتون دهید . برای مثال:​
MajidOnline.com – The Most Powerful Graphic Site​
5- انتخاب صحیح کلمات کلیدی و توضیح مختصر در مورد وب سایتتون واقعا مفیده. (هرچی بگم کم گفتم!)​
6- انتخاب قالبی مناسب وب سایتتون و سبک می تونه توی ایندکس شدن سریع صفحات کمکتون کنه.​
7- پارک کردن یک دامین دیگر. اگر نام دامین شما بر فرض majidonline.com هست، باید بعد از دو سال یک دامین دیگه با پسوند متفاوت majidonline.info ثبت کنید و آن را به دامین اولی وصل کنید. (این بخش رو خود گوگل بهش خیلی تأکید کرده.!)​
8- و ...​
 
چگونه سایتی جذاب داشته باشیم؟

تابحال شده با خودتون فکر کنید که ایا سایت من برای کاربرانم جذاب هست یا نه؟
خوب پس فکر کنید همین الان. چون این یکی از مسائلی مهمی هست در زمینه seo البته با این تفاوت که رنک شما رو مستقیم افزایش نمیده.
جذابیت برای کاربران به دو دسته تقسیم میشه:
1- زیبایی
2- محتوا

1- زیبایی: اگر سایت شما زیبایی داشته باشه، مطمئن باشید که کاربر از ورودش به سایت شما احساس خرسندی می کنه.
توجه: هرگز دنبال قالب هایی با رنگ تیره و سنگین نباشید.
2- محتوا: محتوا واقعا خیلی مؤثر هست. هم برای جذب کاربر و هم جذب روبات گوگل. میخوام چیزی رو توضیح بدم که حدود 5 خط میشه برای همین اون رو نمی نویسم اما بجاش براتون یک ضرب و المثل می گم که تمام اون جملات من رو در بر داره. { هرچه برای خود می خواهی برای دیگران هم بخواه }
 
تبادل لینک از دیدگاه گوگل

تبادل لینک در افزایش رنک خیلی مؤثر هست. اما نه تبادل با هر سایتی که دوست دارید یا آمارش بالاست!
در تبادل لینک سعی کنید فقط به رنک فکر تا آمار. زیرا تبادل لینک تنها رنک شما رو بالا میبرد.
سعی کنید تبادل هاتون با سایت هایی باشد که موضوع سایت شما رو دارند.
مثلا اگر سایت شما موضوعش نرم افزار هست با سایت هایی که موضوع آنها هم نرم افزار هست تبادل کنید.
البته این اجباری نیست. شما با این کار در اصل سه کار انجام می دهید.
1- از تجمع زیاد لینک در سایتتون جلوگیری می کنید.
2- موضوع سایتتون رو بهم نمی زنید.
3- لینکدونی معروف تری می تونید داشته باشید. یعنی کاربر میدونه که اینها سایت های نرم افزاری هستند و بر روی لینک ها کلیک می کند و یک امار از سایت شما برای سایت مقابل حساب میشه.

گوگل میگه که: روبات گوگل دارای چندین موضوع می باشد که هر سایت رو نسبت به: 1- عنوانش 2- توضیح مختصرش 3- کلمات کلیدیش 4- لینک هایی قرارداده شده. را موضوع بندی می کند.
اگر شما میخواهید سایتی جذاب تر و پر بازدید تر داشته باشید. سعی کنید با سایت هایی که موضوع آنها همانند موضوع سایت شماست تبادل لینک کنید. زیرا روبات گوگل وقتی به سایت شما میآید و لینک یک سایت دیگر را مشاهده می کند، بلافاصله به سایت مورد نظر رفته و همچنین اون سایت رو هم جستجو می کنه که ببیند: 1- ایا این یک تبادل لینک هست یا نه؟ 2- موضوع سایت مورد نظر چیست تا اون سایت رو داخل موضوع مناسب قرار بده.

قابل توجه خواننده: ای شمایی که سایت دارید. فکر نکنید که ادمین سایت هستید. شما هم یکی از کاربران به حساب میاید. حالا اگه خودتون وقتی داخل سایتی درهم برهم میرید چه حسی پیدا می کنید؟ همین حس رو من نوعی که کاربر اینترنتی هستنم پیدا می کنم.

حرفی ار خودم: سعی نکنید که آمارتون رو افزایش بدید. سعی کنید تا برترین باشید!
 
بهینه سازی عنوان صفحات وب سایت

یکی از مهم ترین بخش های یک صفحه عنوان آن صفحه می باشد , چرا که اولین قسمتی از یک صفحه وب است که هم موتورهای جستجوگر و هم کاربران به آن توجه می کنند و هم چنین آنرا به عنوان یک تیتر اصلی که محتویات داخلی صفحه بر اساس آن می باشد در نظر می گیرند.

( شاید با این مقدمه ساده به اهمیت عنوان یک صفحه پی برده باشید )

نکته مهمتر آن که , یکی از عناصر اصلی یک صفحه وب سایت که موتورهای جستجوگری هم چون گوگل و یاهو از آن برای موقعیت یابی صفحات استفاده می کنند , عنوان یک صفحه می باشد و بایستی به شکل مطلوبی با تعداد كمی از كلمات و یا اصطلاحات کلیدی بهینه سازی شود. تعداد دقیق كلمات كلیدی و موقعیتشان در عنوان بستگی به فاكتورهای بهینه سازی موتورهای جستجوگر دارد ( پس برای این که بتوانید یک عنوان بهینه برای صفحه وبتان در نظر بگیرید و موقعیت بالاتری را در موتورهای جستجو به دست آورید , حتما با یک متخصص بهینه سازی مشاوره نمایید.

به عنوان یک قاعده عمومی به دست آوردن موقعیتی بالاتر در نتایج جستجو با کلمات کلیدی کمتر بهتر از آن است که موقعیتی متوسط با بازه کلمات کلیدی بیشتری را بدست آوریم , یعنی آن که تمرکزمان را بیشتر متوجه کلمات کلیدی اصلی صفحه و یا وب سایتمان بکنیم . ( برای تجزیه و تحلیل کلمات کلیدی وب سایتتان می توانید با ما مشاوره کنید , چرا که همانطور که قبل هم گفته شد تمرکز بر روی کلمات کلیدی مهمتر ( اگر چه کم هم باشد ) نتایج بهتری را در پیش خواهید داشت )

تا بدین جا به اهمیت عنوان و آشنایی با چی و چگونه پر کردن عنوان پی بردیم , اما تمام این مواردی که در بالا بیان شد , فقط در ارتباط با موتورهای جستجو بود , در صورتی که کس دیگری مهمتر از موتور جستجو با عنوان برخورد دارد و آن هم کسی نیست جز کاربران یا بازدیدکننده های وب سایت شما.

● بازدیدکنندگان در بر خورد با عنوان

مانند تمام جنبه های طراحی وب سایت هیچ گاه نیازهای بازدیدكنندگانتان رافراموش نكنید. بعضی از كلمات كلیدی به تنهایی قابل استفاده در عنوان صفحه به منظور توصیف را ندارند و بازدیدکنندگان در برخورد با آنها مطلب خاصی را دریافت نمی کنند. آنچه كه شما در عنوان قرار می دهید , همان متن های جستجویی هستند که شما در هنگام جستجو در موتورهای جستجوگر به عنوان کلمات جستجو وارد می کنید, یعنی بازدیدکنندگان پس از جستجو , به اولین چیزی که در نتایج جستجو دقت می کند , عنوان آن نتیجه جستجو می باشد ( چرا که موتورهای جستجوگر هم از عنوان به عنوان یک فاکتور موقعیت یابی استفاده می کنند ) . اگر آن عنوان بازدیدكنندگان را جذب نكند , آنها بر روی نتایج دیگری ( و به احتمال زیاد وب سایتهای رقبایتان )کلیک خواهند كرد.

این دقیقاً همان علتی است كه عنوان این صفحه " آموزش بهینه سازی موتورجستجو و بهینه سازی عنوان " است و دقیقاً " بهینه سازی عنوان " نیست. چرا که در مورد اول ( آموزش بهینه سازی موتورجستجو و بهینه سازی عنوان ) به یك بازدیدكننده بالقوه می گوید كه این صفحه بخشی از یك آموزش بهینه سازی موتورجستجو است و ولی در مورد دوم ( بهینه سازی عنوان ) آن مطلب را نمی رساند.

منبع: آفتاب
 
اهمیت تبلیغات بصورت کلمه کلیدی برای افزایش رتبه

اول از همه بابت این عنوان بد عذز خواهی می کنم چون چیزی به ذهنم نیومد مجبور شدم این عنوان رو انتخاب کنم.

همه می دونیم که استفاده از کلمات کلیدی مناسب در سایت چقدر اهمیت دارد! اما خوب حالا بماند که بعضی ها درست استفاده نمی کنند.
استفاده از کلمات کلیدی در صفحات حد اقل 10 تا اما تا 100 هم موردی نداره، خیلی مؤثر در افزایش رتبه و امار هست. و اینم می دونید حتما که اگه دو کلمه کلیدی مجید آنلاین رو مقایسه کنیم:
مجید آنلاین مجید آنلاین
اون کلمه ای که بصورت بلد دراومده بیشتر در پیش گوگل ارزش داره تا اون کلمه ی اولی. دلیلش فقط بلد بودن، رنگی بودن، بزرگ بودن سایز کلمه و ... هست.

یک سری سیستم های تبلغاتی بصورت کلمات کلیدی هست که واقعا هم مفید هست و هم درآمدش عالی هست. یکی از این سایت ها کلیک سور نام دارد که اگه انگلیسیش رو جستجو کنید در گوگل لینک سایتش رو بهتون میده.
کار این سایت ها اینطوریه که به شما کدی میده و شما باید اون رو در جایی از قالبتون بگذارید. از اون پس به بعد هر کلمه کلیدی که در هر جا از سایتتون باشه بصورت لینک در میاد و بلد میشه.
این باعث میشه که گوگل بیشتر روی کلمات کلیدیتون تمرکز کنه تا دیگر جملات.
خلاصه براتون بگم که این تبلیغات خیلی بهتر از تبلیغات بنری و یا لینکی ایرانی یا خارجی هست! (البته قصد بدی از این حرف ندارم!!!)
 
تأثیر انتخاب كلمات کلیدی و خصیصه‌های دموگرافیك بر موفقیت جستجوی اینترنتی

● چکیده

هدف این تحقیق، تعیین تأثیر انتخاب كلید واژه‌ها و خصیصه‌های دموگرافیك بر موفقیت در جستجوی اینترنتی از طریق تحقیق تجربی می‌باشد. آزمایشی بر روی ۱۱۰۹ نفر انجام شد كه در سه قاره و در ۴۶ مؤسسه آموزش عالی پراكنده بودند. روابط متنوعی در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفت كه عبارت بودند از روابط بین: تعداد كلید واژه‌های بكار رفته، سن، نژاد، جنسیت و میزان موفقیت در جستجو. نتایج ثابت كرد كه سه مورد اول تأثیر قابل توجهی بر موفقیت در جستجو دارند در حالی كه تأثیر جنسیت جزئی است.

بشر برای قرنها درگیر ذخیره سازی داده‌ها و اطلاعات بوده است. بازیابی مؤثر اطلاعات مرتبط در مدت زمانی كوتاه، همیشه یک مساله معمول تجربه شده در این حوزه به شمار می رفته است. هدف این مقاله گزارش از یك مطالعه ادبی و یك تحقیق تجربی در زمینه بازیابی اطلاعات مرتبط از اینترنت می‌باشد.

فعالیت در زمینه ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات حدوداً از اوایل هزاره سوم قبل از میلاد شروع شده است. سومریها به عنوان اولین مردمی بودند كه با هدف كمك به طبقات مختلف اجتماعی برای كاركرد بهتر، شروع به ذخیره سازی و رده‌بندی مواد نوشتاری در مجموعه كتابخانه‌ها كردند. فعالیتهای روزانه و ادبیات بر روی الواح گلی ثبت و در مناطق بخصوص نگهداری می شدند. این مدارک تنها دارای برچسبی بودند كه شامل كلمه آغازین سند بود و این تنها روش نمایه سازی اسناد محسوب می شد. تهیه فیزیكی این برچسب‌های گلی، به عنوان یكی از اولین تكنولوژی‌ها به سمت پایه‌گذاری نمایه سازی محسوب می شود. این كتابخانه‌ها در فقدان ابزارهای تكنولوژیكی پیشرفته كه بازیابی اطلاعات را ممكن سازد، بیشتر شبیه به مجموعه‌هایی از اسناد برچسب زده بودند.

نمایه سازی و رده بندی ساده نسخ خطی، در طی قرون وسطی انجام می شد. در نتیجه طرحهای كدگذاری و كلیدهای الفبایی که مورد استفاده قرار می گرفت، نمایه سازانی که درگیر این كارها بودند، نشئه هایی از تصوف آنها را فرا گرفته بود. فهرست‌نویسی در قرون وسطی با به کارگیری فهرستبرگه‌های دستنویس شروع شد.

عصر كامپیوترهای ابرقدرت امروزی كه از طریق فهرست‌های مقلوب و جستجوهای خطی ایجاد شده‌اند، ثابت كرده‌ است كه برای قدرت بخشیدن به ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات، بسیار به تكنولوژی محتاجیم. این تكنولوژی كه قدرتش رو به افزایش است، بر مكانیسم های جستجو فشارهای اقتصادی وارد می‌آورد و حالا هر مشخصه و ویژگی مدرک می‌تواند با یك پرسش در جستجو مطابقت داده شود. در حقیقت، هم اكنون هیچ مانع تكنیكی وجود ندارد كه یك نمایه را از اینكه شامل هر ویژگی از یك سند مشخص باشد، محروم كند. یك مثال اولیه از این مورد، فهرست های انجیل است. از قبیل فهرست كامل استرانگ[۱] كه برای اولین بار در سال ۱۸۹۰ منتشر شد.

● پیشینه پژوهش

تحقیقات زیادی در زمینه بازیابی اطلاعات بطور عام و بازیابی اطلاعات از اینترنت بصورت خاص، انجام شده است. بعضی از این تحقیقات در اینجا مقایسه و مرور شده‌اند.

● كارهای اولیه

ایده‌آل ترین نمایش یك سند این است كه آن را نمایه سازی كنیم، اما فقدان اولیه مدارک و محدودیتهای بعدی ابزارهای تكنولوژیكی (مانند فضای ذخیره)، دستیابی به این ایده‌آل را غیرممكن می ساخت. در اواخر دهه ۱۹۵۰ و دهه ۱۹۶۰ میلادی، استفاده از نام نویسنده در ناحیه نمایش محتوای سند، كار برجسته‌ای بود. سیستم بحث‌ برانگیز تکواژه ای، در بریتانیا و آمریكا علایق را برانگیخت و منجر به آزمایشهای كرنفیلد[۲] شد كه توسط كلوردون[۳]، كین[۴]، رابرتسون[۵] و تونتا[۶] مورد بحث قرار گرفت.(۱۹۹۶)

در این سیستم، اسناد از طریق یك اصطلاح مفرد كه از عنوان سند یا چكیده آن استخراج می‌شد، نمایه سازی می‌شدند. بعد از یك سری آزمایش‌های برنامه‌‌ریزی شده، نتایج سیستم تکواژه ای با روشهای نمایه سازی سنتی‌تر كه مورد استفاده بودند، مقایسه شدند. این مقایسه ظاهراً به دلیل عدم توافق در مورد قضاوت صحیح از نتایج آزمایش، شکست خورد و مباحث در این مورد بی نتیجه ماند. یك گروه از آزمایش كنندگان ادعا كردند كه سیستم تکواژه ای خوب عمل می کرد در حالی كه دیگران كاملاً مخالف این ادعا بودند.(الیس[۷]، ۱۹۹۶)

سری واقعی آزمایشات در کالج ایرونتیک[۸] در کرانفیلد انگلستان انجام شدند. مقایسه علمی دیگری در این زمان بین سیستم تکواژه ای و نمونه اصلاح شده رده‌بندی دهدهی جهانی صورت گرفت. مجموعه ای از دویست سند در مورد دانش فضانوردی استخراج شده و به عنوان مجموعه اصلی مدارک به کار گرفته شدند. سپس از میان آنها، چهل مدرک استخراج شده و برای ایجاد چهل تقاضای ساختگی بکار رفتند. فرضیه این بود كه اگر سؤال شماره یك مطرح شود، سند شماره یك باید به عنوان مرتبط‌ ترین سند از مجموعه دویست سند برگزیده شود. اگرچه محدودیت های کاملا اجتناب ناپذیری در تحقیق مشهود بود، این تحقیق تأثیرگذاری سیستم تکواژه ای را فراتر از رده‌بندی دهدهی جهانی اثبات كرد.(همان)

