اختلال شخصیت مرزی چیست؟

matab365

New Member

اختلال شخصیت مرزی چیست؟​

اختلال شخصیت مرزی (Borderline personality disorder یا BPD) یکی از پیچیده‌ترین و چالش‌برانگیزترین اختلالات روانی است که تأثیر عمیقی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد مبتلا دارد. این اختلال، که معمولاً با نوسانات شدید خلقی، ترس از ترک شدن، روابط بین فردی ناپایدار و تصویر ناپایدار از خود مشخص می‌شود، می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد.

افراد مبتلا به BPD اغلب تمایل به نشان دادن رفتارهای تکانشی و خطرناک، مانند رانندگی بی احتیاطی و تهدید به خودآزاری دارند. همه این رفتارها حفظ روابط را برای آن‌ها دشوار می‌کند. اختلال شخصیت مرزی یکی از اختلالات شخصیت گروه B است که شامل رفتارهای نمایشی و نامنظم است.

یادآوری: اختلالات شخصیت الگوهای رفتاری مزمن (درازمدت) ناکارآمدی هستند که انعطاف ناپذیر، شایع و منجر به مسائل اجتماعی و پریشانی می‌شوند. برای مطالعه بیشتر و آشنایی با دسته‌بندی این اختلال‌ها به مقاله: انواع اختلالات شخصیت مراجعه کنید.

بسیاری از افرادی که با اختلال شخصیت مرزی زندگی می‌کنند نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند و ممکن است متوجه نباشند که راه سالم‌تری برای رفتار و ارتباط با دیگران وجود دارد؛ به همین دلیل درمان و حمایت مناسب برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بسیار مهم است.

ویژگی‌های اصلی اختلال شخصیت مرزی چیست؟​

اختلال شخصیت مرزی معمولاً با الگوهایی از تفکر، احساس و رفتار ناپایدار مشخص می‌شود و می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. ویژگی‌های اصلی آن عبارتند از:

  • نوسانات شدید خلقی: تجربه تغییرات سریع و شدید در حالت خلقی به مدت چند ساعت یا چند روز
  • ترس از ترک شدن یا رها شدن: انجام رفتارهای افراطی برای جلوگیری از ترک شدن
  • روابط بین فردی ناپایدار: روابط شدید و پرتلاطم و نوسان سریع بین ایده‌آل‌سازی و دشمنی شدید نسبت به دیگران
  • تصویر ناپایدار و متغیر از خود: تأثیر بر اعتماد به نفس، ارزش‌ها، خواسته‌ها و اهداف آن‌ها
  • رفتارهای خطرناک یا خودآسیب‌رسان: از جمله سوء مصرف مواد، رانندگی بی‌پروا، پرخوری یا گرسنگی افراطی و خودزنی
  • احساس جدایی از خود یا واقعیت: مخصوصا در زمان‌های استرس
  • نوسانات شدید بین دیدگاه‌های مختلف در مورد خود و دیگران: آسیب به روابط آن‌ها
  • احساس خالی یا بی‌هدف بودن مزمن
  • خشم ناگهانی و کنترل نشده

اختلال شخصیت مرزی و خودشیفتگی​

اختلال شخصیت مرزی (BPD) و اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) هر دو جزء اختلالات شخصیت هستند؛ اما با ویژگی‌ها و رفتارهای متفاوتی مشخص می‌شوند. درک تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو اختلال می‌تواند به فهم بهتر آن‌ها کمک کند.

شباهت‌ها​

  • مشکل در روابط: هر دو اختلال می‌توانند باعث ایجاد روابط بین فردی پرتنش و ناپایدار شوند.
  • نیاز به توجه و تأیید: هر دو گروه ممکن است به‌شدت به توجه و تأیید دیگران نیاز داشته باشند.
  • حساسیت به عدم تایید یا نقد: افراد مبتلا به هر دو اختلال ممکن است به شدت به رد شدن یا نقد واکنش نشان دهند.
منبع مطلب از وبسایت کلینیک روانشناسی دکتر نیک کار در اصفهان
 

