درست خرج کنيد !

Salar

Active Member
آيا گاهى پيش آمده است كه براى خريد مايحتاج روزانه تان مثل ميوه ، شير ، تخم مرغ ، گوشت و غيره از منزل خارج شويد ، اما سر راه تان به يك فروشگاه بزرگ و يا مركز خريد سرى بزنيد؟... در حالى كه به ويترين هاى رنگارنگ نگاه مى كنيد ، مجذوب اجناس آن مى شويد و ناگاه در مى يابيد كه ناخواسته به دنبال خريد اشياى لوكس و تجملى اى رفته ايد كه اصلاً قصد خريد آنها را نداشته ايد؟... سپس بعد از دو ساعت گشت زدن ، با دستى پر از كيسه هاى رنگى فروشگاه را ترك مى كنيد، در حالى كه تازه به خاطر مى آوريد قصد شما از خريد رفتن ، تهيه مايحتاج روزانه خانه بوده است. دست آخر به سوپرماركت محل مى رويد و هرچه فكر مى كنيد چه چيزى لازم داشته ايد ، به خاطر نمى آوريد. آن گاه يك سرى اقلام غير ضرورى كه اصلاً مورد نياز شما نبوده است ، به پاى صندوق مى بريد. از اين گذشته ، وقتى به خانه برمى گرديد ، در مى يابيد كه چه خريده ايد و چه نخريده ايد و دست آخر متوجه مى شويد كه آن چه خريده ايد ، نوعى ولخرجى بوده است و ماه ها بدان احتياج نخواهيد داشت.

پول خرج كردن يكى از آسان ترين كارهاست ، اما درست خرج كردن به آن راحتى نيست. قبول كنيد مردم پول خرج مى كنند ، چون مى خواهند كه پول خرج كنند. گروهى از افراد دوست دارند كه در فروشگاه هاى بزرگ و زنجيره اى ديده شوند ، گروهى ديگر دوست دارند از فروشگاه هايى خريد كنند كه اسم و رسم دارند و پول مارك شان را مى خورند. گروهى ديگر چنان سرگرم كارهاى روزمره خود هستند ، كه فرصتى براى تهيه مايحتاج و كالاهاى مورد نيازشان از مراكز عمده خريد ندارند و در نتيجه به سوى مغازه ها و فروشگاه هايى مى روند كه هرچند براى خريد راحت ترند اما به همان ميزان قيمت هاى گران ترى هم بر اجناس شان مى گذارند. در اين ميان گروه ديگرى هم هستند كه چنان بى حوصله و سهل انگارند كه ترجيح مى دهند هفته اى ، ده روزى يك بار هزينه هنگفت خريد از فروشگاه هاى زنجيره اى را متحمل شوند ولى درصدد يافتن شيوه صحيح خريد رفتن نباشند.

همه اجناس زيبا ، متنوع ، پيشرفته و مدرن را دوست دارند ولى به چه بهايى و به چه شيوه اى؟ اگر واقعاً برايتان مهم است علت ولخرجى ها و اسراف كارى هاى خود را بفهميد ، بهتر است ابتدا شيوه زندگى و رفتارهاى مالى خود را مورد ارزيابى قرار دهيد و دريابيد چرا هر چه مى بينيد ، مى خواهيد و چرا بيشتر از نيازتان خريد مى كنيد؟ آيا تنبلى تان مى آيد به فروشگاه ها و مراكز خريد ارزان برويد؟ آيا طراحى لباس ها آن قدر برايتان اهميت دارد كه حاضريد به خاطر آن مبلغ بيشترى پول بپردازيد؟ آيا اگر مثل افراد عادى به نظر بياييد ، ناراحت مى شويد؟....