این آزمایش با آزمایش كرنفیلد۱[۹] دنبال شد كه شامل مقایسه‌ای میان چهار سیستم نمایه سازی متفاوت بود. در این آزمایش، از مجموعه‌ای شامل هجده هزار سند اصلی استفاده شد که تمام این مدارک، با هر چهار روش نمایه سازی شدند. با استفاده از همان روشی كه در آزمایش قبلی بكار رفته بود، هزار و دویست تقاضا بر اساس این اسناد، طرح شد. تحقیقاتی انجام شد و موفقیت یا شكست برای هر كدام، بررسی و ذكر گردید. اجرای چهار سیستم نمایه سازی، تقریبا با سطح موفقیتی بین ۸/۷۳ تا ۸۲ درصد انجام شد. دوباره این موضوع به اثبات رسید که سیستم تکواژه ای در مقایسه با سیستم های سنتی تر مرسوم، در یک سطح کارایی قرار دارد. بسیاری نویسندگان انتقادات گسترده‌ای در مقابل آزمایش كرانفیلد۱ مطرح كردند كه اكثر آنها از عقیده بکارگیری اسناد در طرح سوالات ساختگی، نشأت می‌گرفت.(همانجا)

بعداً آزمایشهای دیگری كه كرانفیلد۲[۱۰] نامیده می‌شد نیز انجام شد. این سری بررسی ها به جای اینکه تنها یک آزمایش از سیستم های نمایه سازی باشد، مبتنی بر طرح ها و زبانهای متفاوت نمایه سازی بود. بطور كلی ۲۱۱ سؤال تحقیقاتی از نویسندگان اصلی هر سند (از بین ۱۴۰۰ سند نمونه) پرسیده شد. بنابراین میزان تأثیر این آزمایش در مقایسه با كرانفیلد۱ بطور واضحی مرتبط بود. این آزمایش ثابت كرد كه زبانهای نمایه سازی تکواژه ای بهترین كارایی را دارند و جامعیت و مانعیت با هم دارای رابطه معکوس هستند.(همان)

دو تحقیق دیگر توسط تونتا[۱۱] انجام شد كه مطالعه سیستم بازیابی تمام متن بلیر و مارون[۱۲] و دیگری پروژه رده‌بندی دهدهی دیویی پیوسته ماركی و دمیر[۱۳] بودند. بلیر و مارون در مطالعاتشان از مانعیت و جامعیت به عنوان معیارهای عملكردی در مورد یک پایگاه اطلاعاتی چهل هزار سندی و بر اساس ۵۱ سؤال از دو حقوقدان، استفاده كردند. آنها ثابت كردند كه اشكالات مربوط به جامعیت بیشتر از آنچه كه مورد انتظار بود رخ داده و اینكه نسبت متوسط مانعیت و جامعیت به ترتیب ۷۹درصد و ۲۰درصد بود.

ماركی و دمیر نظام دهدهی دیویی را به عنوان ابزاری در جستجوی پیوسته به کار گرفتند و مشاهده کردند كه هیچ رابطه‌ای میان مانعیت جستجوهای پیوسته و رضایت جستجو کنندگان مشاهده نشد. آزمایشاتی كه در طول این پروژه تحقیقاتی انجام شد، موضوع به کارگیری تکواژه به عنوان كلید جستجو را دوباره تداعی خواهد كرد، که بواسطه آن، مقایسه‌های جالبی با سیستم تکواژه ای که قبلا بحث شد، فراهم خواهد آمد.

● جستجوی اینترنتی

فیدل[۱۴](۱۹۹۹) و دیگران آزمایشی را برای تحلیل رفتار جستجوی اینترنتی دانش‌آموزان دبیرستانی در زمانی كه به دنبال یافتن اطلاعات برای تكالیف خود بودند، انجام دادند. گفتگوهای شركت كنندگان همانطور كه مشغول جستجو بودند ضبط شد و به عنوان شواهدی برای یافته‌های بعدی بكار رفت. آنها دریافتند كه جستجوگران بطور عام از نتایجشان راضی بودند اما از پاسخ‌دهی كند شكایت داشتند.

مطالعه دیگری توسط هیرش[۱۵](۱۹۹۴) برای كشف میزان ارتباط استراتژی‌های جستجوی بكار رفته توسط دانش آموزان مدارس ابتدایی در حالیكه در جستجوی اطلاعات هستند، انجام شد. او دریافت كه جستجوکنندگان علاقه كمی به اعتبار مطالب یافت شده نشان می‌دهند و وقت زیادی را صرف یافتن تصاویر می‌کنند. بیشتر جستجوگران هم نمی‌توانستند سؤالات جستجوی مؤثری بكار ببرند. آنها همچنین عبارتهای جستجو را غلط می‌نوشتند و از عملگرهای بولی نیز استفاده نمی‌كردند. این عدم توجه به اعتبار منابع اطلاعاتی، در مطالعات گریمز[۱۶] و بونینگ[۱۷](۲۰۰۱) هم مشاهده شد. آنها متوجه شدند که دانش آموزان از منابع اینترنتی تائید نشده، استفاده می کردند و اینکه انتظارات معلمان و استفاده های واقعی دانش آموزان از منابع اینترنتی، در عمل بسیار متفاوت از یکدیگر بود.

مارسلا[۱۸] و باكستر[۱۹](۱۹۹۹) آزمایشی بر روی نیازهای اطلاعاتی و رفتارهای اطلاع یابی در انگلستان داشتند. این مطالعه شامل تعداد زیادی از منابع الکترونیکی از جمله اینترنت بود. فقط درصد كمی از پاسخ دهندگان، كاربرد كامپیوتر در ماورای روشهای سنتی (كتابها، كتابخانه‌ها و دوستان) را برای برآوردن نیازهای اطلاعاتیشان ترجیح می‌دادند، در حالیكه درصد زیادی از آنها كتابخانه‌ را به عنوان منبع اطلاعاتی ترجیح می‌دادند.

لارج[۲۰] و بهشتی[۲۱](۲۰۰۰) با پنجاه دانش‌آموز مصاحبه كردند تا دریابند كه چگونه آنها در وب به دنبال اطلاعاتشان می‌گردند. آشنایی این دانش‌آموزان با استراتژی‌های بازیابی اطلاعات بعد از اینكه حداقل دو روش اساسی جستجو را فرا گرفتند، افزایش یافت .

رس[۲۲](۲۰۰۰) بررسی تجربی از محتوای موضوعی سؤالاتی كه برای موتور جستجو اکسایت[۲۳] بكار می‌رفت انجام داد. از آنجا که سه یا حتی چهار بعد برای طراحی رابطه میان محتوای موضوعی لازم بود، روشن شد که شباهت درون موضوعی به مجموعه پیچیده ای از ابعاد برای توصیف نیاز دارد.

به نظر می رسد که در اینجا الگویی وجود دارد که بواسطه آن، برخی جستجوگران به جواب می رسند و برخی دیگر جستجوی ناموفقی دارند. در هر حالت، هیچ گزارشی از بروز مشکلی اساسی در جستجوی آزاد یافت نشد.

● روشهای جستجو

در هر مرحله‌، جستجوی اطلاعات به یك روش شناسی ساختاری برای تضمین موفقیت جستجو نیاز دارد. حتی در گذشته که منابع الکترونیکی و اینترنتی اختراع نشده بود، انتخاب استراتژی های جستجو برای افراد، کار آسانی محسوب نمی شد.(لنکستر[۲۴]، ۱۹۷۸) از آنجائی كه متغیرهای فراوانی در امر جستجوی اطلاعات دخیل هستند، نمی‌توان به سادگی یک روش گام به گام را به عنوان متودولوژی جهت تضمین موفقیت جستجو، بیان کرد. با این وجود مارچیونینی[۲۵](۱۹۹۵) قدمهایی را در بازیابی اطلاعات ذكر می‌كند كه بین آنها روابط پیچیده‌ای وجود دارد:

▪ تعریف مسئله

▪ انتخاب منبع

▪ فرمول‌بندی سؤال

▪ اجرای سؤال

▪ آزمون نتایج

▪ استخراج اطلاعات

▪ انعكاس.

مطالعه اولیه‌ فیدل(۱۹۸۶) بر روی جستجوی كاربران برای بازیابی اطلاعات ذخیره شده الكترونیكی، با این عقیده شروع می‌شد كه كاربران روزی خودشان جستجو خواهند كرد. در نتیجه رواج اینترنت، جامعه اطلاعاتی یقینا به این مرحله رسیده و فرایند جستجوی اطلاعات سهل تر از گذشته شده است.

نویسنده مشابهی، مطالعه عمیقی در سال ۱۹۹۱ بر روی انتخاب كلیدواژه های جستجو توسط جستجوگران انجام داد كه نتایج آن در سه مقاله بیان شد. در ابتدا یك مطالعه نمونه با ۴۷ جستجوگر پیوسته حرفه‌ای انجام شد و ثابت كرد كه یك مدل رسمی رفتار جستجو می‌تواند حتی با تعداد كمی از جستجوکنندگان ایجاد شود.(همانجا)

در مقاله دوم، نتایج ثابت كرد كه جستجوکنندگان انتخاب كلیدواژه هایشان را بر اساس اصطلاح‌نامه و فهرست نامه‌ها پایه‌گذاری می‌كنند و اینكه جستجوهای پایگاههای اطلاعاتی چند رسانه‌ای، وجود اصطلاحنامه هایی با كیفیت عالی و تغییر دادن از زبانی به زبان دیگر را پیشنهاد می‌كند.(همانجا)

در مقاله سوم، تفاوت مهمی بین روش‌شناسی که جستجوکنندگان در هنگام جستجو از آن استفاده می کردند، مشاهده شد. جستجوکنندگان عملگرا تلاش می‌كنند كه بهترین استراتژی‌ جستجو را برای دستیابی به یك بازیابی دقیق به كار گیرند.این افراد در طول تعاملات خود، توانایی های سیستم را به حداکثر می رسانند اما فضای خاص درخواست جستجوی اصلی را فراموش نمی کنند. آنها همچنین ممكن است معنای خاص درخواست جستجوی اصلی را در تلاشی برای یافتن نتایجی بهتر، تغییر دهند.(فیدل، ۲۰۰۱)

نویسنده دیگری یك طرح تلفیقی را طراحی و امتحان كرد كه میزان موفقیت جستجوکنندگان را افزایش می‌داد. آن طرح با اجازه دادن به کاربر برای تمرکز کردن بر مفاهیم - درحالیکه مسائل فنی مربوط به یک برنامه، مانند یک عملگر، را رها می کند – قابل دستیابی بود.(ویدمن[۲۶]، ۲۰۰۱)

بر طبق مطالعه‌ای كه توسط كولتا[۲۷](۱۹۹۱) صورت گرفت، یك جستجوگر در طول جستجوی اطلاعات از شش مرحله با احساسات و افكار خاص كه مشخصه هر مرحله است، باید عبور کند:

▪ آشنایی

▪ انتخاب

▪ اكتشاف

▪ فرمول‌بندی

▪ گردآوری

▪ نمایش

الیور[۲۸] و الیور[۲۹](۱۹۹۷) ثابت كردند كه سطوح بالای یادگیری و اكتساب دانش در طول فعالیتهای جستجو زمانی محقق می شوند كه محتوا و هدف فعالیت شناخته شده باشد. ثابت شد كه درك اینكه یادگیری بطور اتوماتیك در طول جستجوی اطلاعات اتفاق می‌افتد، اشتباه است.

یك مطالعه تجربی توسط یوآن[۳۰](۱۹۹۷) برای بررسی تأثیر سطح تجربه جستجوکنندگان بر رفتار اطلاع یابی آنها انجام شد.

رفتار اطلاع یابی گروهی از دانشجویان حقوق در طول یك دوره یكساله نمایش داده شد. او دریافت كه تجربه جستجو بر جنبه‌هایی از رفتار آنها تأثیر داشت كه این جنبه‌ها عبارتنداز: افزایش تسلط و مجموعه خصیصه‌ها، الگوی كاربرد زبان، افزایش سرعت جستجو و تغییر جنبه‌های یادگیری. با این وجود مقدار تجربه تأثیر مثبتی بر تعداد اشتباهاتی كه روی می‌داد یا بر اصلاح آن اشتباهات نداشت.

لارج، تد[۳۱] و هارتلی[۳۲](۱۹۹۹) دو جنبه اساسی را برای موفقیت در بازیابی اطلاعات درست و دقیق در یك جستجوی پیوسته معرفی می‌كنند:

▪ تکنیک های خاص كردن جستجو زمانی كه یك جستجو پاسخهای فراوانی را ارائه می‌كند.

▪ تکنیک های عام كردن جستجو زمانی كه یك جستجو پاسخهای كم و یا هیچ پاسخ مرتبطی را ارائه نمی‌كند.

● عملگرها

تركیب موتورهای جستجو بسیار باهم متفاوتند و انواع زیادی از عملگرها وجود دارند كه تمركز بر سؤال جستجو را ممكن می‌سازند.

لنكستر به جستجوی زبان طبیعی اشاره می‌كند، جائی كه هیچ عملگری در یك ارجاع اولیه بكار نمی‌رود. بعضی از عملگرهای رایج‌تر و پیشرفته تر از قبیل جستجوی عبارت[۳۳] (با استفاده از نقل قولها)، عملگر مشمول کننده[۳۴] (+)، عملگر حذف کننده[۳۵] (-)، عملگرهای بولی[۳۶] (AND,OR,NOT)، عملگرهای همجواری[۳۷] (Near)، عملگر ریشه ای[۳۸] (*) و جستجوی میدانی[۳۹] (Domain, Title) هستند. این عملگرها توسط بسیاری از نویسندگان موردبحث قرار گرفته‌اند.

فرانتس[۴۰] و دیگران(۱۹۹۹) مدعی‌اند كه بیشتر سیستم‌های بازیابی، جستجوی بولی انجام می‌دهند. این نویسندگان نشان داده‌اند كه انتقاد از این سیستم بیشتر به روش تحقیق بكار رفته برمی‌گردد تا خود اصول بولی. در عین حال آنها اصول بولی و دیگر اصول جستجو را از نظر اهمیت یكسان در نظر می گیرند. توصیف كاملی از كاربرد عملگرهای بولی، هم در پایگاههای اطلاعاتی عمومی و هم در موتورهای جستجوی اینترنتی، در یك كتاب درباره جستجوی اطلاعات الکترونیکی آورده شده است.(لارج، تد و هارتلی)

هیرش دریافت كه در طول جستجوی اطلاعات در منابع الكترونیكی، بچه‌ها عموماً یا از عملگرهای بولی اصلاً استفاده نمی‌كند یا اینکه در حال كار، با مشكلات زیادی مواجه می‌شوند. در طی یک بررسی کارکردمدار[۴۱] مربوط به سال ۱۹۹۶، دو سیستم جستجوی پزشكی، یك سیستم سنتی بولی و یک سیستم زبان طبیعی، با هم مقایسه شدند. در استفاده از هر دو سیستم آموزش به کاربران داده شده بود، اما هیچ تفاوت مهمی در موفقیت این دو مشاهده نشد.

بطور خلاصه، یك مطالعه جدید ادعا دارد كه بیشتر مردم از اصطلاحات جستجو و سؤالات اصلاح شده كمتر استفاده می‌كنند، صفحات وب كمتری را مشاهده می‌كنند و به ندرت از عملگرهای جستجوی پیشرفته استفاده می‌كنند.(اسپینک[۴۲] و دیگران، ۲۰۰۱)

● فرمول‌بندی سؤال

بطور كلی، بهترین راه برای ساختن سوال جستجوی مناسب در طول یك جستجوی اینترنتی، برای نیمی از جستجوکنندگان مشخص نیست. یك راه عادی برای چنین جستجوکنندگانی این است كه یك یا چند كلمه پی‌درپی را در جعبه جستجو تایپ كنند، اما این روش در موتورهای جستجو نتایج متفاوتی را نشان می دهد. بعضی موتورهای جستجو یك عملگر (OR) بین كلمات اضافه می‌كنند (infoseek)، بعضی دیگر یك عملگر (And) مثل (Altavista, google) و بعضی ممكن است حتی آن را یك عبارت تلقی كنند مانند (Look smart). این سه روش مختلف نتایج كاملاً متفاوتی را بدست می‌دهند كه بیشتر از آنكه جستجوکننده را راهنمائی كند، او را سردرگم می‌كند. به عنوان مثال، یك جستجوی اینترنتی كه از پنج كلمه عادی با عملگر (And) بین آنها استفاده می‌كند، X پاسخ از یك پایگاه اطلاعاتی بازیابی می‌كند. همین جستجو با همان پنج كلمه و در همان پایگاه اطلاعاتی با استفاده از عملگر (OR) بین كلمات، y پاسخ بدست می‌دهد در حالیكه تعداد y پاسخ بسیار بیشتر از X پاسخ است.

