مفهوم رزلوشن

وضعیت
موضوع بسته شده است.

lpi

مدیر انجمن اصول چاپ
وقتی شما با یک تصویر نقشه بیتی مثل تصویری که با یک دوربین عکاسی دیجیتال ذخیره شده، کار می کنید در واقع مشغول کار کردن بر روی پیکسل ها هستید. یک پیکسل (مخفف picture element ) کوچک ترین جزء اطلاعاتی یک تصویر کامپیوتری یا هر تصویری است که در نهایت بصورت مجموعه ای از پیکسل ها (بصورت چند رنگ یا تک رنگ ) تصویر شما را بر روی کامپیوتر ساخته اند.

دوربین دیجیتالی شما تصاویر را بصورت پیکسل ها ذخیره می کند، اسکنر شما تصاویر عادی را به پیکسل ها تبدیل می کند، نرم افزار ویرایش عکس با عمل کردن روی پیکسل ها کار خود را انجام می دهد، مانیتور شما هم پیکسل ها را نشان می دهد و چاپگر شما نیز پیکسل ها را بر روی کاغذ بازآفرینی می کند. بنابراین در دنیای دیجیتال میلی متر و سانتی متر و از این قبیل نمی بینیم و این تنها اجزا دیجیتالی تصویر شما یعنی پیکسل ها هستند که مطرح می شوند.


بهتر است بدانید کلید موفقیت در اسکن مناسب یک تصویر، ویرایش مناسب آن و در نهایت چاپ آن به میزان آگاهی شما از چگونگی تبدیل تصویری غیر دیجیتالی با ابعاد مشخص به پیکسل ها و بر عکس چگونگی تبدیل شدن دوباره پیکسل ها به تصاویری غیر دیجیتالی با ابعاد مشخص بستگی دارد. درست در چنین موقعیتی است که باید از اصطلاح رزلوشن صحبت کرد و گفت که در واقع رزلوشن مفسر و مترجمی مابین تبدیل ابعاد فیزیکی تصویر غیر دیجیتالی شما و دنیای دیجیتالی پیکسل هاست. پس زمانی که شما یک تصویر را اسکن می کنید اسکنر شما با استفاده از رزلوشنی مشخص کار تبدیل ( یا اصطلاحا ترجمه ) تصویر شما را که دارای طول و عرض معین است، به پیکسل ها انجام می دهد و بر عکس وقتی شما یک تصویر دیجیتالی را با چاپگر دوباره سازی می کنید، چاپگر با استفاده از رزلوشن مشخص کار تبدیل پیکسل ها به تصویری غیر دیجیتالی با ابعاد را مشخص انجام می دهد.
خوب؛ حالا آیا متوجه مفهوم رزلوشن شدید؟ شاید هنوز هم کمی سردرگم باشید چون متاسفانه اصطلاح رزلوشن در زمینه های مختلف و البته در معانی مختلفی به کار رفته است. برای نمونه وقتی صحبت از « رزلوشن دوربین دیجیتال » شما است بین معنی آن با زمانی که صحبت از « رزلوشن تصویر » شما می شود اندکی تفاوت هست و همینطور وقتی که درباره رزلوشن چاپگر خود می شنوید، درباره مفهوم آن متوجه اختلاف می شوید.

