بي اعتبار است يا از مد افتاده؟

MrMohi

Active Member
با عجله از خيابان عبور مي کنم خيلي دير شده و هنوز به محل کار نرسيده ام بايد تاخيرم را اطلاع دهم.
تلفن همراه ندارم و کارت تلفن پيشرفته ترين فناوري ارتباطي همراه من است. از دور يک باجه تلفن نمايان مي شود. واي ! چند نفر در صف ايستاده اند اما نه آنها در صف تلفن سکه اي هستند. نگاهي به آنها مي اندازم و به باجه تلفن کارتي که درست به باجه ديگر چسبيده نزديک مي شوم.

با آرامش کامل کارت تلفنم را از جيب درمي آورم و در دستگاه مي گذارم اما در کمال تعجب با پيغام invalid card روبه رو مي شوم.

من مطمئن هستم که اعتبار کارتم تمام نشده ، اما در حال حاضر اين ادعا قابل اثبات نيست ، پس به آرامي به سمت آخر صف باجه کناري مي روم.

در حالي که سنگيني چند نگاه را احساس مي کنم ، فکر مي کنم از کداميک از اين افراد مي توان يک سکه قرض گرفت.

شايد خيلي از شما در طول يک سال گذشته با چنين تجربه اي روبه رو شده باشيد. طي اين مدت تلفن هاي جديدي در سطح شهر تهران و برخي شهرهاي ديگر نصب شده اند که از نظر ظاهري زيباتر و شيک تر از تلفن هاي قديمي هستند و البته به کارتهاي قديمي هم سرويس نمي دهند. اگر دقت کرده باشيد متوجه شده ايد که هم اکنون 3نوع تلفن کارتي در سطح شهر تهران وجود دارد: تلفنهاي آبي رنگ که ساخت کارخانه آلکاتل هستند ، تلفنهاي زردرنگ جنرال و تلفنهاي قديمي خاکستري رنگ پارس تلفن کار. تا اوايل سال 82 فقط همين نوع آخر در سطح شهر ديده مي شد. کارتهاي تلفن هم در 2قيمت 800و 4هزار توماني موجود بود که از آنها با عنوان کارتهاي نسل قديم ياد مي شود. از اواسط سال 82 تلفن هاي جديد و همچنين کارتهاي نسل جديد در 3 قيمت 2 و 5 و 10هزارتوماني در بازار توزيع شد. به گفته کارشناسان مخابرات ، امنيت کارتهاي نسل جديد بيشتر و امکان تقلب در آنها کمتر است.

تفاوت عمده کارتهاي قديمي و جديد در تعداد پايه هاي (pin) موجود روي تراشه آنهاست.

کارتهاي قديمي 8پايه بودند، در حالي که پايه کارتهاي جديد کمتر است.

به همين ترتيب کارت خوان هاي موجود در دستگاه هاي تلفن قديم و جديد هم تفاوت دارد. از اين ميان کارت خوان جنرال پين هاي کمتري دارد و به طور کلي کارتهاي 8 پايه قديمي را نمي پذيرد. يکي ديگر از تفاوت هاي اين کارتها به حافظه آنها مربوط است.

هنگام استفاده از کارتهاي قديمي هريونيت حافظه که معادل 5تومان است با يک پالس اعمالي از سوي مخابرات سوزانده شده و از اعتبار کارت کم مي شد، اما در کارتهاي جديد اين عمل با 2پالس انجام مي شود؛ همچنين از سال گذشته کدهايي براي کارتها در نظر گرفته شده که شامل اطلاعات امنيتي است.

اين کدها در فايلهايي به نام Image File ذخيره مي شوند. کارشناسان شرکت مخابرات اين فايلها را روي کارتهاي تلفن که در چند شرکت داخلي ساخته مي شوند load مي کنند تا امکان سوءاستفاده و ساخت کارتهاي تقلبي از ميان برود. در کارت خوان تلفن هم قطعه اي به نام sam majool قرار دارد که اطلاعات image file را مي خواند. پس از تاييد اطلاعات image file اطلاعات موجود در تراشه کارت با white list مطابقت داده مي شود. white list يا فهرست سفيد شامل فهرستي از کارتهاست که تلفن بايد به آنها سرويس بدهد.

زنگها براي که به صدا درمي آيد
مرد باراني پوش کنار باجه تلفن ايستاده و زيرچشمي مراقب اطراف است.

هر از گاهي به ساعتش نگاه مي اندازد و دوباره خود را با روزنامه اي که در دست دارد مشغول مي کند. ناگهان صداي زنگ تلفن از باجه تلفن عمومي شنيده مي شود. مرد داخل باجه مي رود. گوشي را برمي دارد و مکالمه اي انجام مي شود. حتما همه شما تاکنون چنين صحنه اي را در فيلمهاي سينمايي خارجي ديده ايد؛ اما حالا مي توانيد اميدوار باشيد که در آينده اي نزديک شاهد اين صحنه در عالم واقعيت و البته در همين ايران خودمان باشيم ، چون يکي ديگر از قابليت هاي تلفنهاي کارتي جديد قابليت زنگ خوري آنهاست ؛ البته در حال حاضر به دلايلي از جمله دلايل فرهنگي voice اين سيستم قطع است ، اما کارشناسان مخابرات معتقدند در صورتي که فرهنگ استفاده از اين سيستم ميان مردم رايج شود اين سرويس را ارائه خواهند کرد. هم اکنون از قابليت زنگ خوري اين تلفنها استفاده ديگري مي شود. همه اين تلفنها به يک سيستم کنترل مرکزي متصل هستند. اين سيستم قادر است در ساعاتي از شبانه روز با همه اين تلفنها تماس بگيرد و اطلاعات مورد نياز را ثبت کند.

کارتهاي قديمي را زودتر مصرف کنيد
سياست شرکت مخابرات اين است که بتدريج کارتهاي نسل جديد به طور کلي جايگزين قديمي ها شوند. به همين علت تلفن هاي جنرال از ابتدا طوري طراحي شده بودند که کارتهاي قديمي را نمي پذيرفتند. در تلفن هاي آلکاتل ابتدا کارتهاي قديمي پذيرفته مي شد اما حالا به کمک يک برنامه نرم افزاري و با استفاده از فهرست سفيد اين تلفنها ديگر کارتهاي قديمي را نمي پذيرند. در حال حاضر 85 درصد کارتهاي موجود از نسل جديد هستند و اگر شما از آن دسته افرادي هستيد که هنوز کارت قديمي داريد ، بايد هر چه زودتر اعتبار باقيمانده در کارت را مصرف کنيد. چون بزودي 3 هزار دستگاه تلفن قديمي موجود در سطح شهر هم ديگر اين کارتهاي قديمي را نمي پذيرند.

جدیدترین ارسال ها

بالا