از این مطلب مشخص شد كه بسیاری از كاربران فرمول‌بندی سؤال جستجو را مشكل تصور می کنند. لنكستر بیان کرد که این مساله از سال ۱۹۶۸ كه كیفیت پائین فرمول‌بندی سؤال، دلیل اصلی شكستها در جستجو بودند، وجود داشته است.

در طول بررسی كه بر روی ۳۱۶ كاربر صورت گرفت، اسپینك، باتمن[۴۳] و جانسن[۴۴] بیان كردند كه تعداد كمی از كاربران از عملگرهای منطقی استفاده می کنند که تنها بخشی از این استفاده ها، صحیح و اصولی است. آنها همچنین با عبارتهای جستجو و ساختن اصطلاحات مناسب جستجو و سؤالات جستجوی پیچیده مشكل داشتند.

كسلر[۴۵](۱۹۹۷) در عین حال ادعا كرد که اگر به استراتژی جستجو و كاربرد صحیح طرحهای موجود توجه شود، از اینترنت می‌توان اطلاعات منحصربه فرد و قابل توجهی را استخراج كرد. تلاشهایی نیز انجام شد تا راه دیگری را به جستجوگران پیشنهاد دهد تا بتوانند سؤالات جستجوی خودشان را بسازند. فرانتس و شاپیرو[۴۶] الگوریتمی ساختند كه بطور اتوماتیك پرسشهایی را با عملگرهای بولی می‌ساخت. این الگوریتم از آنجائی كه پس زمینه‌ای را كه كاربران برای تصحیح فرمول بندی پرسشها بكار می‌بردند می‌پذیرفت، انجام موفقیت‌آمیز جستجو را تضمین می‌كرد.(فرانتس و دیگران)

گاش[۴۷] و اسمیت[۴۸](۱۹۹۳) یك سیستم تخصصی را برای كمك به جستجوی پیوسته آزمایش كردند كه سؤالات را بطور اتوماتیك فرمول‌بندی می‌كرد و تلاش می‌كرد كه نتایج جستجو را پیشرفت دهد. این سیستم تعداد پرسشهای موردنیاز را كاهش و دقت را افزایش می داد و رتبه‌بندی مرتبط را بهبود می بخشید.

در طول این پروژه، مقایسه‌ای بین طول كلید واژه‌های بكار رفته و موفقیت جستجوی اینترنتی انجام خواهد شد.

● میزان موفقیت جستجو

لنكستر در مورد عواملی بحث كرده كه سالها قبل از اختراع موتورهای جستجوی اینترنتی بر میزان موفقیت جستجوی پیوسته تأثیرگذار بودند. با این وجود، اخیراً بسیاری از نویسندگان با این نظر موافقند که موافقند كه کاربران باید بدانند كه چگونه اطلاعات را از منابع الكترونیكی بازیابی کنند.(کرونج[۴۹] و کلارک[۵۰]، ۱۹۹۹)

تعداد زیادی از نویسندگان ادعا می کنند که یافتن اطلاعات مرتبط در اینترنت بسیار مشكل است:

▪ اخیراً، فرایند جستجو کاملا نامطلوب است.(شرمن[۵۱]، ۱۹۹۹).

▪ ظاهراً بعضی پاسخ‌دهندگان، زمانی كه در حال جستجوی لیست اصطلاحات بكار برده در جستجوهایشان بودند، سردرگم می‌شدند.(اسپینک، باتمن و جانسن)

▪ توانایی كاربر در مشخص كردن اصطلاحات مناسب برای جستجو و روشن كردن سؤالات پیچیده جستجو، ظاهراً بسیار پایین است.(همانجا)

▪ همانطور كه وب جهانگستر رشد می‌كند، اكتشاف و بازیابی مواد آموزشی مفید نیز بطور نامعلومی رشد می‌كند.(ساتن[۵۲]، ۱۹۹)

▪ فقط ۳۳ درصد كاربران اینترنت موافق یا شدیداً موافق این گفته‌اند: «اجرای جستجوی موضوعی در اینترنت آسان است»)ووربیج، ۱۹۹۹)[۵۳]

▪ جستجوی اطلاعات در اینترنت بسیار مشكل است.)همانجا)

▪ جستجوی اطلاعات برای دانش‌آموزانی كه می‌خواهند كار پیدا كردن پاسخ مناسب یا یافتن یك وب سایت خوب را كاهش دهند، یك فرآیند پیچیده و مشكل است.(والاس[۵۴]، کوپرمن[۵۵] و کراژیک[۵۶]، ۲۰۰۰)

▪ هم جستجوگران با تجربه و هم مبتدی‌ها در اعمالشان اصلاً اطمینان نداشتند.)وولفرام[۵۷] و دیمیترف[۵۸]، ۱۹۹۷)

بسیاری شواهد به این حقیقت اشاره دارند كه بیشتر جستجوکنندگان وب یافتن و بازیابی اطلاعات مرتبط در اینترنت را مشكل می‌دانند.

● وضع كنونی

اساراسویك[۵۹](۱۹۹۹) با تفكر در پنجاه سال پیشرفت در این حوزه، وضع كنونی علم اطلاع رسانی و بازیابی اطلاعات را به بهترین نحو خلاصه كرد:

▪ علم اطلاع رسانی نظمهای گوناگونی را پوشش می دهد.

▪ علم اطلاع رسانی ذاتاً با تكنولوژی اطلاعات در ارتباط است.

▪ علم اطلاع رسانی نقش فعالی در تكامل تدریجی جامعه اطلاعاتی بازی می‌كند.

اینگورسن[۶۰] تعدادی دیگر از رشته‌هایی كه بر علم اطلاع رسانی تأثیر دارند را بر می شمرد:

▪ ریاضیات و ارتباطات (با همپوشانی در تئوری اطلاعات)

▪ بوم‌شناسی، جامعه‌شناسی و زبانشناسی (با همپوشانی در زبانشناسی اجتماعی)

▪ روانشناسی، هوش مصنوعی و علم كامپیوتر.

ساراسویك سه عقیده نیرومند و اساسی كه علم اطلاعات بر مبنای آنها استوار است را ذكر می‌كند كه عبارتند از: بازیابی اطلاعات، ارتباط و تأثیر متقابل. بنابراین او بطور واضحی بازیابی اطلاعات را به عنوان بخشی از علم اطلاع رسانی رده‌بندی می‌كند.

● روش

وسیله‌ای برای اندازه‌گیری جنبه‌های گوناگون تجارب یك جستجوكننده طراحی، ‌آزمایش، تصحیح و سپس بكار گرفته شد. طرحی كه بكار رفت نیاز به ثبت عناصر گوناگونی درباره جستجویی كه در حال انجام بوده است، داشت. بطور كلی ۱۱۰۹ آموزشیار از سه قاره كه در بیشتر از ۲۰ مؤسسه آموزش عالی پراكنده بودند در این مطالعه شركت كردند. به هر گروه شركت كننده ۳۰ دقیقه وقت داده شد تا در مورد یك موضوع دانشگاهی به انتخاب خودشان و با استفاده از هر برنامه و روش كه خودشان دوست دارند، جستجو كنند. هیچ راهنمایی در انتخاب موتورهای جستجو دیا عملگرها به آنها ارائه نشد.

پاسخهای تعدادی از شركت‌كنندگان باید به دلیل تنوع عوامل خارجی حذف می‌شد. دلیل این پاسخها كه به عنوان بی‌ارزش رده‌بندی شده بودند، عبارت بود از:

▪ پاسخ دهندگانی كه از جستجوی كلید واژه‌ای استفاده نكرده بودند.

▪ اطلاعات نادرستی كه پاسخهای غیرممكنی را نشان می‌داد.

▪ فرم هایی كه ناقص بودند و بعضی از اطلاعات حیاتی در آنها وجود نداشت.

تمام ۵۴۰ پاسخ دهنده باقی ماندند و نتایج فرمهای آنها، برای این مطالعه بكار رفت. بعضی داده‌های شخصی استاندارد در فرمها سؤال شده بود از قبیل (سن، جنس، نژاد). یكی دیگر از مواردی كه سوال شده بود این بود: كلید واژه‌هایی را كه در جستجو به كار برده‌اید بنویسید و این مورد دیگری بود كه در موفقیت جستجو مؤثر است. این ارزشها برای تعیین وجود یا عدم وجود رابطه بینشان بررسی شدند.

● نتایج و تجزیه و تحلیل تحقیق

از ۵۴۰ پاسخ دهنده باقیمانده ۳۷۲ نفر مذكر و ۱۵۲نفر مؤنث بودند (شانزده شركت كننده هم جنسیتشان مشخص نشده بود).

توزیع سن شركت كنندگان از ۱۷ تا ۵۸ سال بود. این سنین در سه گروه طبقه بندی شده بودند. اولین گروه شامل پاسخ دهندگانی جوان‌تر از ۲۰ سال (۱۵۵نفر)، دومین گروه بین ۲۵-۲۰ سال (۲۹۵) و آخرین گروه بزرگتر از ۲۵ سال (۶۹نفر) در نظر گرفته شد. ۲۱نفر هم بودند كه سنشان مشخص نشده بود.

توزیع نژادی عبارت بود از ۹۷ نفر آسیایی، ۷۷نفر دو رگه، ۵۴ نفر سیاهپوست و ۲۹۵ نفر سفید. نژادهفده نفر دیگر مشخص نشده بود.

۱۰۹ نفر از پاسخ دهندگان فقط از یك كلید واژه و ۴۳۱ نفر باقیمانده، بیشتر از یك كلید واژه در جستجویشان استفاده كرده بودند.

برای هر یك از این چهار عنصر (جنسیت، سن،‌ نژاد و تعداد كلید واژه‌ها) تحلیلی بر روی نتایج انجام شد. سپس این تحلیل‌ها، تركیب و تحلیل آماری شدند تا تأثیر آنها در جستجو برای نتیجه‌گیری این تحقیق مشخص شود.

● جنسیت – نتایج و تحلیل

توزیع نتایج بدست آمده از پاسخ دهندگان بر حسب جنسیت در جدول شماره ۱ آمده است.

برای كلیه شركت كنندگان، هم مذكر و هم مؤنث، تعداد كسانی كه هیچ پاسخی نداده بودند بیشتر از كسانی بود كه پاسخ قابل قبولی داده بودند.

با این وجود بدون تحلیل آماری مشخص نبود كه آیا ارتباطی میان جنسیت شركت كنندگان و میزان موفقیت جستجو وجود دارد یا خیر.

یك آزمون خی دو گسستگی نشان داد كه هیچ ارتباط مهمی بین جنسیت شركت كنندگان و یافتن نتایج با یك یا دو كلید واژه وجود ندارد.

جدول ۱: توزیع نتایج بدست آمده از پاسخ دهندگان بر حسب جنسیت

مذكر/ مؤنث/ جمع

تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد

عدم پاسخگویی/ ۲۱۹/ ۸۷/۵۸/ ۹۷/ ۸۲/۶۳/ ۳۱۶/ ۹۹/۷۰

پاسخ قابل قبول/ ۱۵۳/ ۱۳/۴۱/ ۵۵/ ۱۸/۳۶/ ۲۰۸/ ۰۱/۲۹

جمع/ ۳۷۲/ ۰۰/۱۰۰/ ۱۵۲/ ۰۰/۱۰/ ۵۲۴/ ۰۰/۱۰۰

● سن- نتایج و تحلیل

رابطه بین سن و موفقیت جستجو نیز ارزیابی شد. با یك بررسی سطحی نتایج مندرج در جدول شماره ۲ مشخص شد كه هرچه سن كاربر بالاتر باشد، احتمال پیدا نكردن یك پاسخ قابل قبول هم بیشتر است. با حركت در میان این سه گروه سنی از جوان به پیر، میزان موفقیت از ۴۶درصد به ۳۹درصد و به ۲۸ درصد كاهش پیدا می‌كند. تحلیل آماری بیشتری لازم بود تا این ادعا ثابت شود.

آزمون خی دو برای داده‌های گسسته نشان داد كه رابطه مهمی بین نتایج بدست آمده و گروههای سنی شركت‌كنندگان وجود دارد (احتمال = ۰۳۴۳/۰). در نتیجه ثابت شد كه احتمال اینكه پاسخ دهندگان جوانتر نتایج قابل قبولی بدست آورند، بیشتر از پاسخ‌دهندگان مسن‌تر بود.

جدول ۲: توزیع نتایج بدست آمده از پاسخ دهندگان بر حسب سن

سن ۱۹-۰/ سن ۲۵-۲۰/ سن ۲۵+/ جمع

تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد

عدم پاسخگویی/ ۸۴/ ۱۹/۵۴/ ۱۸۰/ ۰۲/۶۱/ ۵۰/ ۴۶//۷۲/ ۳۲۵/ ۱۹/۶۰

پاسخ قابل قبول /۷۱/ ۸۱/۴۵/ ۱۱۵/ ۹۸/۳۸/ ۱۹/ ۵۴/۲۷/ ۲۱۵/ ۸۱/۳۹

جمع/ ۱۵۵/ ۰۰/۱۰۰/ ۲۹۵/ ۰۰/۱۰۰/ ۶۹/ ۰۰/۱۰۰/ ۵۱۹/ ۰۰/۱۰۰

● نژاد- نتایج و تحلیل

سپس ارتباط میان موفقیت جستجو و نژاد كاربران مورد بررسی قرار گرفت. این روابط در جدول شماره ۳ آورده شده است.

با بررسی نتایج مشخص شده در میان كاربران با نژادهای مختلف، آسیایی‌ها كمترین موفقیت را بدست آوردند (۲۸درصد) و به ترتیب، دورگه‌ها ۳۵درصد، سیاهپوستان ۴۱ درصد و سفید پوستها بالاترین موفقیت یعنی ۴۵ درصد را بدست آورند. با استفاده از آزمون خی دو برای داده های گسسته، مشخص شد كه روابط معناداری میان نژاد كاربران و نتایج بدست آمده از جستجوی اینترنتی آنها، وجود دارد.(احتمال =۰۱۸۹/۰). سفیدپوستها بیشتر از سیاهپوست ها، آسیایی‌ها و دو رگه‌ها به موفقیت در جستجو دست یافتند.

جدول ۳: توزیع نتایج بدست آمده از پاسخ دهندگان بر حسب نژاد

آسیایی/ دورگه/ سیاهپوست/ سفیدپوست/ جمع

تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد

عدم پاسخگویی / ۷۰/ ۱۶/۲۷/ ۵۰/ ۹۴/۶۴/ ۳۲/ ۲۶/۵۹/ ۱۶۲/ ۹۲/۵۴/ ۳۱۴/ ۰۴/۶۰

نتایج قابل قبول /۲۷/ ۸۴/۲۷/ ۲۷/ ۰۶/۳۵/ ۲۲/ ۷۴/۴۰/ ۱۳۳/ ۰۸/۴۵/ ۲۰۹/ ۹۶/۳۹

جمع /۹۷/ ۰۰/۱۰۰/ ۷۷/ ۰۰/۱۰۰/ ۵۴/ ۰۰//۱۰۰/ ۲۹۵/ ۰۰/۱۰۰/ ۵۲۳/ ۰۰/۱۰۰

● تعداد كلید واژه‌ها – نتایج و تحلیل

مقایسه چهارم و آخر، تعداد كلید واژه‌های بكار رفته توسط كاربران، در جدول ۴ بررسی شده است. یك تحلیل سطحی نشان می‌دهد كه تفاوت زیادی در میزان موفقیت بین كاربرانی كه فقط از یك كلید واژه استفاده می‌كنند (میزان موفقیت كم) و كسانی كه دو یا بیشتر كلید واژه بكار می‌برند وجود دارد. بطور تخصصی‌تر، بدست آوردن نتیجه قابل قبول در جستجو، زمانی كه از دو یا چند كلید واژه استفاده می شود، ۵/۵ برابر زمانی است كه یك كلیدواژه مورد جستجو قرار می گیرد.

یك آزمون خی دو برای گسستگی نشان داد كه رابطه معنی داری میان تعداد كلیدواژه‌های بكار رفته و نتایج بدست آمده در جستجو وجود دارد. (احتمال =۰۲۲۸/۰)

جدول۴: توزیع نتایج بدست آمده از پاسخ دهندگان بر حسب انتخاب كلید واژه

تك واژه‌ای/ دو یا چند واژه‌ای/ جمع

تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد/ تعداد/ درصد

عدم پاسخگویی/ ۷۶/ ۰۷/۱۴/ ۲۴۹/ ۱۱/۴۶/ ۳۲۵/ ۱۸/۶۰

پاسخهای قابل قبول/ ۳۳/ ۱۱/۶/ ۱۸۲/ ۷۷/۳۳/ ۲۱۵/ ۸۲/۳۹

جمع /۱۰۹/ ۱۸/۲۰/ ۴۳۱/ ۸۸/۷۹/ ۵۴۰/ ۰۰/۱۰۰

● تحلیل تركیبی جنسیت، سن، نژاد و كلید واژه‌ها

مؤلفان بعداً چهار عنصر را برای نتیجه‌گیری با هم تركیب كردند. جدول شماره ۵ نتایج رگراسیون منطقی است كه با داده‌ها مطابقت داده شده تا معین شود كدام متغیرها برای بدست آوردن نتایج در جستجوهای اینترنتی با هم بكار رفته‌اند. یك انتخاب گزینشی نشان داد كه تعداد كلید واژه‌ها، سن و نژاد گروههای پاسخ‌دهندگان بهترین تعیین كننده است كه آیا در یك جستجوی اینترنتی نتیجه‌ای حاصل می‌شود یا خیر.