قبل از اینکه دقیقا وارد جزییات مبحث رزلوشن بشویم باید متوجه شویم که رزلوشن در بحث ما دو 2 معنی مختلف دارد. گاهی اوقات ما با استفاده از رزلوشن به تعداد پیکسل های یک تصویر دیجیتالی اشاره می کنیم. در این حالت وقتی تعداد مجموعه پیکسل های یک تصویر دیجیتالی بالا هست ما اصطلاحا می گویم که رزلوشن تصویر بالاست " high resolution "یا بر عکس رزلوشن پایین یا " low resolution است. بعضی مواقع هم منظور ما از اطلاق رزلوشن به یک تصویر اشاره به تراکم پیکسل های جاسازی شده در یک اندازه مشخص طولی مثل اینچ است. این تراکم را با عنوان تعداد پیکسل جاسازی شده در اینچ (ppi) و گاهی با استفاده از اصطلاح تعداد نقاط جازسازی شده در اینچ (dpi) بکار می بریم. در واقع در حالت نخست ما به تعداد پیکسل های یک تصویر دیجیتالی نقشه بیتی و در حالت دوم به میزان تراکمی یک دستگاه خروجی مثل مانیتور یا چاپگر باید بر اساس آن پیکسل ها را در یک واحد مشخص طولی جاسازی و باز آفرینی کند اشاره کرده ایم. در اینجا برای درک بهتر ما به حالت اول یعنی زمانی که از تعداد پیکسل ها حرف می زنیم ، رزلوشن تعداد پیکسل ها و در حالت دوم یعنی وقتی صحبت از میزان تراکم پیکسل ها در یک واحد مشخص طولی است رزلوشن جاسازی شده خواهیم گفت.

اما خوب حالا تفاوت بین رزلوشن تعداد پیکسل ها با رزلوشن جاسازی شده چیست؟
رزلوشن جاسازی شده وقتی قرار است تصویر دیجیتالی شما تبدیل به یک تصویر غیر دیجیتالی شود برای دستگاه خروجی مثل یک چاپگر مشخص می کند که پیکسل ها را با چه فاصله ای از هم در یک واحد مشخص طولی در تصویر نهایی بخش کرده و بازآفرینی و ایجاد کند. به بیان دیگر میزان رزلوشن جاسازی شده تعیین می کند که تصویر دیجیتالی شما پس از تبدیل شدن اصطلاحا ریز بافت دیده شود یا درشت بافت! و این کاملا مستقل از رزلوشن تعداد پیکسل های یک تصویر است چراکه برای یک تصویر دیجیتالی با تعداد بالای پیکسل ها ممکن است رزلوشن جاسازی شد کمتری تعریف شده باشد و یا برعکس.
بنابراین رزلوشن جاسازی شده هنگام تبدیل تصویر دیجیتالی به غیر دیجیتالی نسبت معکوس با اندازه تصویر خروجی بصورت غیر دیجیتالی دارد. پس در حالتی که رزلوشن تعداد پیکسل ها در یک تصویر دیجیتالی ثابت است با تعیین کردن رزلوشن بالای جاسازی شده اثر آن با کوچک تر شدن تصویر هنگام چاپ همراه خواهد شد ( یعنی پیکسل ها به هم متراکم تر خواهند شد .)و همینطور اگر رزلوشن جاسازی شده کم شود اثر آن با بزرگ شدن تصویر همراه خواهد بود ( یعنی پیکسل هم از هم بیشتر فاصله خواهند گرفت).
به هر حال رزلوشن جاسازی شده تاثیری بر اندازه فایل تصویر دیجیتالی یا نحوه نمایش آن بر روی صفحه نمایشگر کامپیوتر ندارد چون اینها به رزلوشن تعداد پیکسل های یک تصویر دیجیتالی ارتباط دارند. وقتی صحبت از حجم فایل تصویر روی کامپیوتر است این مقدار نسبت مستقیمی با تعداد پیکسل ها خواهد داشت و در مورد نمایشگر کامپیوتر نیز همه پیکسل های تصویر یک به یک منطبق بر شبکه نمایشی آن خواهند شد.

چه فرقی بین ppi و dpi وجود دارد؟
اصطلاح ppi مربوط به دنیای دیجیتالی و اصطلاح dpi مربوط به دنیای غیر دیجیتالی یا چاپ کردن است. اما امروزه این دو اصطلاح غالبا به جای یکدیگر استفاده می شوند.

