PhonieX
مدیر انجمن <A href="forum.majidonline.com/forums/6

محققان مركز رشد خراسان جنوبی دستگاه فرآوری زعفران را طراحی كردند. این دستگاه قادر است در ۸ساعت كلاله قرمز زعفران را از گل زعفران جدا و با خشك كردن آن با كیفیت مناسبی بسته بندی كند.
ابوالقاسم چاپاری مجری طرح، بزرگترین مشكل زعفران ایران را نحوه فرآوری آن دانست و گفت: در روش سنتی، فرآوری با استفاده از دست انجام می شود كه این روش به دلیل رعایت نكردن اصول بهداشتی موجب كاهش كیفیت زعفران می شود، ضمن آنكه به دلیل طولانی شدن پروسه فرآوری زعفران عطر خود را از دست می دهد.
وی با نامناسب خواندن سیكل فرآوری زعفران به شیوه سنتی افزود: با وجود اینكه ایران بهترین نوع زعفران را تولید می كند ولی به دلیل ضعف در بخش فرآوری، امروزه شاهدیم زعفران كشورهایی چون اسپانیا در جهان مطرح شده اند. برای رفع این مشكل نیاز به دستگاهی داشتیم كه فرآیند جداسازی از طریق دست حذف شود. از این رو مكانیزمی طراحی كردیم كه قادر است ضمن آنكه آسیبی به كلاله زعفران وارد نمی كند تمامی مراحل فرآوری زعفران از مرحله جداسازی تا بسته بندی را به صورت مكانیكی در حجم زیاد انجام دهد. مجری طرح با بیان اینكه این دستگاه با استفاده از روش وكیوم سیكل فرآوری را انجام می دهد گفت: این دستگاه شامل بخش های پیش فرم، خشك كن و بسته بندی است. گل های زعفران پس از وارد شدن به دستگاه در بخش پیش فرم مرتب و در یك جهت قرار می گیرند و به بخش بعد ارسال می شوند.وی ادامه داد: در مرحله بعد گل ها برش می خورند تا قسمت كلاله از بدنه رها می شود و پس از جداسازی كلاله از گلبرگ و پرچم زرد، بخش قرمز زعفران كه بخش استراتژیك و مهم گیاه است به بخش خشك كن ارسال می شود تا تحت دمای خاصی خشك شوند. محصول نهایی پس از بسته بندی از دستگاه خارج می شود.
چاپاری به بیان ویژگی های این دستگاه پرداخت و خاطرنشان كرد: گل زعفران بسیار حساس است به طوری كه حتی در اثر تماس با گل یا آمیخته شدن با بخش زرد گل كه حاوی گرده های گل است، موجب افت جدی كیفیت زعفران می شود. این دستگاه به دلیل استفاده از روش پنوماتیك زیانی در گل ایجاد نمی كند.
وی با بیان اینكه در شیوه سنتی یك تا ۲ هفته فرآوری زعفران به طول می انجامد، ادامه داد: با استفاده از این شیوه ظرف ۸ ساعت فرآوری و بسته بندی با كیفیتی مناسب انجام می شود.
وی این طرح را به دلیل افزایش ارزش افروده، بالا بردن كیفیت فرآوری زعفران و رقابت پذیركردن این محصول در بازارهای جهانی، طرح ملی معرفی و ابراز امیدواری كرد كه تا پایان سال جاری نمونه صنعتی آن برای عرضه در بازار تولید شود.
منبع