جدول ۵: نتایج آماری تركیبی

تأثیر/ DF/ Wald Chi-Square/ Pr>Chi-Square

سن/ ۱/ ۳۴۰۰/۴/ ۰۳۷۲/۰

نژاد/ ۳/ ۶۰۸۳/۹/ ۰۲۲۲/۰

كلید واژه/ ۱/ ۰۷۲۷/۴/ ۰۴۳۶/۰

● نتیجه و پیشنهادات

روشن شد كه خصیصه‌های دموگرافیك كاربران اینترنت، بر نتیجه جستجوی آنها تاثیرگذار است. آشكار است كه نژاد، سن و تعداد كلید واژه‌ها، تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر بروندادها دارند اما جنسیت اینچنین نیست. تعداد كلید واژه‌ها بیشترین تأثیر را دارد (كلید واژه‌های بیشتر میزان موفقیت بیشتری را به همراه دارد) و به دنبال آن، سن (جوانترها میزان موفقیت بیشتری را كسب می‌كنند) و نژاد (كاربران سفید میزان موفقیت بیشتری نسبت به دیگران كسب می‌كنند) در رده‌های بعدی قرار دارند.

مطالعات زیادی بر روی مسئله جنسیت انجام شده اما هیچكدام نتوانسته ثابت كند كه جنسیت بر روی موفقیت جستجوی اینترنتی تأثیر دارد و این زمینه را برای تحقیقات آینده فراهم می‌كند.

تفاوت قابل توجهی در عمل بین نژادهای متفاوت وجود دارد. از آنجائی كه بیشتر شركت كنندگان در این تحقیق از افریقای شمالی بودند، تأثیر تاریخ تبعیض نژادی، احتمالاً در این تفاوت آشكارا قابل ادعاست. اگر چه چشم‌اندازهای سیاسی در حال تغییر است، شركت كنندگان در این مطالعه هنوز نتایج دیدگاه آپارتاید در گذشته آنها و فقدان آموزش صحیح را با خود به یدك می‌كشند.

تفاوت در گروههای مختلف سنی ظاهراً نشان می‌دهد كه كاربران جوانتر در كاربرد تكنولوژی برای دستیابی به پاسخ توانایی بیشتری دارند. در مورد كاربران جوان تر، بكارگیری كامپیوتر و اینترنت در سنین پائین باعث بوجود آمدن این برتری در دستیابی به موفقیت در جستجوی اینترنتی می باشد. مطالعات اولیه این حقیقت را آشكار كرده كه محققانی كه بر روی پروژه تكواژه ای كار می‌كردند، دریافتند نمایه هایی كه از عبارتهای یك كلمه‌ای استفاده كرده‌اند، نتایج بهتری از نمایه های چند كلمه‌ای بدست می‌دهند.(رابرتسون)

نتیجه برای تعداد كلید واژه‌ها ظاهراً با كارهای اولیه‌ای كه بر روی این سیستم انجام شده، در تضاد است. با این وجود سیستم تكواژه ای با روش نمایه سازی اطلاعات سر و كار دارد در حالی كه این پروژه بیشتر به روش بازیابی اطلاعات می پردازد.

دلیل این تفاوتها دامنه وسیع اطلاعات موجود در اینترنت است كه باعث موفقیت سیستم تكواژه ای برای سالها شده است. یك آزمایش سریع با جستجوی تك واژه‌ای در گوگل برای كلمه Weather ۴۱۴۰۰۰۰۰ پاسخ و برای كلمه Research، ۹۶۴۰۰۰۰۰ پاسخ به دست می‌دهد. حتی یك جستجو در مورد كلمه Information Technology ، ۳۵۸۰۰۰۰ پاسخ داد. این موارد نشان می‌دهد كه جستجوی تكواژه‌ای در اینترنت روش سودمندی نیست. تحقیقات آینده در این زمینه بر موفقیت كاربرد عبارتهای مفرد با تلفظ مشكل و منحصر به فرد نسبت به جستجوی تكواژه‌ای تمركز دارد. به عنوان مثال در طول یك جستجو در گوگل، كلمات Anorexia , Derailleurهر كدام فقط ۹۸۰۰۰ و ۵۵۰۰۰۰ پاسخ ارایه می‌دهند.

بالاخره شایان ذكر است كه سن، نژاد و طول كلید واژه عواملی هستند كه در موفقیت جستجو نتایج آنچنان شگفت‌آوری به دست نمی‌دهند. با این وجود، این حقیقت كه جنسیت، میزان موفقیت جستجو را به میزان زیادی تعیین نمی‌كند جالب توجه است و می‌تواند عنوانی برای تحقیقات بعدی باشد.

ترجمه:محمدامین عرفان منش

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز

فهیمه کشمیری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز

References

۱. R. Cover, Electronic Text Corpus of Sumerian Literature. Accessed Apr. ۱۰, ۲۰۰۱, www.oasis-open.org/cover/etcsl.html .

۲. Greek Libraries, Libraries. Accessed May ۱۱, ۲۰۰۱, www.libraries.gr/en_messop.htm.

۳. P. Ingwersen, Information Retrieval Interaction (London: Taylor Graham, ۱۹۹۲).

۴. C. W. Cleverdon, J. Mills, and E. M. Keen, Factors Deter-mining the Performance of Indexing Systems, vol ۱. Design. Part ۱ (Cranfield: Aslib Cranfield Research Project; ۱۹۶۶); S. E. Robert-son, Conflicting Philosophies. Accessed Apr. ۱۰, ۲۰۰۱, wwwsoi.city.ac.uk/research/cisr/ser/ucla/node۳.html; Y. A. Tonta, Failure Analysis in Document Retrieval Systems: A Critical Review of Studies. Accessed Apr. ۱۸, ۲۰۰۱, http://yunus.hacettepe.edu.tr/-tonta/yayinlar/phd/bolum-۳.htm .

۵. D. Ellis, Progress and Problems in Information Retrieval (Lon-don: Library Assoc. Pub., ۱۹۹۶).

۶. Ibid.

۷. Ibid.

۸. Ibid.

۹. Tonta, Failure Analysis in Document Retrieval Systems: A Critical Review of Studies.

۱۰. R. Fidel et al., "A Visit to the Information Mall: Web-Searching Behavior of High-School Students," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۱ (۱۹۹۹): ۲۴-۳۷.

۱۱. S. G. Hirsh, "Children&#۰۳۹;s Relevance Criteria and informa­tion Seeking on Electronic Resources," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۱۴ (۱۹۹۹): ۱۲۶۵-۸۳.

۱۲. D. J. Grimes and C. H. Boening, "Worries with the Web: A Look at Student Use of Web Resources," College and Research Libraries ۶۲, no. ۱ (۲۰۰۱): ۱۱-۲۳.

۱۳. R. Marcella and G. Baxter, "The Information Needs and the Information-Seeking Behavior of a National Sample of the Population in the United Kingdom, with Special Reference to Needs Related to Citizenship," Journal of Documentation ۵۵, no. ۲ (۱۹۹۹): ۱۵۹-۸۳.

۱۴. A. Large, and J. Beheshti, "The Web As a Classroom Resource: Reactions from the Users," Journal of the American Soci­ety for Information Science ۵۱, no. ۱۲ (۲۰۰۰): ۱۰۶۹-۸۰.

۱۵. N. C. M. Ross and D. Wolfram, "End-User Searching on the Internet: An Analysis of Term Pair Topics Submitted to the Excite Search Engine," Journal of the American Society for Informa­tion Science ۵۱, no. ۱۰ (۲۰۰۰): ۹۴۹-۵۸.

۱۶. F. W. Lancaster, Information Retrieval Systems: Characteris­tic, Testing and Evaluation(New York: Wiley, ۱۹۷۸)

۱۷. G. Marchionini, Information Seeking in Electronic Environ­ments (New York: Cambridge Univ. Pr., ۱۹۹۵)

۱۸. R. Fidel, "Towards Expert Systems for the Selection of Search Keys," Journal of the American Society for Information Sci­ence ۳۷, no. ۱ (۱۹۸۶): ۳۷-۴۴.

۱۹. R. Fidel, "Searchers&#۰۳۹; Selection of Search Keys: I. The Selec­tion Routine," Journal of the American Society for Information Sci­ence ۴۲, no. ۷ (۱۹۹۱): ۴۹۰-۵۰۰.

۲۰. R. Fidel, "Searchers&#۰۳۹; Selection of Search Keys: II. Con-trolled Vocabulary or Free-Text Searching," Journal of the Ameri­can Society for Information Science ۴۲, no. ۷ (۱۹۹۱): ۵۰۱-۱۴.

۲۱. R. Fidel, "Searchers&#۰۳۹; Selection of Search Keys: III. Search­ing Styles," Journal of the American Society for Information Science ۴۲, no. ۷ (۱۹۹۱): ۵۱۵-۲۷.

۲۲. R. Fidel, Constructing a Pattern Model of Man-Machine Inter-action in Online Literature Searching. Accessed Feb. ۲۲, ۲۰۰۱, www.clis.umd.edu/research/dissertations/fidel.html.

۲۳. M. Weideman, "Internet Searching as a Study Aid for Information Technology and Information Systems Learners at a Tertiary Level" (Ph.D. diss., University of Cape Town, ۲۰۰۱).

۲۴. C. C. Kuhlthau, "inside the Search Process: Information Seeking from the User&#۰۳۹;s Perspective," Journal of the American Society for Information Science ۴۲, no. ۵ (۱۹۹۱): ۳۶۱-۷۱.

۲۵. R. Oliver and H. Oliver, "Using Context to Promote Learning from Information-Seeking Tasks," Journal of the Ameri­can Society for Information Science ۴۸, no. ۶ (۱۹۹۷): ۵۱۹-۲۶.

۲۶. W. Yuan, "End-User Searching Behavior in Information Retrieval: A Longitudinal Study," Journal of the American Society for Information Science ۴۸, no. ۳ (۱۹۹۷): ۲۱۸-۳۴.

۲۷. A Large, L. A. Tedd, and R. J. Hartley, Information Seeking in the Online Age: Principles and Practice (London: Bowker-Saur, ۱۹۹۹).

۲۸. Lancaster, Information Retrieval Systems.

۲۹. R. Boulton, An Introduction to Information Retrieval. Accessed Apr. ۱۰, ۲۰۰۱, www.omsee.com/developer/docs/ intro_ir.html; D. P. Habib and R. L. Ballot, i-Iow to Search the World Wide Web: A Tutorial for Beginners and Non-Experts. Accessed Mar. ۶, ۱۹۹۹, www.ultranet.com/-egrlib/totur.htm; R. Hock, "Web Search Engines: Features and Commands," Online (May/June, ۱۹۹۹): ۲۴-۲۸; G. R. Notess, "Internet Search Tech­niques and Strategies," Online (July/Aug., ۱۹۹۷): ۶۳-۶۶; G. R. Notess, "On-the-Fly Search-Engine Analysis," Online (Sept./Oct., ۱۹۹۹): ۶۳-۶۶; D. Sullivan, "Crawling Under the Hood," Online (May/June, ۱۹۹۹): ۳۰-۳۸; and M. Weideman, "The Internet Search-Engine FAQ-Tips Page." Accessed Nov. ۴, ۲۰۰۳, www.mwe.co.za/seafaqtips.htm.

۳۰. V. I. Frants et al., "Boolean Search: Current State and Per­spectives," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۱ (۱۹۹۹): ۸۶-۹۵.

۳۱. Large, Tedd, and Hartley, Information Seeking in the Online Age.

۳۲. Hirsh, "Children&#۰۳۹;s Relevance Criteria and Information Seeking on Electronic Resources."

۳۳. W. H. Hersh, J. Pentecost, and D. Hickam, "A Task-Ori­ented Approach to Information Retrieval Evaluation," Journal of the American Society for Information Science ۴۷, no. ۱ (۱۹۹۶): ۵۰-۵۶.

۳۴. A. Spink et al., "Searching the Web: The Public and Their Queries," Journal of the American Society for Information Science and Technology ۵۲, no. ۳ (۲۰۰۱): ۲۲۶-۳۴.

۳۵. Lancaster, Information Retrieval Systems: Characteristics, Testing, and Evaluation."

۳۶. A. Spink, J. Bateman, and B. J. Jansen, "Searching the Web: A Survey of Excite Users," Internet Research: Electronic Network­ing Applications and Policy ۹, no. ۲ (۱۹۹۹): ۱۱۷.

۳۷. H. S. Kassler, "Mining the Internet for Competitive Intel­ligence," Online (Sept./Oct., ۱۹۹۷): ۳۴-۴۵.

۳۸. Frants et al., "Boolean Search: Current State and Perspec­tives."

۳۹. S. Gauch and J. B. Smith, "An Expert System for Auto­matic Query Reformation," Journal of the American Society for Information Science ۴۴, no. ۳ (۱۹۹۳): ۱۲۴-۳۶.

۴۰. Lancaster, Information Retrieval Systems.

۴۱. J. C. Cronje and P. A. Clarke, "Teaching &#۰۳۹;Teaching on the Internet&#۰۳۹; on the Internet," South African Journal of Higher Educa­tion ۱.۳, no. ۱ (۱۹۹۹): ۲۱۳-۲۶; K. De Jager and Y. Sayed, "Aspects of Information Literacy at Five Institutions of Higher Education in the Western Cape," South African Journal of Higher Education ۱۲, no. ۲ (۱۹۹۸): ۱.۹۷-۲۰۳; R. J. Edling, "Information Technology in the Classroom: Experiences and Recommendations," Campus-Wide Information Systems ۱۷, no. ۱ (۲۰۰۰): ۱۰-۱۵; S. L.Gan, "An Overview of Information Technology and Education in Malaysia," Journal of Global Infirrmation Management ۶, no. ۱ (۱۹۹۸): ۲۷-۳۲; P. J. J. G. Marais and A. F. Marais, "Science Educa­tion for the New Millennium: An Exciting Challenge," South African Journal of Higher Education ۱۳, no. ۲ (۱۹۹۹): ۸۲-۸۹; P. Wong, "Leapfrogging across the Millennium: Information Tech­nology in Singapore Schools," Journal of Global Information Man-agement ۶, no. ۱ (۱۹۹۸): ۵-۱۳.

۴۲. C. Sherman, "The Future of Web Search," Online (May/June, ۱۹۹۹): ۵۴.

۴۳. Spink, Bateman, and Jansen, "Searching the Web: A Sur­vey of Excite Users," ۱۲۲.

۴۴. Ibid., ۱۲۵.

۴۵. S. A. Sutton, "Conceptual Design and Development of a Metadata Framework for Educational Resources on the Inter-net," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۱۳ (۱۹۹۹): ۱۱۹۱.

۴۶. H. J. Voorbij, "Searching Scientific Information on the Internet: A Dutch Academic User Survey," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۷ (۱۹۹۹): ۶۰۴.

۴۷. Ibid., ۶۰۵.

۴۸. R. M. Wallace, J. Kupperman, and J. Krajcik, "Science on the Web: Students Online in a Sixth-Grade Classroom," Journal of the Learning Sciences ۹, no. ۱ (۲۰۰۰): ۷۵.

۴۹. D. Wolfram and A. Dimitroff, "Preliminary Findings on Searcher Performance and Perceptions of Performance in a Hypertext Bibliographic Retrieval System," Journal of the Ameri­can Society for Information Science ۴۸, no. ۱۲ (۱۹۹۷): ۱۱۴۵.

۵۰. T. Saracevic, "Information Science," Journal of the American Society for Information Science ۵۰, no. ۱۲ (۱۹۹۹): ۱۰۵۱-۶۳.

۵۱. P. Ingwersen, Information Retrieval Interaction.

۵۲. T. Saracevic, "Information Science," ۱۰۵۲.

۵۳. S. E. Robertson, Conflicting Philosophies; Y. A. Tonta, Failure Analysis in Document Retrieval Systems; D. Ellis, Progress and Prob­lems in Information Retrieval; Cleverdon, Mills, and Keen, Factors Determining the Performance of Indexing Systems.

