ایجاد ترک در سازههای بتنی، خصوصا به دلیل ضعف ذاتی بتن در برابر نیروهای کششی، پدیدهای رایج و تا حد زیادی اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل، ترمیم و تقویت این نوع سازهها، یکی از نیازهای اساسی در پروژههای عمرانی است که نیازمند دانش بالا و تجربه مرتبط است.
مهمترین علل ایجاد ترکهای سازهای:
دلایل ایجاد ترکهای غیرسازهای:
برای آشنایی با سایر انواع ترک در ساختمان و روشهای ترمیم ترک روی لینک کلیک کنید
فرق ترک مرده و زنده چیست؟
اگر ضخامت ترک ایجاد شده روی دیوار به مرور زمان افزایش یابد، نشان دهنده زنده بودن ترک است. در این شرایط ابتدا باید از گسترش آن جلوگیری کرد و بعد برای ترمیم ترک و مقاوم سازی اقدام کرد. لازم به ذکر است که مشاهده ترک زنده در دیوارهای باربر، میتواند بسیار خطرناک باشد و تشخیص علت و ترمیم ترک ساختمان باید در اولین فرصت انجام شود.انواع ترک در ساختمان از نظر ساختار
ترکهای ایجادشده در ساختمان را میتوان بر اساس محل وقوع و میزان تأثیر آنها بر پایداری سازه، به دو دسته اصلی تقسیم کرد:ترکهای سازهای
این نوع ترکها معمولاً در بخشهای اصلی و باربر ساختمان مانند فونداسیون، تیر، ستون و سقف به وجود میآیند. به دلیل نقش حیاتی این اجزا در حفظ ایمنی سازه، ترکهای سازهای باید بهسرعت شناسایی و ترمیم شوند. در غیر این صورت ممکن است موجب تخریب بخشی از ساختمان یا حتی ریزش کامل آن شوند.مهمترین علل ایجاد ترکهای سازهای:
- طراحی و محاسبات ضعیف یا غیراصولی سازه
- اجرای نادرست اجزای سازهای و عدم رعایت استانداردها
- استفاده از مصالح بیکیفیت یا غیر استاندارد
- اعمال بارهای بیشتر از حد طراحیشده، شامل بارهای ثقلی یا جانبی
- نشست نامتقارن یا بیش از حد فونداسیون
- گودبرداری غیراصولی در نزدیکی ساختمان
- تنشهای ناشی از تغییرات ناگهانی دما
ترکهای غیرسازهای
این نوع ترکها معمولاً در سطح دیوارها، نواحی اطراف پنجرهها و در محل اتصال دیوار به سقف دیده میشوند. از آنجایی که در اجزای باربر سازه رخ نمیدهند، تهدیدی برای ایمنی ساختمان محسوب نمیشوند.دلایل ایجاد ترکهای غیرسازهای:
- انبساط و انقباض مصالح بهعلت نوسانات دمایی
- وجود رطوبت یا نشت آب در اثر بارندگی یا مشکلات لولهکشی
- نشست طبیعی مصالح یا خاک در زمان خشک شدن گچ یا بتن
- گچکاری یا اجرای اندود به صورت غیراصولی یا با مصالح نامرغوب
برای آشنایی با سایر انواع ترک در ساختمان و روشهای ترمیم ترک روی لینک کلیک کنید