واقعيت اين است كه بيشتر مردم آن قدر ثروتمند نيستند كه هر زمان ، هر چه را كه خواسته اند بتوانند بخرند. در ضمن بايد سعى كنند آن قدر آينده نگر و دورانديش باشند كه به خاطر ارزش هاى كاذب جامعه مصرفى و براى تهيه كالاهاى لوكس و تشريفاتى ، مقروض و مديون ديگران نشوند. خريد كردن و رفتن به فروشگاه ها و مغازه هاى گوناگون و تهيه مايحتاج عمومى روزانه بخشى از زندگى همه افراد جامعه است. اما آيا قبل از آن كه به قصد خريد از منزل خارج شويد ، از خود مى پرسيد؛

•انگيزه ام از خريد چيست؟

•واقعاً به آنچه مى خرم ، احتياج دارم؟

•نياز من به اجناس چقدر است؟

•آيا الان زمان مناسبى براى خريدن آن جنس است؟

•آن چه كه مى خواهم بخرم ، چه فايده اى براى من دارد؟

•آيا درآمد كافى براى خرج كردن بى حساب دارم؟

اگر پاسخى براى سئوالات فوق نداريد ، بهتر است قبل از هر گونه پول خرج كردنى به منزل برگرديد و جلوى مخارج اضافى را بگيريد. «ولخرجى» و اسراف كارى در خريد عادتى است كه به راحتى مى توان آن را كنار گذاشت. براى تهيه برنامه اى دقيق و مناسب جهت خريد رفتن و جلوگيرى از مخارج اضافى خوب است به چند نكته اساسى زير توجه كنيد؛

۱ _ قبل از خريد رفتن ، فهرستى از كالاهاى مورد نيازتان و فروشگاه هايى كه بايد برويد ، تنظيم كنيد. ۲ _ مراكز خريد و فروشگاه هاى بزرگ و زنجيره اى را ببينيد ، ولى از تعاونى ها ، حراجى ها و بازارهاى عمده خريد كالا، نيازمندى هاى خود را تهيه كنيد. اين گونه اماكن و تعاونى ها ارزان تر مى فروشند و با گرانى كاذب ، مقابله مى كنند. در مواردى هم ، حتى اجناس شان از كيفيت و مرغوبيت بالاترى نسبت به فروشگاه هاى لوكس برخوردارند. در نظر داشته باشيد ، خريدكردن دقيق و حساب شده در عين آن كه مى تواند موجب پس انداز مبلغى پول شود ، مى تواند فعاليتى اقتصادى و لذت بخش هم باشد.

۳ _ به اندازه كافى پول همراه داشته باشيد! منظور اين است كه اگر قصد خريد مايحتاج روزانه خانه را داريد ، لزومى نيست مبلغ زيادى پول به همراه ببريد و يا اگر قصدتان مثلاً خريد كفش است ، كافى است فقط مبلغ مشخصى كه براى خريد كفش كنار گذاشته ايد ، همراه ببريد. پول زياد در كيف و يا جيب شما موجب ولخرجى و زياده روى در خريد مى شود.

۴ _ در مواقع اعياد و جشن ها ، حساب بودجه خود را داشته باشيد؛ زيرا اين ايام بهترين زمان براى ولخرجى هاى بى حد و حساب است. سعى كنيد خريدهاى واجب خود را قبل از شروع روزهاى جشن انجام دهيد كه هم با ازدحام مردم مواجه نشويد و هم بتوانيد طبق بودجه پيش بينى شده خود خريد كنيد.

۵ _ سعى كنيد هنگام خريد گرسنه نباشيد! شايد اين حرف قدرى برايتان ساده لوحانه و عجيب باشد ، اما تجربه ثابت كرده است زمانى كه گرسنه به خريد مى رويد ، تمايل بيشترى به خريد خوراكى هاى ريز و درشت ، شكلات ، بيسكويت و... داريد. ۶ _ بهتر است مثل زمانى كه رژيم غذايى داريد ، حساب شده خرج كنيد. گاهى بين خوردن و خرج كردن مى توان نكات مشتركى يافت. از جمله اين كه ، فردى كه رژيم غذايى دارد ، سعى مى كند غذاى زيادى نخورد ، چون به انرژى اضافى نيازى ندارد. همان طور فردى كه هدفش صرفه جويى و جلوگيرى از اسراف كارى است ، سعى مى كند كالاى غير ضرورى نخرد ، چون بدان احتياجى ندارد. اگر كمى به عادت خرج كردن خود دقيق شويد ، مى توانيد به نكات ريز و با اهميتى در اين زمينه پى ببريد. براى مثال ، تشخيص ضروريات از غير ضروريات. اگر بتوانيد مرز بين خواسته ها و نيازهاى خود را معين كنيد ، مسلماً قادر خواهيد بود با فهم و درايت بيشترى به خريد برويد.