این مقاله ترجمه‌ای است از:

Weideman,Melius and Strümpfer, Corrie( ۲۰۰۴). The Effect of Search Engine Keyword Choice and Demographic Features on Internet Searching Success. INFORMATION TECHNOLOGY AND LIBRARIES, JUNE ۲۰۰۴.

یادداشتها:

۱. Strong’s Exhaustive Concordance,۱۸۹۰.

۲. Cranfield

۳. Cleverdon

۴. Keen

۵. Robertson

۶. Tonta

۷. Eliis

۸. Aeronautics

۹. Cranfield I

۱۰. Cranfield II

۱۱. Tonta

۱۲. Blair and Maron′s full-text retrieval system study

۱۳. The Dewey Decimal Classification online project of Markey and Demeyer

۱۴. Fidel

۱۵. Hirsh

۱۶. Grimes

۱۷. Boening

۱۸. Marcella

۱۹. Baxter

۲۰. Large

۲۱. Beheshti

۲۲. Ross

۲۳. Exite

۲۴. Lancaster

۲۵. Marchionini

۲۶. Weideman

۲۷. Kuhlthau

۲۸. Oliver

۲۹. Oliver

۳۰. Yuan

۳۱. Tedd

۳۲. Hartley

۳۳. Phrase Search

۳۴. Inclusion Operator

۳۵. Exclusion Operator

۳۶. Boolean Operators

۳۷. Proximity Operators

۳۸. Stemming

۳۹. Field Limiters

۴۰. Frants

۴۱. Task-Oriented

۴۲. Spink

۴۳. Bateman

۴۴. Jansen

۴۵. Kassler

۴۶. Shapiro

۴۷. Gauch

۴۸. Smith

۴۹. Cronje

۵۰. Clarke

۵۱. Sherman

۵۲. Sutton

۵۳. Voorbij

۵۴. Wallace

۵۵. Kupperman

۵۶. Krajcik

۵۷. Wolfram

۵۸. Dimitroff

۵۹. Saracevic

۶۰. Ingwersen

منبع: آفتاب
 
روش کار موتور جستجو

وقتی جستجویی در یک موتور جستجوگر انجام و نتایج جستجو ارایه می شود، كاربران در واقع نتیجه كار بخش های متفاوت موتور جستجوگر را می بینند. موتور جستجوگر قبلا” پایگاه داده اش را آماده كرده است و این گونه نیست كه درست در همان لحظه جستجو، تمام وب را بگردد. بسیاری از خود می پرسند كه چگونه ممکن است گوگل در كمتر از یك ثانیه تمام سایت های وب را بگردد و میلیون ها صفحه را در نتایج جستجوی خود ارایه كند؟
گوگل و هیچ موتور جستجوگر دیگری توانایی انجام این كار را ندارند. همه آنها در زمان پاسخ گویی به جستجوهای كاربران، تنها در پایگاه داده ای كه در اختیار دارند به جستجو می پردازند و نه در وب! موتور جستجوگر به كمك بخش های متفاوت خود، اطلاعات مورد نیاز را قبلا” جمع آوری، تجزیه و تحلیل می كند، آنرا در پایگاه داده اش ذخیره می نماید و به هنگام جستجوی کاربر تنها در همین پایگاه داده می گردد. بخش های مجزای یك موتور جستجوگر عبارتند از:
*
Spider یا عنکبوت
*
Crawler یا خزنده
*
Indexer یا بایگانی کننده
*
Database یا پایگاه داده
*
Ranker یا سیستم رتبه بندی
الف
Spider- (عنکبوت)
اسپایدر یا روبوت (Robot)، نرم افزاری است كه كار جمع آوری اطلاعات مورد نیاز یك موتور جستجوگر را بر عهده دارد. اسپایدر به صفحات مختلف سر می زند، محتوای آنها را می خواند، لینکها را دنبال می کند، اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری می كند و آنرا در اختیار سایر بخش های موتور جستجوگر قرار می دهد. كار یك اسپایدر، بسیار شبیه كار كاربران وب است. همانطور كه كاربران، صفحات مختلف را بازدید می كنند، اسپایدر هم درست این كار را انجام می دهد با این تفاوت كه اسپایدر كدهای HTML صفحات را می بیند اما كاربران نتیجه حاصل از كنار هم قرار گرفتن این كدها را. index.html صفحه ای است كه كاربران آنرا می بینند:
اما یک اسپایدر آنرا چگونه می بیند؟
برای این كه شما هم بتوانید دنیای وب را از دیدگاه یك اسپایدر ببینید، كافی است كه كدهای HTML صفحات را مشاهده کنید. برای این كار در مرورگر مورد استفاده خود، مسیر نشان داده شده در شكل (۲) دنبال کنید.
آیا این دنیای متنی برای شما جذاب است؟
اسپایدر، به هنگام مشاهده صفحات، بر روی سرورها رد پا برجای می گذارد. شما اگر اجازه دسترسی به آمار دید و بازدیدهای صورت گرفته از یک سایت و اتفاقات انجام شده در آن را داشته باشید، می توانید مشخص كنید كه اسپایدر كدام یک از موتورهای جستجوگر صفحات سایت را مورد بازدید قرار داده است. یکی از فعالیتهای اصلی که در SEM انجام می شود تحلیل آمار همین دید و بازدیدها است.
اسپایدرها كاربردهای دیگری نیز دارند، به عنوان مثال عده ای از آنها به سایت های مختلف مراجعه می كنند و فقط به بررسی فعال بودن لینك های آنها می پردازند و یا به دنبال آدرس ایمیل (Email) می گردند.
ب- Crawler (خزنده)
كراولر، نرم افزاری است كه به عنوان یك فرمانده برای اسپایدر عمل می كند. آن مشخص می كند که اسپایدر كدام صفحات را مورد بازدید قرار دهد. در واقع کراولر تصمیم می گیرد كه كدام یك از لینك های صفحه ای كه اسپایدر در حال حاضر در آن قرار دارد، دنبال شود. ممكن است همه آنها را دنبال كند، بعضی ها را دنبال كند و یا هیچ كدام را دنبال نكند.
کراولر، ممكن است قبلا” برنامه ریزی شده باشد که آدرس های خاصی را طبق برنامه، در اختیار اسپایدر قرار دهد تا از آنها دیدن کند. دنبال كردن لینك های یک صفحه به این بستگی دارد كه موتور جستجوگر چه حجمی از اطلاعات یک سایت را می تواند (می خواهد) در پایگاه داده اش ذخیره كند. همچنین ممكن است اجازه دسترسی به بعضی از صفحات به موتورهای جستجوگر داده نشده باشد.
شما به عنوان دارنده سایت، همان طور كه دوست دارید موتورهای جستجوگر اطلاعات سایت شما را با خود ببرند، می توانید آنها را از بعضی صفحات سایت تان دور كنید و اجازه دسترسی به محتوای آن صفحات را به آنها ندهید. موتور جستجو اگر مودب باشد قبل از ورود به هر سایتی ابتدا قوانین دسترسی به محتوای سایت را (در صورت وجود) در فایلی خاص بررسی می کند و از حقوق دسترسی خود اطلاع می یابد. تنظیم میزان دسترسی موتورهای جستجوگر به محتوای یک سایت توسط پروتكل Robots انجام می شود. به عمل کراولر ، خزش (Crawling) می گویند.
ج- Indexer (بایگانی كننده)
تمام اطلاعات جمع آوری شده توسط اسپایدر در اختیار ایندکسر قرار می گیرد. در این بخش اطلاعات ارسالی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند و به بخش های متفاوتی تقسیم می شوند. تجزیه و تحلیل بدین معنی است كه مشخص می شود اطلاعات از كدام صفحه ارسال شده است، چه حجمی دارد، كلمات موجود در آن كدامند، کلمات چندبار تكرار شده اند، كلمات در كجای صفحه قرار دارند و … .
در حقیقت ایندکسر، صفحه را به پارامترهای آن خرد می کند و تمام این پارامترها را به یک مقیاس عددی تبدیل می کند تا سیستم رتبه بندی بتواند پارامترهای صفحات مختلف را با هم مقایسه کند. در زمان تجزیه و تحلیل اطلاعات، ایندکسر برای كاهش حجم داده ها از بعضی كلمات كه بسیار رایج هستند صرفنظر می کند. كلماتی نظیر a ، an ، the ، www ، is و … . از این گونه كلمات هستند.
د - DataBase (پایگاه داده)
تمام داده های تجزیه و تحلیل شده در ایندکسر، به پایگاه داده ارسال می گردد. در این بخش داده ها گروه بندی، كدگذاری و ذخیره می شود. همچنین داده ها قبل از آنكه ذخیره شوند، طبق تکنیکهای خاصی فشرده می شوند تا حجم كمی از پایگاه داده را اشغال كنند. یك موتور جستجوگر باید پایگاده داده عظیمی داشته باشد و به طور مداوم حجم محتوای آنرا گسترش دهد و البته اطلاعات قدیمی را هم به روز رسانی نماید. بزرگی و به روز بودن پایگاه داده یك موتور جستجوگر برای آن امتیاز محسوب می گردد. یكی از تفاوتهای اصلی موتورهای جستجوگر در حجم پایگاه داده آنها و همچنین روش ذخیره سازی داده ها در پایگاه داده است.
و- Ranker (سیستم رتبه بندی)
بعد از آنكه تمام مراحل قبل انجام شد، موتور جستجوگر آماده پاسخ گویی به سوالات كاربران است. كاربران چند كلمه را در جعبه جستجوی (Search Box) آن وارد می كنند و سپس با فشردن Enter منتظر پــاسخ می مانند. برای پاسخگویی به درخواست کاربر، ابتدا تمام صفحات موجود در پایگاه داده كه به موضوع جستجو شده، مرتبط هستند، مشخص می شوند. پس از آن سیستم رتبه بندی وارد عمل شده، آنها را از بیشترین ارتباط تا كمترین ارتباط مرتب می كند و به عنوان نتایج جستجو به كاربر نمایش می دهد.
حتی اگر موتور جستجوگر بهترین و كامل ترین پایگاه داده را داشته باشد اما نتواند پاسخ های مرتبطی را ارایه كند، یك موتور جستجوگر ضعیف خواهد بود. در حقیقت سیستم رتبه بندی قلب تپنده یك موتور جستجوگر است و تفاوت اصلی موتورهای جستجوگر در این بخش قرار دارد. سیستم رتبه بندی برای پاسخ گویی به سوالات كاربران، پارامترهای بسیاری را در نظر می گیرد تا بتواند بهترین پاسخ ها را در اختیار آنها قرار دارد.
حرفه ای های دنیای SEM به طور خلاصه از آن به Algo ( الگوریتم) یاد می كنند. الگوریتم، مجموعه ای از دستورالعمل ها است كه موتور جستجوگر با اعمال آنها بر پارامترهای صفحات موجود در پایگاه داده اش، تصمیم می گیرد که صفحات مرتبط را چگونه در نتایج جستجو مرتب كند. در حال حاضر قدرتمندترین سیستم رتبه بندی را گوگل در اختیار دارد.
می توان با ادغام کردن اسپایدر با کراولر و همچنین ایندکسر با پایگاه داده، موتور جستجوگر را شامل سه بخش زیر دانست که این گونه تقسیم بندی هم درست می باشد:
*
کراولر
*
بایگانی
*
سیستم رتبه بندی
تذکر- برای سهولت در بیان مطالب بعدی هر گاه صحبت از بایگانی کردن (شدن) به میان می آید، مقصود این است که صفحه تجزیه و تحلیل شده و به پایگاه داده موتور جستجوگر وارد می شود.
برای آنكه تصور درستی از نحوه كار یك موتور جستجوگر داشته باشید داستان نامتعارف زیر را با هم بررسی می كنیم. داستان ما یک شکارچی دارد. او تصمیم به شكار می گیرد:
- کار کراولر:
او قصد دارد برای شكار به منطقه حفاظت شده ابیورد، واقع در شهرستان درگز (شمالی ترین شهر خراسان بزرگ) برود.
- پروتكل Robots :
ابتدا تمام محدودیت های موجود برای شكار در این منطقه را بررسی می كند:
*
آیا در این منطقه می توان به شکار پرداخت؟
*
کدام حیوانات را می توان شکار کرد؟
*
حداکثر تعداد شکار چه میزانی است؟
*
و … .
فرض می کنیم او مجوز شكار یک اوریال (نوعی آهو) را از شكاربانی منطقه دریافت می كند.
- کار اسپایدر
او اوریالی رعنا را شكار می كند و سپس آنرا با خود به منزل می برد.
- کار ایندکسر
شكار را تكه تكه كرده، گوشت، استخوان، دل و قلوه، كله پاچه و … آنرا بسته بندی می كند و بخش های زاید شکار را دور می ریزد.
- کار پایگاه داده
بسته های حاصل را درون فریزر قرار داده، ذخیره می کند.
- کار سیستم رتبه بندی
مهمانان سراغ او می آیند و همسرش بسته به ذائقه مهمانان برای آنها غذا طبخ می كند. ممكن است عده ای كله پاچه، عده ای آبگوشت، عده ای … دوست داشته باشند. پخت غذا طبق سلیقه مهمانان کار سختی است. ممكن است همه آنها آبگوشت بخواهند اما آنها مسلما” بامزه ترین آبگوشت را می خواهند!
نکته ها:
*
شکارچی می توانست برای شکار کبک یا اوریال و یا هر دو به آن منطقه برود همانطور که موتور جستجوگر می تواند از سرور سایت شما انواع فایل (عکس، فایل متنی، فایل اجرایی و …) درخواست کند.
*
شکارچی می تواند شب به شکار برود یا روز. موتور جستجوگر هم ممکن است شب به سایت شما مراجعه کند یا روز. بنابراین همواره مطمئن باشید که سایت شما آپ است و موتور جستجوگر می تواند در آن به شکار فایلها بپردازد.
*
غذای خوشمزه را می توانید با نتایج جستجوی دقیق و مرتبط مقایسه کنید. اگر شکارچی بهترین شکار را با خود به منزل ببرد اما غذایی خوشمزه و مطابق سلیقه مهمانان طبخ نگردد، تمام زحمات هدر رفته است.
*
به عنوان آخرین نکته این بخش یاد آوری می کنم که به شکار اوریالی رعنا آن هم در منطقه حفاظت شده ابیورد (پارک ملی تندوره) اصلا فکر نکنید. اما توصیه می شود که حتما از طبیعت بکر آن دیدن فرمایید (بدون اسلحه!).
محققان(الهام بطحایی پور و رباب غفار زاده)

منبع: stdcal
 
راز عنكبوت‌هاي گوگل‌ - تحليلي بر روش امتيازدهي سايتها توسط ربات گوگل

اشاره :
شايد ضروري باشد كه ربات جديد گوگل بيشتر موردتوجه دارندگان سايت، طراحان وب سايت و كساني قرار بگيرد كه در ‌‌ ‌بهينه‌سازي سايت‌هاي اينترنتي فعاليت مي‌كنند. زيرا اين ربات جديد مي‌تواند آينده صنعت جستجوهاي اينترنتي را تحت‌الشعاع قرار دهد. شايد وقت آن باشد كه يك بار ديگر به سايتي كه مديريت آن ‌را به عهده داريد يا آن را ساخته‌ايد، نگاهي بيندازيد و استراتژي‌هاي بهينه‌سازي كه در هنگام مديريت يا ساخت از آن‌ها غفلت كرده‌ايد يا به صورت كمرنگي از آن‌ها استفاده نموده‌ايد را با دقت بيشتري در سايت خود به كار گيريد؛ استراتژي‌هايي كه بسياري از دست‌اندركارن حوزه وب از به‌كارگيري آن‌ها غفلت مي‌كنند. در حالي كه در واقع همين موارد سريع‌ترين راه دستيابي به موفقيت هستند. ربات جديد گوگل كه خود گوگل نيز امتياز اختراع ‌آن‌را دارد، از مارس سال گذشته ميلادي شروع به فعاليت كرد. اين ربات سعي دارد با وظايفي كه برايش تعيين شده است، تمامي سايت‌هاي اينترنتي را درجه‌بندي ‌‌‌(ranking) كند. بنابراين دانستن اين‌كه اين ربات چه مولفه‌ يا مولفه‌هايي را براي درجه‌بندي سايت و امتيازدادن به آن مد نظر قرار مي‌دهد، همان برگ برنده‌اي است كه شما براي غلبه بر رقبايتان در دست داريد.‌البته گوگل براي مخفي نگاه داشتن اين ربات جستجو‌گر و اساس كار آن تلاش بسياري كرد. ولي در نهايت وقتي حق امتياز اين ربات در 31 مارس 2005 ثبت شد، خيلي‌ها به دنبال كشف نحوه كاركرد آن رفتند. در اين مقاله سعي داريم تحليلي كوتاه براساس كار اين ربات داشته باشيم.


