ترام
با سلام وتشكر از توضيحات دوستان. اگر اجازه دهيد من يك جمع بندي همراه برخي مطالب جانبي عرض كنم:
آن نقطهها كه در كار چاپ شده ميبينيد به ترام (dot يا screen ) معروفند كه داراي برخي مشخصات هستند كه باعث نوع كارآيي آنها ميشود:
1-dot shape يا شكل ترام: ترامها ممكن است با اشكال مختلف ايجاد شوند. اين اشكال بنا به نوع مواد چاپ شونده و نوع مركب و ... ميتوانند انتخاب شوند. مثل : line , rectangle, round, elliptical و غيره
2-dot angle يا زاويهى ترام: از آنجا كه ترامها در رديفهاي منظم در كنار يكديگر قرار ميگيرند ( در هر رنگ ) و نبايد بر روي يكديگر افتاده و يا همديگر را بپوشانند لازم است داراي زواياي متفاوت و حدالامكان با اختلاف ماگزيمم باشند مخصوصا در رنگهاي با تون بالا يعني آبي و قرمز و مشكي.
اين زوايا در سيستم سنتي همان است كه دوستمان ذكر كردند ولي در سيستمهاي جديد كه ترام توسط setter ها ساخته ميشود مثل platesetter و imagesetter در مدلهاي مختلف كمي يا هم فرق ميكند. براي مثال اين زوايا در agfa كمي با heidelberg متفاوت است.
در صورتي كه اين زوايا درست انتخاب شوند ترامها درست در كنار يكديگر قرار ميگيرند و يك شكل گل مانند ميسازند به نام rosset و در غير اينصورت يك بافت يا اشكال اضافي منظم بر روي كار ظاهر ميشود كه باعث خرابي تصوير ميگردد به نام پيچازي ( morre )
3-dot gain : مقدار پخش شدن ( گسترده شدن ) ترام. مركب بر روي هر كاغذ يا مادهاي تا حدودي پخش ميشود. همين اتفاق در مورد ترام هم ميافتد. به درصد اين پخش شدن كه كاملا وابسته به نوع كاغذ و مركب و خشك شدن آن است dotgain ميگويند.
4- dot percentage درصد ترام: مقدار فضايي كه يك واحد ترام از محدوده سفيدي اطرافش را ميپوشاند. اين مقدار از 0 تا 100 درصد متغيير است. 0 يعني كاغذ سفيد كه هيچ مقدار مركبي (ترامي ) روي آن ساخته نشده و 100 يعني تمام اين سطح ( سطح كوچك مربوط به ترام ) توسط ترام پر شده.
5-screen frequency : مقدار تكرار ترام در واحد طول. تعداد رديف هايي كه ترامها ميتوانند در يك واحد طول تكرار شوند را معمولا با نام خط در اينچ يا خط در سانتيمتر ميسنجند.
مثل ترام 60 خط ( در سيستم سنتي) كه در واحد سانتيمتر بيان شده و يا معادل آن در اينچ يعني 150 dpi (dot per inch
اين مقدار را با واحد پيكسل اشتباه نگيريد.
انتخاب آن در كيفيت كار تاثير بسياري دارد و وابسته است به نوع كاغذ ،نوع ماشين ( سيلندر ) و نوع مركب و سرعت چاپ و خشك شدن مركب.
با آنكه ترام ريزتر ( screen frequency بالاتر ) ميتواند جزپيات بيشتر و ضريفتري را ثبت كند ولي بدليل وابستگي آن به موارد ياد شده بايد مناسب انتخاب شود و نه فقط ترام ريزتر. براي مثال همانطور كه ميدانيد براي چاپ روي مقوا و كاغذ تحرير معمولا ترام 150 ولي براي گلاسه 175 و براي شرايط بسيار مناسب چاپ ترام 200 DPI انتخاب ميشود.
اين موارد تنها گوشهايست از موارد مربوط به تكنولوژي عمومي ترام در چاپ و براي بعضي موارد ديگر صدق نميكند .براي مثال در تكنولوژي چاپ 6 يا 7 رنگ چاپ تفكيكي كه ترامهاي آن توسط تكنيكهايي با نام diamond screening و يا crystal raster ساخته ميشوند ديگر نه زاويهاي وجود دارد و نه درصد به شكل ذكر شده و نه شكل ترام.