يك «خواسته» آن چيزى است كه فرد طالب رسيدن به آن است؛ در حالى كه يك «نياز» چيزى است كه فرد بدان احتياج دارد. اگر مى خواهيد نيازهاى واقعى تان را از خواسته هايتان تشخيص دهيد ، مى توانيد نگاهى به ليست خريد خود بياندازيد و آن گاه با توجه به ميزان بودجه اى كه براى خريد در نظر گرفته ايد ، روى اقلام غير واجب خط بكشيد ، آن چه مى ماند ضرورياتى (نيازهايى) است كه بدان ها احتياج داريد. البته رسيدن به خواسته ها و آرزوهاى زندگى انگيزه اى است كه انسان را براى به دست آوردن آنها به تلاش و تكاپو مى اندازد و همين جنبش و تحرك افراد است كه موجب فعاليت و نشاط بيشتر در كار مى شود.

۷ _ سعى كنيد به جاى چند بار خريد رفتن ، با نوشتن فهرست نيازمندى هايتان يك بار بيرون برويد. با انجام اين كار هم در وقتتان و هم در مصرف سوخت بنزين صرفه جويى كرده ايد.

۸ _ اغلب فروشگاه ها و سوپرماركت هاى لوكس ، گران ترين اجناس شان را جلوى صندوق و در معرض ديد مشتريان مى گذارند. شما مى توانيد با صرف كمى وقت و رفتن به درون فروشگاه و مقايسه كالاهاى مشابه (به لحاظ كيفيت و قيمت) ، همان كالا را ارزان تر بخريد.

۹ _ اگر در منزل جايى مثل انبار ، زير پله و... داريد ، به صرفه است كه بعضى از كالاهايى را كه مورد مصرف هميشگى شماست ، جعبه اى (به صورت عوده) بخريد و از تخفيف هاى ويژه آن استفاده كنيد.

۱۰ _ اگر فرزندى در خانه داريد كه احتمالاً موقع خريد مدام بهانه هاى مختلفى مى گيرد و از شما تقاضاى خريد خوراكى ، اسباب بازى و... مى كند ، بهتر است موقع خريد از دوست يا آشنايى بخواهيد كه تا هنگام بازگشت شما ، او را نگه دارد. بدين ترتيب كمتر مجبور خواهيد شد كه به خاطر گريه و زارى هاى او مقدارى خرده ريزهاى بى مورد بخريد.

۱۱ _ درست خرج كردن پول نياز به وقت و تامل دارد. براى مثال ، اگر دوست تان نوار موسيقى اى را كه تازه منتشر شده است ، خريده و از آن تعريف مى كند ، بهتر است آن را از او امانت بگيريد و يك بار گوش كنيد. آن گاه اگر مطابق سليقه شما هم بود ، درصدد خريد آن برآييد. هميشه سعى كنيد قبل از پرداخت پول به صندوق ، خوب فكر كنيد كه آيا كالاهايى كه انتخاب كرده ايد همان هايى است كه لازم داشته ايد يا نه؛ در غير اين صورت بهتر است آن را سر جايش گذاريد. ضمن خريد به خود بگوييد؛ بيش از نياز روزانه ام خريد نخواهم كرد و براى خريد هاى بى مورد به فروشگاه هاى متفرقه نخواهم رفت.

۱۲ _ سعى كنيد هميشه به تنهايى خريد برويد ، تا مجبور نشويد به خاطر همراهتان كالايى را كه احتياج نداريد ، بخريد. شايد شما جزء آن دسته از افرادى هستيد كه ترجيح مى دهند چند نفرى به خريد بروند، اما بايد بدانيد زمانى كه تنها به خريد مى رويد ، از اين كه ديگرى را به دنبال خود راه انداخته ايد ، احساس گناه نمى كنيد و مى توانيد از الف تا ى همه فروشگاه ها را بگرديد ، بدون اين كه كسى از شما عيب و ايرادى بگيرد.

منيع : روزنامه شرق
 

iman_ebru

Active Member
ممنون سالار جان از بابت مقاله ولي بعضي مواقع اينطوري بودن و بر عكس خرج كردن هم خوبه
 

جدیدترین ارسال ها

بالا