بعد از آن‌كه ربات جديد گوگل، كه سعي دارد اسناد و وب‌سايت‌هاي اينترنتي را درجه‌بندي كند، در مارس 2005 كشف شد، اولين مسئله‌اي كه براي همگان مورد سؤال بود اين بود كه چگونه يك ربات اينترنتي مي‌تواند سايت‌ها را درجه‌بندي كند؟

اين سؤالي بود كه كارشناسان مجبور شدند به آن پاسخ دهند: اين‌كه چگونه سايت‌ها براساس تاريخ اسناد‌ درجه‌بندي مي‌شوند و از آن‌ها در بانك‌اطلاعاتي گوگل استفاده مي‌شود؟ و اين‌كه اصولا به چه چيزي ‌‌historical data مي‌گويند و اين ربات چگونه با استفاده از اين مؤلفه سايت‌ها را درجه‌بندي مي‌كند؟‌

البته هنوز هم واقعا پاسخ‌هاي مناسب و دقيقي در مورد سازوكار اين ربات و اين‌كه دقيقا چه مولفه‌هايي را جهت درجه‌بندي سايت مورد توجه قرار مي‌دهد وجود ندارد و همچنان گوگل از فاش‌كردن ويژگي‌هاي اصلي‌اي كه يك سايت بايد داشته باشد تا رتبه خوبي بگيرد امتناع مي‌كند. حتي هنوز نمي‌توان گفت كه از ميان مولفه‌هايي كه تاكنون بررسي آن‌ها از طرف ربات جديد گوگل در سايت‌ها به قطعيت رسيده است، كدام‌يك اهميت بيشتري دارد و كدام‌يك از اهميت كمتري برخوردار است.

در ميان متخصصان‌ بحث‌هاي بسياري در اين‌باره وجود دارد. اما گوگل براي آن‌كه اين فناوري جديد را مخفي كند، زحمات زياد متحمل شده است و البته تا امروز هم تا حدي در اين زمينه موفق عمل كرده است. زيرا هنوز هم اين مسئله كه كليد اصلي درجه‌بندي اسناد از طريق اين ربات جديد از كجا نشأت گرفته نامعلوم است. در هر صورت تحليل كوتاهي درمورد حداقل‌هايي كه يك سايت پر‌امتياز بايد داشته باشد را از نظر مي‌گذرانيم.‌

سايت خود را با چه راهكاري بروز مي‌كنيد؟
به نظر مي‌رسد پايه و اساس ربات جديد گوگل براي درجه‌بندي وب سايت‌ها، بازيابي اطلاعات براساس زمان اطلاعات باشد. ‌

روال كار نيز بدين ترتيب است كه ربات، سند موردنظر را شناسايي مي‌كند و سپس به دنبال تاريخ‌هايي كه با سند همراه شده‌اند مي‌گردد.(مثلا تاريخ‌ آپلود‌شدن سند)‌ و ربات براي اسناد براساس تاريخ‌هاي آن‌ها امتياز تعيين مي‌كند. بگذاريد كمي بيشتر توضيح‌دهيم. روش امتيازدهي از اين‌جا آغاز مي‌شود كه ربات كارش را با شناسايي تاريخ ساخته شدن سند شروع مي‌كند. درنتيجه ممكن است امتيازي كه به يك سند قديمي نسبت به يك سند جديد تعلق مي‌گيرد بسيار متفاوت باشد. كار با منطبق‌كردن اين تاريخ با تاريخ آپلود‌كردن سند ادامه مي‌يابد كه اين امر به‌ويژه در مورد سايت‌هاي تجاري با جديت بيشتري دنبال مي‌شود. اما كار به اين‌جا ختم نمي‌شود.‌

ممكن است درجه‌بندي سايت‌ها براساس نظم تغييرات محتواي اسناد نيز صورت پذيرد. به‌عبارت ديگر، ربات بررسي مي‌كند كه شما تا چه اندازه در تغيير محتواي سايت خود نظم داريد: آيا آن‌را در دوره‌هاي زماني منظم تغيير مي‌دهيد يا در اين رابطه از نظام خاصي پيروي نمي‌كنيد؟

بنابراين فكر نكنيد كه اگر سايت خود را كه يك‌سال رها كرده‌ايد و ديروز آن‌را بروز نموده‌ايد، چون تاريخ ايجاد صفحات جديد با تاريخ بروزرساني تطابق دارد پس امتياز بيشتري خواهيد گرفت. برعكس، گوگل دقيقا به اين مسئله كه شما در چه بازه‌ زماني سايت خود را بروز مي‌كنيد نيز توجه خاصي دارد.

اين مسئله ظاهراً ساده، نكات مهمي را دربردارد كه در ادامه به چند مورد اشاره مي‌شود:

- در بروز‌رساني مرتب سايت، آن‌هم با يك نظم خاص، اهتمام بيشتري به‌خرج دهيد. اگر نظم بروز‌رساني سايت كاهش يابد، مي‌تواند در كاهش امتياز سايت و نزول جايگاه آن در دسته‌بندي گوگل تاثيرگذار باشد.‌‌

- با يك تغيير كوچك در تاريخ ايجاد اسناد و منطبق كردن تاريخ آن با تاريخ روزي كه مي‌خواهيد سند خود را‌ آپلود‌ كنيد، مي‌توانيد جايگاه بهتري به‌دست آوريد.

- سايت‌هايي را پيدا كنيد تا به سايت شما لينك بدهند. حتي اگر هم به‌طور منظم سايت را بروز نمي‌كنيد، ممكن است گوگل با بررسي اين مطلب كه رشد لينك دادن ديگران به سايت شما روند صعودي دارد يا روند نزولي، براي سايت امتيازدر نظر بگيرد. ولي بايد به اين نكته هم توجه داشته باشيد كه تنها تعداد لينك‌ها نيست كه به سايت امتياز بيشتري مي‌دهد، بلكه اين‌كه چه سايتي به شما لينك داده است نيز بسيار مهم است. بنابراين براي جذب لينك‌هايي كه فايده‌اي براي شما ندارند، تلاش نكنيد و بدانيد كه در اين رابطه بايد بسيار محتاط عمل كنيد.‌
گوگل مي‌داند كه صنايع مختلف سعي دارند به هر روش ممكن رتبه‌ سايت خود را در فهرست امتياز‌بندي گوگل بالا ببرند كه ربات جديد گوگل با شناسايي برخي از اين راه‌ها، سايت‌هايي را كه از راه‌هاي غير‌معمول مي‌خواهند بازديد‌كننده‌هاي خود را افزايش دهند شناسايي مي‌كند و راهكار آن‌ها را خنثي مي‌سازد.‌

مثلاً اگر شما بر اين باور هستيد كه با ارسال هرزنامه‌ها مي‌توانيد رتبه سايت خود را افزايش دهيد، بهتر است با برخي قوانين آشنا شويد. مثلا تصور كنيد كه لينك‌هاي زيادي را براي صفحه‌ خود از سايت‌هاي ديگر دريافت كرده‌ايد. اما اگر سرعت رشد تعداد لينك‌ها به طور غير‌عادي زياد شود، ممكن است اين روند نشانه‌اي مبني بر استفاده از اسپم‌ها باشد.

بنابراين اگر فكر مي‌كنيد كه با اين روش مي‌توانيد رتبه سايت خود را افزايش دهيد؛ هرچند‌كه آمار بازديد‌كنننده‌هاي سايت را بالا برده‌ايد، درحقيقت، در كم‌كردن امتياز سايت خود تلا‌ش كرده‌ايد. زيرا گوگل شما را به‌عنوان يك فرستنده هرزنامه شناسايي كرده‌است و امتياز شما را كاهش داده‌است.‌

گوگل همچنين به شما پيشنهاد مي‌كند كه ببينيد چه سايت‌هايي به شما لينك داده‌اند و تا چه حد سايت‌هايي كه به شما لينك داده‌اند معتبرند و اين‌كه اساسا چرا آن‌ها تصميم گرفته‌اند به سايت شما لينك دهند. در اين‌باره قانون خاصي وجود ندارد. اما مثلا اگر سايت‌هايي مثل amazon.com يا يك سايت دولتي به سايت شما لينك داده است، مي‌توانيد به افزايش امتياز سايت خود اميد داشته باشيد. ولي اگر يك سايت بي‌هدف و بي‌محتوا به شما لينك داده است، بايد فكر ديگري به حال سايت خود فكر كنيد.‌

به نظرمي‌رسد بررسي همين عوامل جزئي بتواند اطلاعات خوبي را براي ترسيم آينده كاري سايتتان به شما ارائه دهد.‌

ترجمه و تلخيص: ميلا‌د اميريان‌فر
 
گوگل و رتبه بندی وب سایتها

هرچه امتیاز شما در گوگل افزایش یابد باعث میشود تا گوگل شما را در صفحه جستجو در رتبه بالاتری نمایش دهد. برای افزایش رتبه خود در گوگل به نکات زیر توجه کنید . حتی اگر بالا رفتن امتیاز گوگل برایتان مهم نیست نکات کلیدی را بکار گیرید . زیرا گوگل سایت هایی را که این نکات را رعایت نکرده اند از لیست جستجویش حذف میکند و دیگر در هیچ یک از سایت های شرکای گوگل نیز نام شما نشان داده نمی شود .

نکات طراحی و محتوای سایت :

* سایت را با یک سلسله لینک های واضح طراحی کنید . هر صفحه حداقل باید از طریق یک لینک متنی ساده در دسترس باشد.
* برای سایت یک صفحه map یا همون نقشه طراحی کنید که لینک های صفحات مهم را دارد. اگر لینک ها بیش از 100 تاست صفحه نقشه را به چند صفحه تقسیم کنید.
* درباره لغاتی که کاربران برای دسترسی به سایت شما در موتورهای جستجو تایپ میکنند فکر کنید و مطمئن باشید که مطالبی درباره این لغات در سایت شما هست .
* برای نمایش کلمات و لینک های مهم از متن بجای عکس استفاده کنید ، زیرا جستجوگر خزنده گوگل متون نوشته شده در عکس را تشخیص نمیدهد .
* برای لینک ها و عکس ها حتما از تگ های title و Alt بصورت دقیق و درست استفاده کنید.
* لینک های شکسته ( لینک هایی که به جای درستی اشاره نمی کنند) را درست کنید.
* اگر شما از طراحی سایت های داینامیک استفاده میکنید (یعنی دنبال اسم صفحه یک آدرس بصورت کاراکتر “?” هست ) باید بدانید که کل موتور های جستجو نمیتوانند این صفحات را بخوبی صفحات static پیدا کنند .
* لینک هایی که هر صفحه دارد باید حداکثر تعداد قابل قبولی باشد ، حدود 100 لینک.

نکات فنی :

* از یک مرورگر متن مانند Lynx برای تست کردن سایت خود استفاده کنید . چون اکثر جستجوگر ها سایت شما را همانند چشمان Lynx می بینند . اگر شما در سایتتان از جاوا اسکریپت ، کوکی ها ، اشیاء session ، frame یا فلش یا هر چیزی که جلوی دید برنامه های خزنده (Crawler) را بگیرد استفاده کرده باشید ممکن است این جستجوگر ها نتوانند صفحات سایت شما را بخوبی ببینند و index کنند .
* استفاده از SessionID جلوی برنامه های خزنده موتور های جستجوگر را میگیرد و چون آنها نمیتوانند در سایت شما ثبت نام کنند تا صفحات را ببینند بنابرین تعدادی از صفحات شما هرگز در این جستجوگر ها ثبت نمیشوند
* اگر از سیستم های CMS استفاده میکنید مطمئن شوید که این سیستم توانایی ساخت صفحاتی که گوگل می یابد را داراست .
* از پارامتر هایی مانند "&id=" در لینک های صفحاتتان استفاده نکنید . چون گوگل این آدرس ها را index نمیکند .

وقتی سایتتان آماده شد :

* از سایت های مرتبط بخواهید به شما لینک دهند .
* سایت خود را در http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl ثبت کنید .
* نقشه سایت خود را در Google Sitemaps ثبت کنید .
* سایت خود را در موتور های جستجوگر و دایرکتوری های دیگر از جمله یاهو ثبت کنید . یکی ازین جاها dmoz.org است .

نکات کلیدی :

* صفحات را برای کاربر طراحی کنید نه جستجوگر ها : یعنی چیزی را که برای جستجوگر میفرستید همانی باشد که در سایت دارید و به کاربر نشان می دهید.
* از روش های حقه زدن به موتور های جستجو برای بالا بردن pageRank استفاده نکنید . چون اولین مشتریان شما بازدید کنندگان شما هستند نه جستجوگر ها . اگر جستجوگر ها اصلا وجود نداشتند شما اصلا این کارا رو میکردین ؟!
* از برنامه های تائید نشده برای ثبت صفحات و چک کردن امتیاز خود در گوگل بهره نبرید . زیرا این برنامه ها قوانین گوگل را زیر پا میگذارند . مانند برنامه WebPosition Gold که درخواست سایت شما را بچند مدل به گوگل می فرستد ( برای گول زدن موتور جستجوگر – با این حرکت جستجوگر های معمولی گول میخورندو فکر میکند سایت شما پر طرفدار است . اما گوگل آنها را پیدا میکند). این برنامه ها ممکن است باعث شوند گوگل اسم شما را بطور کلی از لیست سایت های جستجو حذف کند !!!

توصیه های ایمنی :

* از لینک ها یا متن های مخفی استفاده نکنید .
* از cloak redirect استفاده نکنید .
* Query های برنامه ریزی شده به گوگل نفرستید .
* صفحه را با کلمات نا مربوط به سایتتان لود نکنید.
* صفحات تکراری در دایرکتوری ها و ساب دومین های سایتتان نسازید.

Query های برنامه ریزی شده چیست ؟

هر چه کاربران کلمه ای را در گوگل جستجو کنند که نام شما در صفحه اول ظاهر شود و اگر رویش هم کلیک کنند در امتیاز گوگل شما تاثیر دارد . اما اگر گوگل متوجه شود که این درخواست ها همگی ساختگی و توسط برنامه هایی مانند WebPosition Gold فرستاده میشوند سایت شما را از لیست جستجویش حذف میکند . پس مواظب باشید تقلب نکنید !

منبع: وب کاران
 
سعود يا سقوط با تبادل لينك

اخيرا مطلبي با عنوان بوسه داغ در يك سايت مرتبط با سئو خواندم كه با آن كه چندان جديد نبود ولي به نظرم خيلي جالب و البته كار بردي و مهم آمد

بوسه داغ یا Hot Kiss چیست ؟
اگر یک صفحه که مطالب مربوط و مشابه با سایت شما دارد به نحو شایسته ای به شما لینک بدهد اصطلاحا به آن بوسه داغ میگویند. مهم نیست که عدد Rank آن صفحه کم یا زیاد باشد. الگوریتم موتورهای جستجو اغلب به گونه ای هستند که چنین لینکهایی تاثیر بسزایی در جایگاه و رتبه شما دارند. پس هرگز پیشنهاد لینک را از یک صفحه یا سایت همگون یا مشابه به بهانه رنک (رتبه) کم رد نکنید. چنین لینکهایی همچون یک بوسه داغ در یک کوچه خلوت در شب بارانی هستند !

منبع اين مطلب : سايت جامع مهندسي هسته اي
 
مواضب دزدان رتبه خود باشید

ایا برای شما هم پیش آمده که رتبه سایت یا وبلاگتان به طور ناگهانی سقوط کند ؟

اگر شما جز این دسته هستید حتما این مقاله را تا پایان بخوانید

اول از همه اینکه شدیدا مراقب لینکهای ورودی و خروجی تان باشید

تبادل لینک با بعضی سایتها ممکنه به طرز فجیعی رتبه شما را کاهش دهد

اگر با این مشکل مواجه شدید آخرین تغیراتی که ایجاد کرده اید را برسی کنید و مواردمشکوک مثل تبادل لینک نامطمعن نظرات مشکوک . پست های مشکوک را حذف کنید

بعضی وقتها رعایت نکردن کپی رایت و کپی برداری مطالب از دیگر سایتها میتونه مهمترین عامل کاهش رتبه باشه

چون بعضی سایتها در لابلای مطالبشون لینکهایی را به صورت نامرئی و هم رنگ زمینه میگذارند که هنگام کپی کردن این مطالب از جانب شما عملا دها و شاید صدها لینک خروجی از سایت شما به مقصدهای گوناگونایجاد میشه و این همان چیزی ست که بیشترین اثر را در کاهش رتبه شما خواهد داشت چون شما بدون اینکه بدانید صدها لینک خروجی یک طرفه در سایت خود ایجاد کرده اید که باین کار رتبه شما کاملا نابود خواهد شد و در عوض رتبه سایت مقصد به اندازه قابل توجهی افزایش میابد

علاوه بر این با ورود لینکهای نامرهی و هم رنگ زمینه سایت گوگل شما را متقلب محسوب کرده و رتبه شما را کاملا حذف خواهد کرد

پس نتیجه این شد که :

1_ مطالب ریز و همرنگ زمینه از طرف گوگل تقلب محسوب میشود و باید حذف شوند

2_ لینکهای خروجی یک طرفه چه ناخواسته باشند و چه به میل خودتان باعث تخریب رتبه شما میشوند وباید حذف شوند در عوض لینک ورودی یک طرفه به میزان قابل توجهی محبوبیت شما را نزد موتورهای جستجو افزایش میدهد

۳ـ هرچه پستهای بیشتری داشته باشید نزد موتورهای جستجو محبوب تر هستید

۴ـ مطالب جذاب و غیر تکراری باعث افزایش بازدید از سایت شما میشود و در نتیجه باعث افزایش محبوبیت شما نزد گوگل و دیگر موتورهای جستجو خواهد شد

این یکی از دست نوشته های خودم هست!
 