porsbank

New Member
اضطراب اجتماعی نوعی اضطراب است که با ترس و اضطراب شدید در موقعیت‌های اجتماعی شناخته می‌شود و حداقل بخشی از فعالیت‌های روزمره شخص را مختل میکند. اضطراب اجتماعی میتواند کیفیت زندگی فرد را تا حد بسیاری کاهش دهد. بعضی از مبتلایان ممکن است هفته‌ها از خانه خارج نشوند و یا بسیاری از موقعیت‌های اجتماعی مانند موقعیتهای شغلی، تحصیلی خود صرف‌نظر کنند. اضطراب اجتماعی می‌تواند از نوع خاص مثل سخنرانی در جمع یا از نوع فراگیر باشد. اضطراب اجتماعی فراگیر عموماً نگرانی شدید، مزمن و یا پایدار است که فرد از قضاوت دیگران در مورد ظاهر یا رفتارش و یا خجالت کشیدن و تحقیر شدن در جمع و در حضور دیگران دارد(اناری، شفیعی تبار و پوراعتماد، 1390). در حالی که فرد مبتلا معمولاً به غیرمنطقی بودن و یا در زیادهروی در این احساس ترس ونگرانی آگاه میباشد، ولی غلبه کردن براین ترس برای آنان بسیار سخت است. در حدود 3 تا 13 درصد مردم دچار این اختلال هستند و این اختلال در زنان بیشتر از مردان است. این اختلال احتمال اعتیاد به موادمخدر، استفاده از داروهای روانگردان و تداخلات خطرناک دارویی را افزایش می‌دهد و با توجه به اینکه 8 درصد از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی از مواد مخدر استفاده می‌کنند. بنابراین درمقایسه با شیوع 2درصدی در افراد غیرمعتاد شیوع سوءمصرف مواد در مبتلایان به اضطراب اجتماعی بیشتر از جمعیت غیرمعتاد است. بنابراین مطالعات در خارج کشور نیز نشان می‌دهد که اضطراب اجتماعی پیش‌بینی‌کننده مصرف مواد مخدر می‌باشد (اناری، شفیعی تبار و پوراعتماد، 1390) و این اختلال در واقع باعث روی آوردن فرد به مصرف مواد می‌شود (مبینی، 1384). این اختلال رنج زیادی رادر زمینههای مختلف شغلی، روابط بین فردی ،حیطه زناشویی و... را به وجود میآورد (انجمن روانپزشکی امریکا ،2000). اضطراب اجتماعی موجب بوجود آمدن علائم جسمانی از جمله دردعضلات، سردرد، لرزش عضلات و تهوع میشود.

پرسشنامه اضطراب اجتماعی جرابک (۱۹۹۶)

پرسشنامه اضطراب اجتماعی جرابک (۱۹۹۶) در سال ۱۹۹۶ توسط ایلینا جرابک به منظور سنجش اضطراب اجتماعی برای سن ۱۰ سالگی به بالا ساخته شده است. دارای ۲۵ سوال ۵ گزینهای با گزینه های تقریبا همیشه، اغلب اوقات، گاهی اوقات، به ندرت، تقریبا هیچ وقت است.

ابعاد و مولفه هادارد
پایایی و رواییدارد
شیوه نمره گذاریدارد
منبعدارد


تعریف مفهومی اضطراب اجتماعی: (Social anxiety )

اضطراب اجتماعی، یک مسئله روانشناختی رایج، مزمن و آزار دهنده است که با ترس شدید از مـورد ارزشـیابی قـرار گـرفتن در موقعیـتهـای اجتماعی یا کارکردی مشخص میشود. اضـطراب اجتماعی در بردارنده یک سوگیری در توجه است که با تحریف در تفسیر نشانه های درونـی ماننـد (افکار و تصویر بدنی) و نشانه های بیرونـی ماننـد (ابرازات چهره ای دیگران) مشـخص مـی شـود . در واقع در افراد مبـتلا بـه سـطوح بـالا ی اضـطراب اجتماعی، احتمال خطرات نهفته در موقعیت هـای اجتماعی، بیش از حـد طبیعـی بـرآورد مـی شـود (گلدین، زیو، جزایری، هان و گراس ، ۲۰۱۳)

Goldin, P.; Ziv, M.; Jazaieri, H.; Hahn, K. and Gross, J. J. (2013). “MBSR vs aerobic exercise in social anxiety: fMRI of emotion regulation of negative self-beliefs”. SCAN, 8, 65-72.

بانک پرسشنامه های روان شناسی
porsbank.com
 

جدیدترین ارسال ها

بالا