Mitra6990
Member
چای پونه بخوریم یا نه؟ یه نوشیدنی سنتی که کلی فایده داره!
احتمالاً اسم "پونه" رو تو عطاریها یا آشپزخونهی مادربزرگا شنیدی. یه گیاه معطر و خوشمزه که وقتی دمش میکنی، عطری تو خونه میپیچه که آدمو میبره به دل کوه و جنگل! اما فقط بوی خوب نیست؛ چای پونه کلی خاصیت داره که کمتر کسی ازش با خبره. بیا با هم یه لیوان ازش بخوریم و ببینیم چه خاصیتهایی تو دل این دمنوش ساده پنهونه.
پونه چیه و از کجا اومده؟
پونه یه گیاه خودرو از خانوادهی نعناعیه که معمولاً تو مناطق کوهستانی و مرطوب رشد میکنه. بوی تند و خاصی داره که هم تو آشپزی کاربرد داره، هم تو طب سنتی. این گیاه کوچولوی دوستداشتنی، منبع ویتامینها، آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدباکتریه.
جالبه بدونی که پونه تو طب سنتی دنیا هم شناختهشدهست. مثلاً تو ویکیپدیا، درباره خاصیتهای دارویی پونه حسابی توضیح دادن.
خب حالا فواید چای پونه چیا هستن؟ آمادهای؟ بزن بریم:
1. کمک به هضم غذا
اگه بعد غذا دلدرد یا نفخ میگیری، یه لیوان چای پونه میتونه برات معجزه کنه. پونه باعث تحریک آنزیمهای گوارشی میشه و هضم غذا رو آسونتر میکنه. مخصوصاً بعد غذاهای سنگین مثل کلهپاچه یا چلوکباب، یه استکانش خیلی میچسبه!
2. ضد نفخ و دلپیچه
پونه خاصیت ضدگازی داره؛ یعنی از اون گیاهاست که نفخ معده رو کم میکنه و عضلات شکم رو آروم میکنه. بچهها هم اگه دلپیچه گرفتن، با مشورت دکتر میشه از چای رقیقشدهی پونه استفاده کرد.
3. ضد باکتری طبیعی
پونه یه آنتیبیوتیک طبیعی به حساب میاد. خیلی از عطاریها پیشنهادش میدن برای رفع سرماخوردگی، عفونتهای خفیف و گلودرد. باکتریکش قویه و حتی تو بعضی از محصولات دارویی هم عصارهشو استفاده میکنن.
4. آرامشبخش و ضد استرس
بوی پونه خودش به تنهایی استرس رو نصف میکنه، چه برسه به اینکه چایشو بخوری. اگه شبها دیر خوابت میبره یا زیاد فکر و خیال میکنی، یه لیوان چای پونه میتونه مثل یه نوازش ملایم، آرومت کنه و خوابتو بهتر کنه.
5. کاهش درد قاعدگی
خانمها زیاد اینو تجربه کردن: یه لیوان چای پونه در روزهای اول پریود میتونه دردهای شکمی رو کم کنه. چون عضلات رو شل میکنه و التهاب رو پایین میاره. البته با مشورت پزشک باشه که مطمئنتر باشه.
6. تقویت سیستم ایمنی
پونه سرشار از آنتیاکسیدانه. یعنی با رادیکالهای آزاد تو بدنت مبارزه میکنه و باعث میشه بدنت کمتر مریض شه. مخصوصاً تو فصل سرما یا وقتی ویروسها زیاد شدن، دمنوش پونه یه نوشیدنی پیشگیرانه فوقالعادهست.
چجوری دمش کنیم؟
دمکردن پونه خیلی راحته:
مواد لازم:
- یه قاشق چایخوری پونه خشک
- یه لیوان آب جوش
- عسل یا لیمو (اختیاری)
روش تهیه:
پونه رو بریز توی یه لیوان آب جوش، درشو بذار و بذار ۵ تا ۱۰ دقیقه دم بکشه. بعد صافش کن و اگه دوست داشتی، با یه قاشق عسل یا لیموترش مزهدارش کن.
چه کسایی نباید چای پونه بخورن؟
حالا نوبت یه هشدار کوچیکه:
خانمهای باردار بهتره سراغ پونه نرن، چون ممکنه باعث انقباض رحم بشه.
کسایی که بیماریهای خاص کبدی یا کلیوی دارن، حتماً باید با پزشک مشورت کنن.
جمعبندی شیرین آخر:
چای پونه یه دمنوش خوشعطر، طبیعی، ارزون و همهفنحریفه. هم برای دلدرد و استرس خوبه، هم برای سیستم ایمنی و گلودرد. فقط کافیه بدونی کِی و چقدر ازش بخوری. یه انتخاب عالی برای وقتایی که میخوای هم حال دلت خوب باشه، هم بدنت سالم بمونه.
فواید چای پونه