رزلوشن یک دوربین دیجیتال
رزلوشن یک دوربین دیجیتال معمولا بر مبنای تعداد هر میلیون پیکسل هایی که یک دوربین دیجیتال می تواند در یک بار عکاسی ذخیره کند مشخص می شود. پس معلوم می شود که رزلوشن در دوربین های عکاسی دیجیتال رزلوشن تعداد پیکسل ها ست. اغلب دوربین های دیجیتال تصاویر را با استفاده حسگر CCD ( charge coupled divice) عکاسی می کنند و میزان رزلوشن این دوربین ها بر اساس ضرب تعداد پیکسل هایی که در طول و عرض سنسور قرار گرفته اند محاسبه می شود.
برای مثال یک دوربین دیجیتالی 2 مگا پیکسلی در بالاترین رزلوشن یک تصویر را با تعداد تقریبا 2 میلیون مگاپیکسل ایجاد خواهد کرد با این حال اکثر دوربین ها با تغییر تنظیمات دوربین در اندازه های پایین تر هم قادر به عکاسی هستند که بدین ترتیب تصویر عکاسی شده با رزلوشن تعداد پیکسل کمتر کوچک تر و در نهایت حجم فایل آن بر روی حافظه کمتر خواهد بود.

چه رزلوشني براي عكاسي ديجيتال مناسب است؟
اين موضوع بستگي به نوع استفاده شما از يك عكس ديجيتال دارد. آيا شما مي خواهيد عكس را ايميل كنيد يا در يك سايت اينترنتي قرار دهيد يا به عنوان تصوير پس زمينه مانيتور از آن استفاده كنيد؟ آيا قرار است آنرا در اندازه 10 در 15 چاپ كنيد يا در اندازه يك پوستر؟
در مجموع براي تصاويري كه قرار است روي مانيتور ديده شوند (مثل زماني كه تصوير ايميل شده و يا روي يك وب سايت قرار داده مي شود ) يك تصوير با رزلوشن تعداد پيكسل پايين بهترين انتخاب است.
از آنجا كه تصاوير بر روي مانيتورها در يك حالت دست كم 800 در 600 پيكسلي ديده مي شوند يك تصوير با رزلوشن تعداد پيكسل 600 در 400 مي تواند كاركرد مناسبي داشته و بر روي صفحه مانيتور بدون از بين رفتن لبه ها ي تصوير به خوبي ديده شود. از طرفي يك تصوير ديجيتالي با رزلوشن تعداد پيكسل كمتر اندازه فايل كمتري هم خواهد داشت و زمان كمتري براي نمايش يا بارگذاري آن صرف خواهد شد.

اما پرينترها مي توانند تصاويري با رزلوشن هاي بسيار بالاتر از يك تصوير نمايش داده شده بر روي صفحه مانيتور را چاپ كنند. بنابراين اگر شما قصد پرينت يك عكس ديجيتالي را داريد بايد آنرا با رزلوشن تعداد پيكسل بالاتر عكاسي كنيد.

- براي چاپ يك تصوير 4 در 6 سانتي متري شما به تصويري با رزلوشن تعداد پيكسل 400 در 600 نياز داريد.

- براي چاپ يك تصوير 10 در 15 سانتي متري شما به تصويري با رزلوشن تعداد پيكسل 600 در 800 نياز داريد.

- براي چاپ يك تصوير 10 در 15 سانتي متري شما به تصويري با رزلوشن تعداد پيكسل 600 در 800 نياز داريد.

- براي چاپ يك تصوير 12 در 18 سانتي متري شما به تصويري با رزلوشن تعداد پيكسل 1000 در 1400 نياز داريد.

- براي چاپ يك تصوير 20 در25 سانتي متري شما به تصويري با رزلوشن تعداد پيكسل 1600 در 2000 نياز داريد.

البته زماني كه شما قادر به تعيين ميزان رزلوشن تعداد پيكسل مناسب براي تصوير خود نيستيد بهتر است دوربين ديجيتال خود را در بالاترين درجه رزلوشن تنظيم كنيد چرا كه پس از عكاسي مي توانيد براي مصارف با رزلوشن كمتر ميزان رزلوشن آنرا با نرم افزار هاي مربوطه كاهش دهيد.