پیج رنک چیست؟

page rank چگونه محاسبه مي شود ؟


پيج رنک به معناي رتبه سايت و وبلاگ در موتور جستجو محسوب مي شود. براي اين که بيشتر با page rank آشنا شويد براي شما مثالي ميزنم .
شما اگر اينترنت را يک شهر به حساب بياوريد آن را به دو قسمت تقسيم ميکنيد بالا شهر و پايين شهر. حالا اون سايتهايي که پيج رنک پايين دارند مشابه اون خونه هايي هست که در پايين شهر قرار دارند و اون خونه هايي که پيج رنک بالا دارن مشابه اون خونه هايي هستند که در بالاي شهر قرار دارند همون از ما بهترون.
طبيعي که براي ديده شدن و بدست آوردن جايگاه بهتر در اين شهر اينترنتي بايد راهکار هايي را مد نظر داشت تا بتوان به وسيله اون خودمون رو تا سطح خونه هاي بالا شهر بالا بکشيم که اين کار با توصيه هايي که در اين وبلاگ کردم صد در صد ميسر مي شود و سعي کردم به طوري باشه که هر کس با هر سطحي بتونه از مطالب استفاده کنه.


در مورد پیج رنک ( Page Rank ) در گوگل

Google Page Rankپیج رنک روش گوگل برای اندازه‌گیری "اهمیت" صفحات است. زمانیکه تمام فاکتورهای دیگر نظیر درصد تکرار کلمات در عنوان صفحه، درصد تعداد تکرار کلمات در متن صفحه، ارزش مکانی کلمات و ... محاسبه شدند، گوگل از‍ پیج رنک برای تنظیم نتایج جستجو، استفاده می‌کند و لذا سایتهایی که مهمتر هستند به رده‌های بالاتر می‌آیند.

PageRank تنها قسمتی از مسائل تعیین کننده رتبه در لیستهای گوگل است. به طور مثال شواهد نشان داده است که گوگل این روزها به متن موجود در یک href برای تگ اهمیت بیشتری قائل است تا PageRank .

PageRank جزئی از داستان لیست شدن در فهرست گوگل است، تلاش گوگل این است که همواره مربوط ترین نتایج را لیست کند، بزرگترین حسن یک موتور جستجو همین است، برای همین همه چیز در پیج رنک خلاصه نمی شود.

● چگونه می‌توان PageRank ‌ یک صفحه را دانست؟
برای این کار می‌توان تولبار مخصوص گوگل را از آدرس زیر دانلود کنید:
http://toolbar.google.com

● تولبار گوگل چقدر دقیق است ؟
باید توجه کرد پیج رنکی که گوگل در تولبارش نشان می دهد با آنی که عملا در سیستم رتبه بندی اش از آن استفاده می کند، تفاوت دارد. در حقیقت تولبار گوگل دیر به دیر به روزرسانی می گردد و خود گوگل نیز به این موضوع اعتراف کرده است. لذا مدیران سایتها نباید نگران پیج رنک پایین سایت خود در تولبار گوگل باشند زیرا امکان دارد پیج رنک واقعی سایت آنها بیشتر از مقدار نشان داده شده باشد.
همچنین تولبار گوگل‌ در بیان پیج رنک خیلی دقیق نیست. این تولبار دو محدودیت دارد:

تولبار بعضی وقت ها حدس می زند. اگر کاربر، صفحه‌ای را مشاهده کند که در بایگانی گوگل وجود ندارد، اما صفحه‌ای خیلی نزدیک به آن در بایگانی گوگل وجود دارد، تولبار تخمینی از پیج رنک را نشان می‌دهد.

تولبار تنها جایگزینی از پیج رنک واقعی را نشان می دهد. در حالیکه پیج رنک خطی است، گوگل از یک گراف غیر خطی برای نشان دادن آن استفاده کرده است. لذا در تولبار تغییر از ‍PR=۲ به PR=۳ نیاز به افزایش کمتری دارد، نسبت به حالتی که تغییری از PR=۳ به PR=۴ انجام گیرد.
تمرکز بیش از حد بر روی پیج رنک برای بالا بردن رتبه ها در گوگل بی مورد است. در حقیقت سایتهای می توانند با بهینه سازی صفحات و ارایه محتوای مناسب به رتبه های مناسبی دست یابند.

● پیج رنک واقعی:
Real PageRank
Toolbar PageRank
(log base ۱۰)
۰ - ۱۰
0
۱۰۰ - ۱۰۰۰
1
۱۰۰۰ - ۱۰۰۰۰
2
۱۰۰۰۰ - ۱۰۰۰۰۰
3
و به همین ترتیب ادامه دارد...

در ضمن الگوریتم محاسبه پیج رنک یک فرمول کاملا سری می باشد که گوگل همواره آنرا مخفی و در فواصل زمانی مختلف آنرا تغییر جزئی می دهد که سوء استفاده از آن به حداقل برسد.شما وقتی پیج رنک بالاتری داشته باشید در نتیجه بازدید کننده بیشتری و در نهایت سایت گرانتری خواهید داشت حتی خیلی افراد وب سایت ها را با پیج رنکشان مقایسه می کنند، به قول آقای حسین شرفی (یکی از بنیانگذاران سئو در ایران) اگر سایت شما بمنزله خانه شما در دهکده جهانی باشد ، سایت های با پیج رنک بالا مثل خانه هایی که در بالا شهر قرار دارند هستند.

● PageRank چگونه محاسبه می گردد؟
زمانیکه گوگل، هنوز یک پروژه دانشگاهی بود، طراحان آن، فرمول اصلی خود را در محاسبه پیج رنک بدین گونه بیان کردند. البته امکان دارد که آنها دیگر از این فرمول استفاده نکنند، اما امروزه هم به اندازه کافی دقیق به نظر میرسد.

"فرض کنیم که صفحه A دارای صفحات T۱ تا Tn است که به آن اشاره می کنند. d هم یک فاکتور کند کننده ( damping factor ) است که مقداری بین ۰ تا ۱ دارد. معمولا برای d مقداری معادل ۰.۸۵ انتخاب میشود. همچنین C(A) تعداد لینکهائی که این صفحه به صفحات دیگر داده است. در این صورت PageRank صفحه A مساوی است با :

PR(A) = (۱-d) + d(PR(T۱)/C(T۱)+...+PR(Tn)/C(Tn))

d یک فاکتور تضعیف است که معمولا برابر هشتاد و پنج صدم در نظر گرفته میشود. T۱, T۲,..., Tn صفحاتی‌اند که به صفحه A لینک داده اند. C(T۱) نیز تعداد لینک‌هایی است که از صفحه T۱، خارج شده است.
دقت کنید که PageRank صفحه Home معمولا دو نیم برابر صفحات داخلی میباشد. بنابراین حالت سلسله ای رای ها را برای PageRank در یک صفحه متمرکز میکند.
تمامی صفحات تعداد لینکهای مساوی دارند و تمامی صفحات هم PageRank یکسان دارند.

● سه اصل مهم:

▪ اگر صفحه ای دارای اهمیت بالائی می باشد، آنرا در بالای مدل سلسله مراتبی قرار دهید.
▪ اگر صفحات سایت شما دارای لینکهای خروجی زیادی هستند ، سعی کنید لینکهای داخلی سایت را افزایش دهید تا PageRank صفحات را ثابت نگه دارید.
▪ اگر صفحاتی از سایت شما دارای لینک خروجی نیست، افزایش تعداد لینکهای داخلی هیچ تائیری بر PageRank ندارد. پس دقت کنید که سایت خود را از حالت قابل استفاده خارج نکنید.

● اهمیت داشتن Site Map

داشتن Site Map به دودلیل مهم است

اگر کاربر URL اشتباه وارد کند، اکثر سایتها یک صفحه غیر مفید به عنوان "۴۰۴ Page not found" نمایش میدهند. این برای کاربر مایوس کننده میباشد. بهتر است که صفحه این خطا به حالتی تغییر کند که اولا علت خطا را نمایش دهد و ثانیا Site Map را هم نمایش دهد .

لینک دادن به Site Map در هر صفحه تعداد لینکهای داخلی را افزایش میدهد و در نتیجه از هدر رفتن آراء بر ای ارتقاء PageRank جلوگیری میکند.
یک layout خوب برای صفحات وب که شامل document طولانی می باشد این است که ، آن document را به چند صفحه تقسیم کنیم و بروی صفحات یک Navigator برای رفتن به صفحات بعد و قبل قرار دهیم و همچنیم در تمام صفحات هم به صفحه Home یک لینک دهیم.

پس میتوان گفت که: با اضافه کردن تعداد لینکهای داخلی به سایت خود ، می توانید PageRank را به طور مساوی بین صفحات سایت تقسیم کنید.
ولی در مدل سلسله مراتبی میتوان رای ها را به سمت صفحه Home‌متمرکز کرد و PageRank آنرا بالا برد.

از این روش برخی از سایتها برای بالا بردن PageRank استفاده می کنند که اگر رباتهای گوگل (Google&#۰۳۹;s robots‌) متوجه آن شوند به احتمال زیاد از حضور آن سایتها در فهرستهای گوگل جلوگیری میکنند.
 
بهینه سازی وب برای موتورهای جستجو

هنوز موتورهاي جستجو بهترين ابزار براي جذب ترافيک به سايت شما هستند. دليل آن به خاطر هدفمند بودن جستجو در آنها است. شخصي که دنبال يک موضوع خاص است از جستجو در موتورها به سايت شما مي رسد. بسيار مهم است که سايت شما براي موتورهاي جستجو جذاب باشد چون باعث رتبه بهتر و ترافيک بيشتر و در نتيجه فروش بيشتر خواهد شد که هدف اصلي هر سايت است. براي افزايش رتبه در موتورهاي جستجو، 17 استراتژي زير بسيار موثر خواهند بود :
1. تراکم کلمات کليدي - نسبت کلمات کليدي به ساير کلمات در يک صفحه را چگالي يا تراکم کلمات کليدي مي نامند. مثلا اگر شما 100 کلمه در يک صفحه داريد و سه عدد از آنها جزو کلمات کليدي سايت شما هستند، چگالي کلمات کليدي آن صفحه 3% است. سعي کنيد که چگالي حدود 3 تا 20 درصد براي کلمات کليدي مهم سايت خود را تنظيم کنيد. سايتهاي زير براي آناليز سايت شما در مورد تراکم کلمات مختلف، کمک مي کنند :
KeywordDensity دات کام
KeywordCount دات کام
2. کلمات کليدي در نام دامنه سايت شما - سعي کنيد يکي از مهم ترين کلمات کليدي سايت خود را در نام دامنه آن بگنجانيد. مثلا www.deheshk.dom.ir که کلمه deheshkدر نام دامنه وجود دارد. اين مورد همچنين به مردم کمک مي کند که نام سايت شما را به خاطر بسپارند.
3. عنوان صفحه (Page Title) - يک عنوان توصيفي شامل 5 تا 8 کلمه که کلمات کليدي اصلي سايت شما را شامل باشند، انتخاب کنيد. عنوان، اولين چيزي است که مردم با آن در موتورهاي جستجو مواجه مي شوند. عنوان را با حرف بزرگ شروع کنيد و بقيه را با حروف کوچک بنويسيد. توجه کنيد که وجود کلمات فارسي با استاندارد يونيکد توسط موتور جستجوي گوگل شناسائي مي شود. مهمترين کلمات کليدي سايت خود را در ابتداي عنوان سايت خود قرار دهيد.
4. شناسه توصيف (Description tag) - برخي از موتورهاي جستجو اين شناسه را به دنبال عنوان سايت شما، نمايش مي دهند. 200 تا 250 کلمه در اين بخش وارد کنيد که 20 عدد از کلمات کليدي سايت شما را نيز شامل باشد. عنوان سايت خود را مجددا در اين بخش وارد نکنيد. در اين بخش نيز مي توانيد از کلمات فارسي استفاده کنيد.
5. شناسه کلمه کليدي (Keywords Tag) - اين بخش بسيار مهمي است و شما بايد 50 تا 100 کلمه کليدي سايت خود را در اين بخش وارد کنيد. موتورهاي جستجو براي اين بخش ارزش زيادي قائل هستند و در رتبه بندي سايت شما تاثير دارد. کلمات کليدي را با کاما از يکديگر جدا کنيد. با اين روش در حداقل جا، امکان ترکيبات متنوعي از کلمات کليدي سايت شما گنجانده خواهد شد.
6. شناسه ارزشگذار (Header tag) - جذاب ترين بخش براي موتورهاي جستجو کلماتي است که بين شناسه هاي H1 قرار دارند. اين شناسه ها بايد در بالاترين بخش صفحات سايت شما باشد. کلماتي که بين اين شناسه قرار مي گيرند، مثل
Send flower to your relatives in Iran

با اندازه بزرگ نمايش داده مي شوند و ممکن است زيبائي سايت شما را مختل کنند. مي توانيد با استفاده از شناسه هاي فرم دهنده (Styles) اندازه شناسه هاي ارزشگذار را متناسب کنيد. مثلا :
h1 { font-family: Arial; font-size: 14pt }
7. شناسه توضيح (Comment tag) - اين ها اطلاعاتي هستند که توسط طراحان سايت براي قرار دادن توضيحات جنبي در بخشهاي مختلف صفحات استفاده مي شوند. اين اطلاعات توسط مرورگرها نمايش داده نمي شوند و در صفحات شما تاثير ظاهري ندارند. از کلمات کليدي مهم سايت خود در اين بخش استفاده کنيد. مثلا :

8. شناسه جايگزين تصوير (Alt Tag) - وقتي که نمايش تصاوير در مرورگر شما خاموش است و يا وقتي نشانگر ماوس را روي تصاوير مي بريد، اطلاعات شناسه جايگزين تصاوير، نمايش داده مي شوند. اين کلمات هم براي موتورهاي جستجو بسيار مهم هستند. حتما از کلمات کليدي سايت خود در اين بخش استفاده کنيد. حتما کلمات بايد مناسب با تصوير مربوطه باشد در غير اين صورت به عنوان حقه بازي در ايجاد تراکم کلمات، توسط موتورهاي جستجو تحريم خواهيد شد. نمونه :

9. نام فايلهاي تصاوير در صفحات شما - حتما نام تصاوير را از ميان کلمات کليدي سايت خود انتخاب کنيد.
10. نامهاي ارتباط صفحات - کلمات کليدي مهم سايت خود را در نام ارتباط صفحات قرار دهيد. مثلا به جاي نام صفحه services.htm از نام مناسب با نوع تجارت خود مثل webhostingservices.htm استفاده کنيد.
11. نقشه سايت (Site Map) - براي سايت خود نقشه تهيه کنيد و ارتباط با تمام بخشهاي سايت را به همراه توضيح آن بخش، در نقشه سايت قرار دهيد. نقشه سايت را در صفحه اول سايت خود قرار دهيد چون برخي موتورهاي جستجو فقط صفحه اول سايت شما را بازديد مي کنند.
12. محتواي کيفي - محتواي صفحات را با 250 تا 300 کلمه که شامل مهمترين کلمات کليدي شما هستند تهيه کنيد. اين اطلاعات بايد بيننده سايت شما را هدف گيري کنند. کلمات کليدي را در ابتداي پاراگرافها استفاده کنيد و از تکرار بيش از حد آنها که باعث عجيب شدن مطالب شما بشوند پرهيز کنيد. از کساني که در تهيه مطلب و مقاله وارد هستند بخواهيد که مطالب شما را قبل از کپي در سايت خود، مرور کنند.
13. بازسازي ارتباطات شکسته (Broken Links) - اکثر موتورهاي جستجو اگر در سايت شما ارتباطات شکسته وجود داشته باشد، سايت شما را ليست نمي کنند. بازديد کنندگان هم از ديدن صفحات 404 error page دلخور مي شوند و سايت ديگري را کليک خواهند کرد. حتما سايت خود را قبل از کپي در اينترنت توسط سايت anybrowser کنترل کنيد.
14. صفحه ارتباط با سايت (Contact page) - برخي موتورهاي جستجو، مخصوصا Yahoo ، اگر آدرس پستي شما در سايت نباشد، سايت شما را ليست نمي کنند. حتما آدرس پستي را در سايت قرار دهيد، فقط قرار دادن آدرس صندوق پستي کافي نيست.
15. ارتباط متقابل - موتورهاي جستجو مخصوصا گوگل به تعدد ارتباط ها به سايت شما حساس هستند و آنرا در رتبه سايت شما اثر مي دهند. يک صفحه لينکستان بسازيد و به سايتهاي مشابه، نه رقيب، سايت خود ارتباط دهيد، مخصوصا سايتهائي که در موتورهاي جستجو رتبه خوبي دارند. از سايتهاي ديگر بخواهيد که به سايت شما ارتباط دهند. براي اينکه بدانيد از کدام سايتها به سايت شما ارتباط داده شده است، در موتور گوگل عبارت زير را جستجو کنيد :
link:www.yoursitename.com

16. ارتباط هاي ضربدري - اگر چندين سايت داريد، به يکديگر ارتباط دهيد و براي هر ارتباط، توضيحي تهيه و در سايتهاي خود قرار دهيد. از کلمات کليدي سايت خود در اين توضيحات استفاده کنيد.
17. اندازه فايلها را کوچک نگاه داريد - اگر از کد هاي جاوا اسکريپت يا DHTML استفاده مي کنيد، معمولا قبل از محتواي سايت شما، در بالاي صفحه قرار مي گيرند، جائي که براي موتورهاي جستجو مهم است و آنها به جاي رسيدن به اطلاعات سايت شما، با کدهاي برنامه مواجه مي شوند و رتبه شما کاهش مي يابد .براي کوچک نگاه داشتن اندازه فايلها، کدهاي برنامه را در صفحات جداگانه قرار دهيد و در صفحه اصلinclude کنید.


