مشکل امنیتی در ویندوز "ویستا"

echessdesign

مدیر انجمن طراحی وب
تقریباً بیست و چهار سال پیش، زمانی که اکثر سیستم عامل کامپیوترهای شخصی به صوت نوشتاری بودند، مایکروسافت، یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده نرم افزار در جهان، این قول را داد که سیستم عاملی با قابلیت های گرافیکی به دنیای نرم افزار ارائه کنه. در حقیقت بعد ها این سیستم عامل تحت عنوان "ویندوز" به دنیای نرم افزار ارائه شد.

در سال ۱۹۹۵، یعنی چیزی حدود دوازده سال بعد از آن تصمیم، Windows 95 ( ویندوز ۱۹۹۵ ) یکی موفق ترین سیستم عامل های دنیا به حساب می آمد که بسیاری از کاربران از آن استفاده می کردند.
از آن روز تا به حال، نسخه های مختلفی از این سیستم عامل به بازار ارائه شده که اکثر کاربران هر روزه از آنها استفاده می کنند.

تا به امروز، در تمامی نسخه های این سیستم عامل یک مشکل عمده برای کاربران وجود داشت و آن هم چیزی نیست به جز "امنیت نرم افزار".

مایکروسافت حدود پنج سال پیش این قول را داد که نسخه ای به بازار ارائه کند که امنیت و کارایی بالاتری نسبت به نسخه های پیشین داشته باشد. به هر حال مایکروسافت پنج سال زمان صرف کرد و به گفته خودش بیش از پانزده میلیون خط برنامه نویسی انجام داد تا بتواند نگارش جدیدی را با عنوان Vista "ویستا" به مشتریان خودش ارائه بدهد.

این نسخه از سیستم عامل ویندوز دو ماه پیش از طریق شرکت های تجاری ارائه شد و از اواخر ماه ژانویه ۲۰۰۷ نیز مایکروسافت آن را در اختیار عموم نیز قرار داد.

این شرکت عظیم تولید نرم افزار علت تاخیر ارائه این سیستم عامل را تقویت امنیت آن عنوان کرده و همچنین افزوده این نگارش، کارایی بالاتری نسبت به نسخه های قبلی ویندوز خواهد داشت. همچنین ویندوز ویستا از لحاظ ظاهری تغییر زیادی نسبت به نگارش های قبلی داشته.

اما آیا این نسخه از ویندوز واقعاً امنیت بالایی دارد؟

دقیقاً چند روز بعد از قرار دادن این نرم افزار در اختیار عموم، یک مشکل امنیتی جدی در برنامه تشخیص صدای ویندوز پیدا شد! این برنامه قادر است تا با گرفتن دستورات صوتی از کاربر، اعمال مختلفی از جمله حذف و کپی کردن فایل های روی سیستم را انجام دهد.

از آنجایی که سطح امنیت این نرم افزار بالا نیست، با استفاده از حقه های نرم افزاری به راحتی می توان از طریق ایمیل یا وب سایت های چند رسانه ای، دستورات مختلف صوتی را بر روی کامپیوتر کاربر اجرا کرد و با استفاده
از همین روش، به محتویات سیستم آن شخص لطمه وارد کرد. البته ناگفته نماند که این عمل کاملاً بستگی به این دارد که شخص برنامه مربوطه را بر روی سیستم خود فعال کرده باشد.

یکی از محققان امنیتی مایکروسافت به وجود این مشکل امنیتی در ویندوز ویستا اشاره کرده و افزوده "این برنامه اجازه اجرای دستورات مهم، از قبیل ساختن کاربر جدید و یا پاک کردن تمامی فایل های سیستم را ندارد، بنابراین نمی توان از این مشکل به عنوان ضعف امنیتی جدی ویندوز ویستا نام برد."
نصب کردن ویندوز ویستا
جدا از مسئله امنیتی، نصب کردن ویندوز ویستا هم تا قدری مشکل زاست. در هنگام نصب ویندوز ویستا شما دو انتخاب دارید؛ یکی انتخاب "تمیز" که تمام سیستم شما را پاک می کند و از ابتدا فایل های لازم را بر روی کامپیوتر شما نصب می کند و دیگری انتخاب "ارتقاء" است.

انتخاب گزینه "ارتقاء" باعث می شود تا برنامه نصب کننده ویندوز، تنها فایل هایی را که برای ارتقای سیستم عامل فعلی شما لازم است کپی کند و این امکان را به شما بدهد که تمامی نرم افزارهای جانبی خود را حفظ کرده و دوباره قادر به اجرای آنها باشید.

برخلاف گزینه "تمیز"، ارتقاء دادن سیستم عامل فعلی ویندوز به نسخه ویستا کار ساده ای نیست. در بسیاری از موارد شما باید برخی از نرم افزارهای موجود بر روی سیستم فعلی خود را از کار بیاندازید تا ویستا قادر به نصب فایل های لازم باشد. در غیر این صورت در هنگام نصب شما مکرراً با پیغام های مختلفی مواجه خواهید شد. همچنین این نوع نصب می تواند ساعت ها به طول بیانجامد.

کارایی ویندوز ویستا




با فراموش کردن تمامی مشکلات ذکر شده، سادگی کار کردن با ویندوز ویستا و کارایی بیشتر آن نسبت به نسخه های قبلی، یکی از نکات مثبت این نگارش از ویندوز به حساب می آید.

در این نسخه دسترسی به اسناد و استفاده کردن از قابلیت های مختلف ویندوز بسیار ساده تر شده. مایکروسافت با این شعار که "دیگر تمامی اعضای خانواده می توانند از این سیستم عامل استفاده کنند"، نرم افزاری را ارائه داده که از نظر راحتی کار، نمره قابل قبولی را دریافت می کند.

نگاه آخر

با توجه به برنامه ها و اهداف مایکروسافت و ظاهر شدن مشکلات امنیتی جدید در ویندوز ویستا، حالا دیگر این سوال وجود دارد که آیا ویندوز ویستا امن ترین سیستم عامل موجود به حساب می آید یا خیر!
برخی از نگارش های اصلی سیستم عامل ویندوز
ویندوز نگارش 1.0 ( ارائه در سال ۱۹۸۵ )
ویندوز نگارش 2.0 ( ارائه در سال ۱۹۸۷ )
ویندوز نگارش 3.0 ( ارائه در سال ۱۹۹۰ )
ویندوز نگارش NT ( ارائه در سال ۱۹۹۳ )
ویندوز نگارش 95 ( ارائه در سال ۱۹۹۵ )
ویندوز نگارش 98 ( ارائه در سال ۱۹۹۸ )
ویندوز نگارش 2000 ( ارائه در سال ۲۰۰۰ )
ویندوز نگارش ME ( ارائه در سال ۲۰۰۰ )
ویندوز نگارش XP ( ارائه در سال ۲۰۰۱ )
ویندوز نگارش Vista ( ارائه در سال ۲۰۰۷ )

منبع: بیبیسی پرشن
 

جدیدترین ارسال ها

بالا