زیبایی و ویژگی های آثار تذهیب ایرانی

hana joon

Member
تذهیب از نظر لغوی به مفهوم طلاکاری و زراندود کردن است و از ریشه ذهب به معنای طلا گرفته شده است. به کالایی که طلاکاری یا زراندود شده باشد نیز مُذهب گفته می‌شود.گفتنی است که استفاده از سایر رنگ‌ها برای آراستن کتب خطی هنر مرصع یا ترصیع نام دارد؛ با این حال امروزه به هر دو نوع زیباسازی آثار خطی نفیس تذهیب اطلاق می‌گردد.
ویژگی‌های تذهیب
تذهیب زیرمجموعه‌ای از هنرهای تزئینی و انتزاعی اسلامی است که کمتر به صورت مستقل مورد توجه قرار گرفته است؛ از این هنر بیشتر در پیوند با دیگر هنرهای دستی بهره گرفته شده است.
هنر تذهیب عمدتاً در ترکیب با خاتم کاری، حکاکی، قلمزنی، کاشی کاری، مینیاتور، خوشنویسی و منبت کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.
هنرمندان تذهیب‌کار با تلفیق هنر تذهیب و خاتم کاری روی چوب آثار بی‌نظیری خلق می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به قلمدان تذهیب و خاتم کاری، تخته نرد درون خاتم تذهیب و جاقلمی تذهیب و خاتم اشاره نمود.
از مهم‌ترین ویژگی‌های هنر تذهیب می‌توان به وجود تقارن، توازن، نقش گیاهان و پرندگان، درهم تنیدگی نقوش، طرح‌های دایره‌ای شکل و پویایی آن اشاره نمود.
اهمیت کاربرد تذهیب در صفحه آرایی کتاب‌های ارزنده و تزئین ظروف نفیس تنها به زیباتر کردن آن محدود نمی‌شود بلکه به نوعی بیانگر باورها و عقاید اسلامی و ادراکی از دنیای معنویات است که به کمک خلاقیت هنرمند تذهیب‌گر به تصویر کشیده شده‌اند.
خوب است بدانید که تذهیب در دیگر کشورهای دنیا نیز انجام می‌شود اما تذهیب ایرانی با تنوع نقوش و اصول طراحی منحصر به فرد آن جایگاه ممتازی پیدا کرده است.
هنر تذهیب در کشورهای اروپایی به ترسیم نقوشی نظیر صورت حیوانات و انسان‌ها و برخی مناظر طبیعی محدود می‌شود.
عمده‌ترین رنگ‌های مورد استفاده در تذهیب شامل رنگ‌های معدنی نظیر طلا، آرسنیک، سرنگ، برنج، اکسید فلزات، شنگرف، نقره و قلع سفید هستند؛ از جمله رنگ‌های شیمیایی مورد استفاده در تذهیب نیز می‌توان به گواش، رنگ‌های روغنی و آبرنگ اشاره کرد. رنگ‌های گیاهی شامل چای، صمغ عربی، پوست گردو، برگ حنا و نظایر آن‌ها نیز در این هنر کاربرد دارند.
منبع مقاله هنر تذهیب و تاریخچه آن از سایت صنایع دستی آرامان
 

جدیدترین ارسال ها

بالا