چه رزلوشني براي اسكن كردن تصاوير مناسب است؟
استفاده از روشي كه براي تعيين ميزان رزلوشن يك عكس ديجيتال مشخص كرديم، روش مناسبي براي تعيين رزلوشن مناسب براي اسكن تصاوير است. براي مثال تصويري 10 در 15 سانتي كه با رزلوشن جاسازي شده 300 پيكسل در اينچ اسكن شده تعداد بالاتري از پيكسل ها را خواهد داشت. اين تصوير بر روي مانيتور بزرگ تر ديده خواهد شد. اين در حالي است كه اگر همان تصوير با رزلوشن 72 پيكسل در اينچ اسكن شود تعداد پيكسل كمتري خواهد داشت و بر روي مانيتور هم بسيار كوچك تر ديده خواهد شد.

ميزان رزلوشن براي اسكن تصاوير با اصطلاح dpi )نقطه در اينچ ) يا ppi (پيكسل در اينچ ) بيان مي شود. بنا به بحث ابتدايي ما هر دوي اين اصطلاحات به ميزان رزلوشن جاسازي شده اشاره دارند. در واقع رزلوشن اسكن تصاوير تنها به تعداد پيكسل هاي اسكن شده يا همان رزلوشن تعداد پيكسل ها بستگي ندارد. بلكه به ميزان پيكسل هاي جاسازي شده به عنوان بخشي از اطلاعات نامرئي كه در مراحل بعد براي خروجي گرفتن از آن تصوير مورد نياز است نيز مربوط است. براي محاسبه تعداد پيكسل هاي مورد نياز براي اسكن يك تصوير بايد رزلوشن جاسازي شده براي اسكن آن تصوير را در اندازه طول و عرض تصوير ضرب كرد. براي مثال اگر شما يك تصوير 10 در 15 سانتي ( يا به عبارتي تقريبا 4 در 6 اينچي ) را در رزلوشن 300 پيكسل در اينچ اسكن كنيد ميزان رزلوشن تعداد پيكسل آن تصوير 1200 در 1800 پيكسل خواهد بود. يعني
300 پيكسل در اينچ * 4 اينچ = 1200 پيكسل
300 پيكسل در اينچ * 6 اينچ = 1800 پيكسل
بنابراين اگر تصوير 4 در 6 اينچي شما 1200 در 1800 پيكسل داشته باشد هنگام نمايش آن بر روي مانيتوري هر چند بزرگ لبه هاي تصوير ديده نخواهد شد. البته اينجا هم شما قادريد اندازه تصوير را با استفاده از نرم افزار هاي خاص اين كار تغيير داده يا حتي مي توانيد تصوير را با ميزان رزلوشن جا سازي شده كمتر ( يعني dpi يا ppi كمتر ) دوباره اسكن كنيد.
براي محاسبه ميزان رزلوشن جاسازي شده جهت اسكن يك تصوير بر عكس روش قبل عمل مي كنيم. در اينجا اول بايد رزلوشن تعداد پيكسل مورد نياز را مشخص كنيم. براي مثال اگر قصد داريد رزلوشن تعداد پيكسل يك تصوير 4 در 6 اينچي ، 400 در 600 پيكسل باشد بايد آنرا با رزلوشن جا سازي شده 100 پيكسل در اينچ اسكن كنيد. اگر هم مي خواهيد همين تصوير داراي 100 در 150 پيكسل باشد بايد آنرا با رزلوشن جاسازي شده 25 پيكسل در اينچ اسكن كنيد. در واقع اينجا از فرمول پيكسل تقسیم بر ميزان رزلوشن تعداد پيكسل استفاده مي كنيم .
مثال:
رزلوشن جاسازي شده مورد نياز براي اسكن يك تصوير 4 در 6 اينچي در اندازه 400 در 600 پيكسل برابر است با:
600 پيكسل (تقسيم بر ) 6 اينچ = 100 پيكسل در اينچ
400 پيكسل (تقسيم بر ) 4 اينچ = 100 پيكسل در اينچ
پس تصوير بايد با رزلوشن جاسازي شده 100 پيكسل در اينچ اسكن شود.
به یاد داشته باشید که وقتی شما تصویری رو با رزلوشن جازسازی شده بالاتر اسکن می کنید اندازه فایل تصویر اسکن شده شما بر روی کامپیوتر بالا خواهد بود که طبیعتا برای مصارفی مثل ایمیل کردن یا قرار دادنش در اینترنت لازم نیست. جدول زیر ترکیبی از رزلوشن تعداد پیکسل ها و رزلوشن جاسازی شده برای اسکن یک تصویر 4 در 6 اینچی رو نمایش می ده.