منبع : سایت pagrankr.blogfa.com
 
آخرین ویرایش:
نكات واقعی راجع به كسب رتبه بهتر در گوگل

10 نكته واقعی راجع به كسب رتبه بهتر در گوگل

مقدمه

من صدها مقاله خوانده ام كه به ما می گويد چه طور رتبه بندی بهتری در گوگل به دست آوريم. برخی از اين توصيه ها خيلی‌خوب هستند و برخی ديگر چنين نيستند. در اين جا شما 10 نكته صادقانه راجع به كسب رتبه بهتر در گوگل پيدا می كنيد كه من شخصاً آنها را بعد از سالها پژوهش، درست يافته ام. پس بياييد چربی را كنار زده و به گوشت خالص(اصل موضوع) برسيم.



1- نصب سريع

اولين خبر بد اين است، متأسفانه راه حل فوری‌ وجود ندارد كه رتبه بندی بهتری در گوگل ايجاد كند. در بازی بهينه سازی موتور جستجوی گوگل شما بايد كمی بردبار باشيد.ماه ها طول می كشد تا تلاشهای شما به ثمر بنشيند. به همين دليل مهم است كه از اول به دنبال چيزهای صحيح باشيد و استراتژی خود را برنامه ريزی نماييد.



2- كلمات كليدی

واژگان كليدی، مهمترين بخش در بهينه سازی موتور جستجو هستند. شما اگر می توانيد، بايد قبل از شروع وبسايت خود، راجع به كلمات كليدی خود تحقيق كنيد. چون اين كار پايه و اساس تمامی بهينه سازی های موتور جستجو را تشكيل می دهد.

برای كلمات كليدی گسترده ای مثل "طراحی وبسايت"، هيچ مزيتی وجود ندارد زيرا كه رقابت بسيار زيادی بر سر آن كلمات كليدی هست و شما آنرا اگر نه غير ممكن، بلكه بسيار مشكل به دست می آوريد تا بتوانيد به مكان بالايی‌ در گوگل دست پيدا كنيد. شما بهتر است كه از كلمات كليدی بلند و دنباله دار ويژه استفاده كنيد.آنها حجم جستجوی كوچكتری‌دارند، اما جايگاه بالا را آسانتر به دست می آورند. مردم بيشتر علاقمندند كه در جستجوی كلمات كليدی دنباله دار و طولانی باشند. برای مثال اگر كسی نيازمدند يك وبسايت باشد، ممكن است "طراحی وب" را در گوگل تايپ كند و تعداد زيادی وبسايت را مشاهده كند. همچنين ممكن است متوجه شود كه نياز به ميزبانی و نام دامنه دارد و جستجوی ديگری را با عنوان "طراحی‌ وبسايت خدمات نام دامنه و ميزبانی" انجام دهد و اين ممكن است كلمه يا عبارت كليدی مهم شما باشد.

شما چگونه می توانيد كلمات كليدی را پيدا كنيد كه مردم در جستجوی آن هستند؟ يك ابزار خوب رايگان را می توانيد در SeoBook.com پيدا كنيد.

يا اگر چيزهای حرفه ای‌تری می خواهيد، می توانيد از ردياب كلمات استفاده كنيد كه يك سرويس خوب برای جستجوی كلمات كليدی مهم می باشد با مراجعه به نشانی http://google.com/2uhc14 [البته اين نشانی‌ فيلتر شده و نمی توان بدان دسترسی داشت]. شما بايد تلاش كرده و حداقل 10 عبارت كليدی به دست آوريد.

اولين بار كه كلمات كليدی‌ خود را به دست آورديد، جستجويی را درون گوگل انجام دهيد. اولين نگاهتان اين باشد كه چه تعداد نتيجه به دست می آيد. اگر ميليونی باشد، نمی تواند كلمه كليدی‌خوبی برای شما باشد و اصلاً‌ قابل رقابت نيست.

اگر كلمات كليدی شما با نتايجی در حدود 50000 تا به دست آيد، پس شما می‌توانيد يك برنده باشيد. همچنين شما بايد رقابت خود را بررسی كنيد. بر روی بالاترين نتيجه به دست آمده در كلمه كليدی‌تان در SERPS (صفحات مربوط به نتايج موتور جستجو)، كليك كنيد و رتبه بندی‌ صفحاتشان را بررسی كنيد. اين كار به شما يك ايده ی‌ خام و اوليه می دهد كه شما نياز داريد به آن چيزی‌دست پيدا كنيد كه در بالا قرار بگيرد. همچنين شما بايد ببينيد كه آنها چه تعداد پيوند دارند كه به وبسايت شان اشاره می كند و اين به شما يك ايده اوليه می دهد كه به چه تعداد پيوند نياز خواهيد داشت تا در مكان پبالايی قرار بگيريد. برای‌انجام اين كار در كادر جستجو،‌ تايپ كنيد: دامنه.نام سايت.www و شما فهرستی از وبسايت هايی ‌را پيدا می كنيد كه به نام مربوطه پيوند داده اند. اما فكر خوبی است كه اين كار را در موتور جستجوی ياهو انجام دهيد چون فهرست گسترده تری از لينكهای پشتيبان ارائه می‌دهد. گوگل فقط درصدی از از پيوندهايش را نشان می دهد، معمولاً با رتبه صفحه 3 يا بالاتر.

به خاطر داشته باشيد كه اينها فقط يك تخمين اوليه است. چون هر وبسايت متفاوت است، پيوندهای مناسب بيشتر،‌نتايج بهتری به دست می دهد.



3- Tag‌ عنوان

گوگل، Tag‌های عنوان را از ديدگاه مهمترين و وابسته ترين بخش از صفحات وبی‌ نگاه می كند كه در حال بازيابی آن است. اين، يكی‌از چند چيزی ‌است كه شما در گوگل بايد در نتايج موتور جستجو، كنترل كنيد. تگ عنوان، همان تيتر زيرخط دار ‌نتايج شما در SERPS می باشد. همچنين آن در بالای پنجره مرورگر شما ظاهر می شود. اين را تشريحی و خوانا در نظر بگيريد، اما همزمان كلمات كليدي مهم نويافته را نيز اضافه نماييد. گوگل كلمات كليدی‌ را در عناوين، برجسته و مشخص می‌نمايد. همان كلماتی كه در درخواست پرس و جو گذاشته ايد.



4- Tag‌ توصيفی

تگ توصيفی، شرحی از صفحه وب است كه زير تگ عنوان در نتايج بدست آمده، جای می‌گيرد. دوباره از كلمات كليدی تان در اين جا استفاده كنيد، شايدممكن است برخی را نسبت به بقيه، كم اهميت تر تشخيص دهيد. اين فقط بخش ديگری از نتايجی است كه شما بايد كنترل كنيد. گوگل كلمات كليدی را برجسته می نمايد كه با سئوال جستجو مطابقت داشته باشد. دوباره به ياد داشته باشيد كه آن را توصيفی و خوانا نگه داريد.



5- نام Domain

اگر امكان دارد، سعی كنيد نام كلمات كليدی اصلی تان را در نام دامنه اضافه كنيد. وقتی كه با سئوال پرس و جو تطبيق پيداكنند، گوگل آنها را برجسته(های لايت) می نمايد. اين می تواند به شما رتبه ی زيادتری بدهد چون نشان خواهد داد كه وبسايت شما مرتبط با پرس و جوی درخواست شده می باشد.



6- محتوا

محتوا خيلی‌مهم است. اگر ما هميشه تغييرات تازه در سايت بدهيد و محتوای منحصر به فرد در سايت بگذاريد كه مرتبط با عناوين آن باشد، گوگل به خاطر آن شما و ديگر وبسايت هايی‌را كه بدان لينك داده اند، دوست می‌دارد. در نتيجه اين كار رتبه بندی شما را افزايش خواهد داد،‌اما شما بايد واقعاً اين كار را از هر طريق ممكن انجام دهيد. وبسايتی كه هيچ تغييری در محتوای‌آن داده نشود،‌ يك وبسايت مرده است. محتوای شما بايد شامل كلمات كليدی‌تان باشد اما، محتوا را با با كلمات كليدی‌به هرزنامه(اسپم) تبديل نكتيد. از آنها در ابتدا و انتهای صفحه وب استفاده كنيد و يا پخش كنيد. همچنين آنها را در متن سربرگ و حتی كمی ضخيم تر به كارببريد. اين امر به گوگل نشان می دهد كه اين كلمات اهميت بيشتری دارند.



7- رتبه ی صفحه

چرا مردم معمولاً با ديدن نوار سبز كوچك در نوار ابزار گوگل، نگران می شوند؟ خب من در اينجا هستم تا بگويم كه شما می‌توانيد نگرانی درباره آن را همين الآن متوقف نماييد.

يك چيزی درباره نوار(ميله) رتبه صفحه وجود دارد و آن اين است كه می تواند حداقل تا 3 ماه به روز نباشد چون گوگل فقط در يك دوره زمانی هر سه ماه يكبار آن را به روزآوری می نمايد. فقط گوگل رتبه صحيح صفحه شما را می‌داند كه هر لحظه در حال تغيير است. گوگل به طور منظم وبسايت شما را مرور می كند و به دنبال محتوا و پيوندهای جديد می گردد تا مناسب ترين محتوا را در نتايج جستجويش نشان دهد. از اينرو رتبه صفحه تاحدی نادقيق است.

چيز ديگری كه مردم را سردرگم می نمايد اينست كه آن رتبه ی صفحه است،‌ و نه رتبه ی سايت. چيزی كه من قصد دارم مشخص كنم آن است كه وبسايت شما به يك شكل "رتبه صفحه" متصل خواهد شد و سپس از طريق صفحات ايندكس شده شما، توزيع خواهد گرديد. مثلاً اگر وبسايت شما شكل(درجه) 5 را بگيرد،‌ ممكن است صفحه خانگی شما رتبه 3 و ديگر صفحات رتبه 2 و شايد 1 را كسب كرده باشند. همچنين اگر ديگر صفحات به يكديگر پيوند داشته باشند، اين كار رتبه اختصاصی آنها را افزايش خواهد داد.

تنها مزيت اين نوار سبز رنگ آن است كه من می توانم آن را برای‌تبادل لينك ببينم. شما می‌توانيد يك ايده اوليه به دست آوريد كه رتبه بندی سايت چيست؟ و می‌توانيد تصميم بگيريد كه آيا با آن تبادل لينك داشته باشيد يا نه.



8- پيوند زدن

لينك های يك طرفه، بهتر از پيوندهای‌ دوطرفه هستند. اما پيوندهای يك طرفه سخت تر به دست می آيند. چرا بايد كسی لينك شما را در وبسايتش قرار دهد؟ برای‌او چه فايده ای‌دارد؟ شما می‌توانيد اين كار را با نوشتن يك مقاله مثل همين متن، و ارسال آن به وبسايت های مقاله ای و رسانه های‌ جمعی‌ و يا وبلاگ شخصی تان، انجام دهيد. اما به ياد داشته باشيد كه بيوگرافی نويسنده را نيز اضافه كنيد كه شامل پيوندهايی به سايت شما می‌باشد.

لينكهای‌دوطرفه،‌آسانتر به دست می‌آيند. اما در مراحل پيشين،‌ وقتی شما نتوانيد يك رتبه صفحه خوب داشته باشيد، مشكل تر هم به دست خواهد آمد. يكبار كه رتبه صفحه تان زياد می‌شود، می‌توانيد انتخابهای بيشتری در رتبه ی صفحاتی كه با آنها تبادل داريد، داشته باشيد.

وقتی نوار سبز شروع به افزايش و رشد می‌كند، يك چيز را راجع به ارتباط با ديگران فراموش نكنيد. اگر آنها يك وبسايت با كيفيت و محتوای‌خوب داشتند، ‌آنگاه شما بايد اتصال با آنها را در نظر داشته باشيد.به ياد داشته باشيد كه همه ی‌ما نياز داريم از جايی‌شروع كنيم و رتبه ی ‌1 امروز ما، رتبه 5 ما در آينده خواهد بود. سعی‌كنيد به وبسايت های‌مناسب پيوند بزنيد، چون گوگل اين امر را می‌پسندد و شما برای‌سالها، ترافيك(تبادل) كيفيت را از اين وبسايت دريافت خواهيد نمود.

همچنين تبادل لينك با يك وبسايت جريمه شده، منجر به نتايجی در گوگل می‌شود كه وبسايت شما را نيز تنبيه و جريمه كند.

9- فهرست باز ( DMOZ )

شما هميشه بايد سايت خود را به DMOZ ارائه دهيد. من اخيراً ‌مقاله ای نوشته ام كه راجع به اين موضوع بحث می‌كند و بعضی از مردم درباره آن نظر داده و گفته اند كه در DMOZ عضو نيستند و رتبه آنها نيز خوب است. اين ممكن است درست باشد،‌ اما يك چيزی كه بايد به خاطر داشته باشيد آن است كه تعدادی‌ از وبسايت های دايركتوری(فهرستی) از نتايج DMOZ استفاده می كنند كه به شما لينكهای يك طرفه بيشتری خواهند داد.



10- Blog ها

گوگل، بلاگها را می پسندد چون مقداری متن دارد و به طور ثابت به روز آوری می شوند پس وبلاگ شخصی خود را در وبسايت خود آغاز نماييد. مقالات، داستانها و هرچيزی كه مربوط به سايت است را اضافه نماييد. اگر شما به مردم چيزهای‌جالب بدهيد، ‌آنها نيز برای كسب اطلاعات بيشتر، بر می گردند و به شما پيوند می‌دهند.

حالا همه چيز آماده است. مراقب باشيد و موفق شويد! و به خاطر داشته باشيد كه شما فقط چيزهايی‌را می دانيد كه در آن قرار گرفته ايد.

یکی دیگر از دست نوشته های خودم
 
1 لینک از چند سایت به جای چند لینک از 1 سایت

گاهی اوقات مدیران سایت ها، وبلاگ یا سایت دیگری راه اندازی می کنند و لینک سایت خود را چندین بار در آن تکرار می کنند تا رنک صفحات سایت اصلی بیشتر شود، امروزه موتور های جستجویی مانند گوگل به قدری هوشمند هستند که گول چنین ترفند هایی را نخورند. بنابراین به جای اینکه n بار لینک سایت خود را در یک سایت تکرار کنید، سعی کنید که در n سایت مختلف لینک خود را قرار دهید.
 
لینک متنی بهتر از لینک بنر

به دلیل اینکه بنر های تبلیغاتی اکثرا با جاوا اسکریپت یا فریم ها ایجاد می شوند، از نظر موتور جستجو اصلا لینک به حساب نمی آیند ولی در صورتی که بنر یک لینک مستقیم داشته باشد تا حدودی می تواند موثر باشد ولی همچنان لینک های تصویری ارزش کمی نسبت به لینک های متنی دارند. بنر های فلش نیز موقعیت بدتری در موتور های جستجو دارند چون اسپایدر ها نمی توانند محتوای درون آن ها بخوانند و روی لینک ها کلیک کنند.
 

جدیدترین ارسال ها

بالا