attachment.php


چه رزلوشنی برای ایجاد یک تصویر گرافیکی دیجیتالی مناسب هست؟
در این قسمت هم باز نوع استفاده شما از تصویر تعیین کننده مقدار رزلوشن خواهد بود. اگر قرار هست تصویر شما در نهایت چاپ بشه شما نیاز به میزان رزلوشن جاسازی شده بالاتری که بین 200 تا 300 ppi هست خواهید داشت. اما اگر تصویر گرافیکی که شما در کامپیوتر طراحی و اجرا می کنید برای نمایش روی صفحه مانیتور ایجاد می شه دیگه نیازی به رزلوشن جا سازی شده بالا ندارید و 72 ppi کافی هست البته 72 ppi هم در این مورد یک مقدار اختیاری هست و در واقع به عنوان یک استاندارد مطرحه. چون نمایش تصاویر بر روی مانیتور ربطی به رزلوشن جا سازی شده نداره و اساس اون بر پایه رزلوشن تعداد پیکسل هاست. در واقع فرقی نمی کنه و برای مثال یک تصویر 300 در 199 پیکسلی چه با رزلوشن جا سازی شده 72 ppi و چه با رزلوشن جا سازی شده 300 ppi بر روی صفحه مانیتور به یک اندازه نمایش داده می شن و همونطور که قبلا هم توضیح دادیم مقادیر مختلف رزلوشن جا سازی شده یک تصویر تنها بر چاپ اون تصویر تاثیر می گذاره.

چه میزان رزلوشن برای چاپ یک تصویر دیجیتالی مناسب هست؟
همانطور که اشاره کردیم تاثیر رزلوشن جا سازی شده زمانی هست که ما قصد چاپ یک تصویر دیجیتالی رو داریم. رزلوشن جا سازی شده بر اندازه چاپ تصویر تاثیر داره. وقتی شما میزان رزلوشن جا سازی شده یک تصویر دیجیتال رو بالا ببرید ابعاد چاپی اون تصویر کوچک تر می شه و وقتی رزلوشن جا سازی شده رو پایین بیارید ابعاد چاپی بر عکس افزایش پیدا می کنه. در واقع با افزایش یا کاهش رزلوشن جا سازی شده شما بدون اینکه ابعاد دیجیتالی تصویر شما تغییر کنه تنها تراکم پیکسل ها در یک واحد مشخصی طولی هنگام چاپ تغییر می کنه و به نوعی در یک اندازه مشخص نقاط به هم فشرده یا هم از دور می شن.
در جدول زیر نحوه تاثیر رزلوشن جاسازی شده بر ابعاد تصویر چاپ شده را می بینید:

attachment.php



یک مثال:
چگونه رزلوشن مناسب برای چاپ یک تصویر 4 در 6 اینچی را محاسبه کنیم؟
برای محاسبه می توانید از یک فرمول ساده استفاده کنید. برای مثال فرض کنید که با استفاده از یک دوربین دیجیتالی با رزلوشن 2 مگا پیکسلی یک تصویر 1600 در 1200 پیکسلی گرفته اید. در این حالت شما می تونید با تعیین مقادیر مختلفی از رزلوشن جاسازی شده بدون تغییر دادن رزلوشن تعداد پیکسل های این تصویر از اون در اندازه های مختلف پرینیت بگیرید. برای این کار شما باید رزلوشن طول تصویر دیجیتالی خودتون رو در واحد پیکسل تقسیم بر اندازه طول تصویر مورد نظرتون بعد از چاپ در واحد اینچ کنید تا میزان رزلوشن جاسازی شده در واحد ppi یا dpi بدست بیاد:


1600 pixels / 11 inches = 145 ppi
1600 pixels / 10 inches = 160 ppi
1600 pixels / 9 inches = 177 ppi
1600 pixels / 8 inches = 200 ppi
1600 pixels / 6 inches = 266 ppi
1600 pixels / 4 inches = 400 ppi
1600 pixels/ 2 inches = 800 ppi

همانطور که می بینید هر چه میزان طول تصویر چاپی مورد نظر شما کمتر باشه میزان رزلوشن جا سازی شده افزایش پیدا می کنه. بنابراین بصورت یک قاعده کلی می شه گفت که شما می تونید یک تصویر با کیفیت خوب رو با رزلوشن 200 ppi یا بالاتر چاپ کنید. البته کیفیت عاملی نسبی هست که به چشمان مخاطب ما بستگی داره و شاید بهتره بگیم که شما برای رسیدن به کیفیت مطلوب چاپ باید رزلوشن های مختلف رو امتحان کنید.

چرا تصویر هنگام چاپ رنجه رنجه می شه؟
اگر شما تصویری با رزلوشن تعداد پیکسل پایین رو با استفاده از رزلوشن جا سازی شده پایین تر در اندازه بزرگ چاپ کنید پیکسل های تصویر شما برای قرار گرفتن در اندازه بزرگتر هنگام چاپ منبسط شده و به اصطلاح کشیده می شن و در نتیجه تصویر شما رنجه رنجه دیده می شه.

چرا ابعاد تصویری که روی مانیتور دیده می شه با ابعاد چاپی اون فرق می کنه؟
یکی از واقعیتهای پیچیده در رابطه با نشر رومیزی این هست که اندازه تصویری که شما اونرو بر روی مانیتور می بینید نشون دهنده اندازه واقعی اون تصویر هنگام چاپ نیست. در حقیقت تصویری که تمام صفحه مانیتور شما رو پر کرده نمایشی کوچک تر از تصویر چاپی شماست و وقتی رزلوشن جا سازی شده تصویر شما بالا تر از رزلوشن جا سازی شده مانیتور شماست تصویر شما بر روی مانیتور بزرگتر از اندازه چاپی اون خواهد بود.

رزلوشن مانیتور چقدر است؟
میزان رزلوشن مانیتور به تعداد پیکسل ها یا نقاطی که در واحد طول اون قرار دارند بستگی داره. از طرفی هم میزان رزلوشن جا سازی شده مانیتور شما به اندازه مانیتور (15 ، 17 و ... ) ربط پیدا می کنه که باعث می شه تعداد پیکسل های اون در واحد طول بیشتر یا کمتر ( 800 در 600 یا 1024 در 768 و ... ) باشه. جدول زیر رزلوشن جا سازی شده مانیتور شما رو در اندازه ها و بر اساس رزلوشن تعداد پیکسل های مشخص نشون می ده.

attachment.php


ادامه دارد...

این مقاله ممکن است دارای اشکالاتی باشد پس با مطالعه به خود و دیگران کمک کنید
گردآوری: امین زردوزی [email protected]
 

پیوست ها

  • 11.JPG
    11.JPG
    28.6 کیلوبایت · بازدیدها: 225
  • 122.JPG
    122.JPG
    48.2 کیلوبایت · بازدیدها: 222
  • 13.JPG
    13.JPG
    31.4 کیلوبایت · بازدیدها: 225
وضعیت
موضوع بسته شده است.

جدیدترین ارسال ها

بالا